Venäjän duuma hyväksyi uuden lain – armeijaan liittyvistä "valeuutisista" voi saada vankeustuomion

Venäjä rajoittaa myös pääsyä useille uutiskanaville, mukana BBC:n venäjänkielinen sivusto sekä saksalainen Deutsche Welle.

Venäjän duuma hyväksyi uuden lain armeijaan liittyvien ”valeuutisten” levittämisestä.

Venäjällä kansanedustajat hyväksyivät uuden lain, jonka mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Moskovan virallisesta linjasta poikkeavan tiedon saaminen Ukrainan sodasta vaikeutui muutenkin jälleen, kun Venäjä ilmoitti rajoittavansa pääsyä useille uutiskanaville perjantaina.

Rajoitettujen uutissivustojen joukossa ovat BBC:n venäjänkieliset sivut sekä saksalainen Deutsche Welle.

Tiedotusvälineitä Venäjällä valvova viranomainen teki päätöksen syyttäjien pyynnöstä. Rajoitus koskee useita kotimaisia ja ulkomaisia kanavia jotka ovat uutisoineet Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan venäjäksi muusta kuin Venäjän virallisesta näkökulmasta.

Muita rajoitettuja kanavia ovat Meduza, Radio Free Europe sekä Svoboda.

Viranomaisten mukaan syyttäjien pyyntö oli tehty samana päivänä kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eli 24. helmikuuta.

Virallinen propaganda lisääntynyt

Demokratiamielisenä pidetty Eho Moskvy -radiokanava kertoi torstaina Telegram-viestisovelluksessa, että kanava suljetaan. Radion lähetykset oli estetty Venäjällä kanavan "tahallisesti väärän" Ukraina-uutisoinnin vuoksi.

Eho Moskvyn mukaan sekä radiokanava että sen nettisivusto suljetaan, mutta kanava jatkaa sisällön tuottamista Youtubessa sekä sosiaalisessa mediassa. Neuvostoliiton romahtamisen alla perustettu Eho Moskvy on pääosin energiajätti Gazpromin omistuksessa.

Myöhemmin torstaina myös vapaamielinen Dozhd-televisio kertoi lopettavansa lähetyksensä ainakin tilapäisesti. Syynä on tälläkin kertaa viranomaisten määräys kanavan Ukraina-sotauutisoinnin takia.

Samaan aikaan Venäjän valtion ohjauksessa toimivat televisiokanavat ovat lisänneet kansallismielistä propagandaa lähetyksissään sodan aikana, uutistoimisto AFP kertoi. Ne esimerkiksi ovat syyttäneet Ukrainaa ihmiskilpien käyttämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?