STUK: Ukrainan ydinvoimalan tulipalolla ei vaikutusta Suomeen

Tärkeitä järjestelmiä ei Ukrainan viranomaisten mukaan vahingoittunut.

Valvontakameran kuvaa Zaporizhzhian ydinvoimalasta pommituksen aikana.

Tulipalo Ukrainan Zaporizzjan ydinvoimala-alueella ei ole aiheuttanut varsinaista vaaraa laitoksen reaktoreille eikä säteilyä ole vuotanut, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) apulaisjohtaja Tomi Routamo.

Ukrainassa Zaporizzjan ydinvoimalassa syttyi tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena perjantain vastaisena yönä.

Ukrainan ydinturvallisuusviranomaiset ovat tiedottaneet perjantai-aamuna, että ydinvoimalan voimalaitosyksiköt ovat säilyneet ehjinä. Säteilytilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia.

Apurakennuksia vahingoittui hyökkäyksen aikana, mikä ei viranomaisten mukaan vaikuta ydinturvallisuuteen. Turvallisuuden kannalta tärkeät järjestelmät ja komponentit toimivat edelleen.

STUKin mukaan Ukrainan tilanne ei vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. Tshernobylin vuoden 1986 kaltainen onnettomuus ei ole STUKin mukaan mahdollinen. Laitoksen reaktorit eivät ole samaa tyyppiä kuin Tshernobylin tuhoisaan onnettomuuteen joutunut yksikkö, vaan samankaltaisia kuin Loviisan ydinvoimalan reaktorit.

STUK kertoo, että sillä ei ole yksityiskohtaista tietoa ukrainalaisista laitoksista, eikä tarkempaa tietoa niiden varautumisesta ja suojautumisesta tarkoitukselliseen vahingoittamiseen.

STUK seuraa tilannetta sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n Ukrainasta saamien tietojen kautta että eurooppalaisen mittausverkoston säteilyseurannan kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?