Puhelinkeskustelu Putinin kanssa – Macron: pahin on vielä edessä Ukrainassa

Vladimir Putinin mukaan Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa joka tapauksessa.

Presidentit Vladimir Putin ja Emmanuel Macron kävivät torstaina puhelinkeskustelun.

3.3.2022 17:41 | Päivitetty 3.3.2022 17:46

Ranskan presidentti Emmanuel Macron uskoo, että pahin on vielä edessä Ukrainassa. Presidentin arvioista kertoi hänen avustajansa Macronin käytyä puolentoista tunnin mittaisen puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Avustajan mukaan mikään Putinin puheissa ei rauhoitellut Ranskaa. Sen sijaan Putin vaikutti suhtautuvan määrätietoisesti sodan jatkamiseen. Macronin avustaja kertoi Putinin haluavan ottaa hallintaansa koko Ukrainan.

Macron totesi Putinille torstain puhelunkeskustelussa, että tämä on tekemässä ”suurta virhettä” Ukrainassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan presidentin neuvonantaja.

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa viikko sitten. Puhelun aikana Putin teki jälleen selväksi, että hän haluaa ”demilitarisoida” ja ”neutralisoida” Ukrainan – joko diplomaattisesti tai asein.

Neuvonantajan mukaan Venäjän presidentti ei tuonut esiin mitään sellaista, joka olisi saanut ranskalaiset vakuuttuneiksi. Putin muun muassa toisti, että hän pyrkii ”vapauttamaan Ukrainan natseista”.

– Sinä valehtelet itsellesi. Se tulee maallesi kalliiksi, maasi päätyy eristetyksi, heikommaksi ja on pakotteiden alla erittäin pitkään, Macron sanoi Putinille neuvonantajan mukaan.

Kremlin mukaan Putin sanoi Macronille, että Venäjä saavuttaisi tavoitteensa Ukrainassa joka tapauksessa.

– Vladimir Putin esitteli yksityiskohtaisesti perustavanlaatuiset näkökulmat ja ehdot kontekstille neuvotteluissa Kiovan edustajien kanssa. Vahvistettiin, että ensinnäkin puhutaan Ukrainan demilitarisoinnista ja neutraalista statuksesta, jotta uhka Venäjälle ei koskaan virtaa sen alueelta, Kremlin tiedotteessa todetaan.

– Korostettiin, että sotilaallisen erikoisoperaation tehtävät täytetään joka tapauksessa, ja yritykset voittaa aikaa pitkittämällä neuvotteluja johtavat vain lisävaatimuksiin Kiovaa kohtaan meidän neuvotteluasemastamme.

Kremlin mukaan ”erikoisoperaatio” Ukrainassa sujuu suunnitelmien mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?