Floridan kuvernööri vaati lukiolaisia riisumaan ”naurettavat” maskit ja luopumaan ”korona­teatterista” – vanhemmat raivostuivat

Republikaanitaustainen kuvernööri tunnetaan ex-presidentti Donald Trumpin vankkana tukijana. Moni uumoilee hänestä presidenttiehdokasta vuoden 2024 vaaleihin.

DeSantis osallistui amerikkalaiskonservatiivien vuotuiseen CPAC-konferenssiin 24. helmikuuta.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on kylvänyt osavaltionsa vanhempien keskuudessa tuohtumusta kehotettuaan Middletonin lukion oppilaita riisumaan kasvomaskinsa sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa. Asiasta uutisoivat muun muassa NBC News ja Newsweek.

– Teidän ei tarvitse pitää noita maskeja. Tarkoitan, että olkaa hyvät ja ottakaa ne pois. Niistä ei ihan oikeasti ole mitään hyötyä ja meidän on lopetettava tämä koronateatteri. Jos haluatte pitää niitä, olkoon, mutta tämä on naurettavaa, kuvernööri manaili.

DeSantis suuntasi sanansa oppilaille aloittaessaan kyberturvallisuutta koskevaa tiedotustilaisuutta University of South Florida -yliopiston tiloissa. Tilaisuuden aikana lukiolaiset seisoivat kuvernöörin takana.

Videon perusteella osa läsnäolijoista reagoi kuvernöörin ohjeistukseen naurulla. Sivukommentit tallentuivat paikallisen uutiskanavan WFLA:n kameraan ja vuotivat pian videona Twitteriin, jossa sitä katsottiin alle päivässä peräti 10 miljoonaa kertaa.

Erään paikalla olleen poikaoppilaan vanhempi Kevin Brown vaati WFLA:n haastattelussa DeSantista lopettamaan ”lasten kiusaamisen”. Hän kertoi, että poika oli saanut käskyn maskin pitämisestä omalta äidiltään.

– Minä sanon hänelle, että se (maskin pitäminen) on valinta, joten hän valitsi sen, eikä kuvernöörillä ole oikeutta kertoa yhdellekään lapselle tai kellekään, tuleeko heidän pitää maskia vai ei. Hänellä ei ole sellaista oikeutta, Brown sanoi.

Dawn Marshall, jonka Eric-poika kieltäytyi riisumasta maskia, kertoi olleensa ”hyvin järkyttynyt” DeSantisin tavasta puhua lapsille. Epidemiologi Eric Feigl-Ding puolestaan kuvaili Twitterissä kuvernööriä ”kylmäsydämiseksi”.

Floridassa ja Yhdysvalloissa republikaanipuoluetta edustava DeSantis tunnetaan tiukkana koronarajoitusten vastustajana ja ex-presidentti Donald Trumpia tukevana populistina. Monet ovat povanneet 43-vuotiaasta miehestä Trumpin seuraajaa.

Virkakautensa aikana hän on nauttinut Floridassa tasaisesti noin 50 prosentin kannatusta. Asiantuntijat ovat esittäneet erilaisia arvioita siitä, onko hän aikeissa asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Monen mielestä tämä olisi hyvin todennäköistä etenkin tilanteessa, jossa Trump ei olisi ehdolla.

DeSantisin lehdistötiedottaja Christina Pushav puolusti pomoaan myöhemmin Twitterissä sanomalla, että tämä oli vain nostanut kissan pöydälle.

– Jonkun oli sanottava tämä kahden vuoden propagandan jälkeen, joka on kauhistuttanut ja manipuloinut nuoria. Hengitä vapaasti, tunne olosi turvalliseksi ja ole onnellinen, Pushav kirjoitti.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka, jossa trumpilaiset konservatiivit olisivat vallassa, olisi kuin Putinin peli­kirjasta

Lue lisää: Koronavirus kylvää nyt Floridassa kuolemaa ennätysvauhdilla – suomalaisamerikkalaisen vanhainkodin henkilöstöjohtaja: ”Emme voi pakottaa ketään rokotettavaksi”

Lue lisää: Donald Trump selitti Putin-lausuntojaan: ”Ongelma ei ole se, että Putin on viisas”

Lue lisää: Kovimmat Trump-fanit kertovat, miksi he yhä kannattavat ex-presidenttiä ja mitä he ajattelevat Ukrainan sodasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?