Valtava saattue vaikuttaa olevan jumissa – venäläisten sotilaiden tilanne voi muuttua hyvin tukalaksi

Venäjän armeijan massiivinen, yli 60 kilometriä pitkä saattue on jämähtänyt Kiovan ulkopuolelle. Ukraina on vaikeuttanut saattueen matkantekoa huomattavasti.

3.3.2022 23:08

Tankkeja, tykistökalustoa, panssaroituja ajoneuvoja sekä arviolta 15 000 sotilasta käsittävä venäläinen sotilassaattue vaikuttaa olevan tällä hetkellä jumissa.

Saattue on pysähtynyt noin 30 kilometrin päähän Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan suuri syy saattueen pysähtymiselle on ukrainalaisten hyökkäykset sitä vastaan, CNN kertoo.

Ukrainan armeijan vastarinta on onnistunut hidastamaan saattueen matkantekoa sen lähestyttyä Kiovaa. Saattue on ollut nyt paikallaan parin päivän ajan.

Vastarinnan lisäksi saattueen ongelmana on ollut kaluston toimimattomuus, ruuhkautuminen sekä ruoan ja polttoaineen puute. Saattueen pysähtyminen voi muodostua pahaksi ongelmaksi Venäjälle.

Pysähdyksissä se on helppo maalitaulu Ukrainan armeijalle. Aiemmin on kuitenkin arveltu, ettei Ukrainalla ole ollut käytettävissä sopivaa kalustoa iskemiseen ilmasta tai maasta kolonnan kimppuun.

Liikenneruuhkassa vähäisin varustein istuskelu voi vaikuttaa negatiivisesti venäläissotilaiden moraaliin, kun joukkojen tulisi valmistautua suureen sotilasoperaatioon.

Suomen puolustusvoimien entinen apulaistiedustelu­päällikkö Martti Kari kommentoi tilannetta CNN:lle.

– Ukrainalla on lennokkeja ja lentokoneita, jotka voivat iskeä saattuetta vastaan. Kun istuu samassa paikassa, juorut alkavat kiertämään, vaikuttaen mielentilaan. Sitä tulee hermostuneeksi ja väsyneeksi, mikä ei ole hyvä yhdistelmä, Kari sanoo CNN:lle.

Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi keskiviikkona, että saattueen jumiutumisesta huolimatta on olemassa suuri huoli avun saamisesta ukrainalaiskaupunkeihin, jotka ovat vaarana joutua venäläisjoukkojen piirittämiksi.

Venäjän armeija on läpi viikon kestäneen sodan kärsinyt ruuan ja polttoaineen puutteesta sekä kaluston hajoamisista. On arvioitu, että 64 kilometriä pitkässä saattueessa olisi mukana juuri ruoan ja polttoaineen kaltaisia avustuksia pidempään Ukrainassa taistelleille joukoille, mutta näyttää siltä, että samat ongelmat ovat iskeneet myös saattueeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?