Virolainen rahtialus upposi Ukrainan rannikolla räjähdyksen jälkeen

Virolaisomistuksessa oleva rahtialus Helt upposi Odessan lähellä. Räjähdyksen syy on epäselvä.

3.3.2022 15:21 | Päivitetty 3.3.2022 17:06

Virolainen rahtialus Helt on uponnut Ukrainan rannikolla sijaitsevan Odessan kaupungin lähistöllä, kertoo Reuters. Räjähdyksen syy on epäselvä.

Viron yleisradion ERR:n mukaan kaikki kuusi miehistön jäsentä on pelastettu.

Reutersin tavoittama, virolaisen Vista Shipping Agency -logistiikkayrityksen johtaja Igor Ilves arvioi laivan osuneen merimiinaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

– Kaksi miehistön jäsentä ovat lautalla vedessä ja muut ovat kateissa. En tiedä, missä he ovat tällä hetkellä, Ilves sanoi Reutersille.

Virolaisen Postimees-lehden haastattelemien ukrainalaisten viranomaisten mukaan alus olisi voinut joutua myös sukellusveneen upottamaksi.

Postimees kertoo, että aluksen miehistö ei ole ollut virolaisia.

Viron yleisradio ERR kertoo puolestaan verkkosivuillaan, että Ukrainan viranomaisten mukaan venäläiset olivat ottaneet haltuunsa virolaisen rahtialuksen, joka upposi Odessan lähellä tiistaina.

ERR:n ukrainalaislähteen mukaan venäläiset olisivat käyttäneet Helt-nimistä virolaisalusta kilpenään.

Uutistoimisto BNS:n mukaan Viron ulkoministeriö selvittää tapahtumia.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vahvisti torstaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan saaneensa tiedon tapahtuneesta.

Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa olleensa yhteydessä Viron ulkoministeriin asiaan liittyen.

– Olemme ilmaisseet osanottomme. Tämä kuvaa sodan karmeutta, että syyttömät siviilit voivat joutua sodan uhreiksi. Tämä tieto on järkyttävä, ulkoministeri lausui tiedotustilaisuuden päätteeksi.

Virolaisalus purjehtii Panaman lipun alla mutta on virolaisomistuksessa. Aluksen omistavan virolaisen Vista Shippingin Agencyn johtajan Igor Ilvesin mukaan alus on voinut osua miinaan. Hän kertoi uutistoimisto Reutersille, että kaksi miehistön jäsentä on löytynyt pelastuslautalta, ja neljä on yhä kateissa

Kyseinen alus on Helt-rahtialus, joka on rakennettu vuonna 1985. Alus on ollut aiemmin myös suomalaisomistuksessa, jolloin sen nimi on ollut Carisma.

Juttua täydennetty kello 17.06 tuoreilla tiedoilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?