Onko Venäjän ydinaseen käyttö yhden miehen päätöksen ja vallan takana? Asiantuntija kertoo sotadoktriinista

Ydinaseilla on keskeinen merkitys Venäjän virallisessa sotadoktriinissa. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime viikolla maan ydinasevalmiuden nostosta. Tutkija Hanna Smith kertoo, millainen rooli ydinaseilla on Venäjän toiminnassa.

Kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa, kuinka päätöksentekojärjestelmä Venäjän ydinaseen laukaisemiseksi on rakennettu. Eikä sitä, onko sitä viime vuosina muutettu.

Se tiedetään, että presidentti Putin on jo kertaalleen verhotusti uhannut länttä ydinaseella varoittaessaan puuttumisesta Ukrainan sotaan.

– Aina, kun otetaan ydinaseet keskusteluun, ja siinä on pelotekokonaisuus mukana, se menee vaikeammaksi, pelottavammaksi ja vakavammaksi, Euroopan hybridi­osaamiskeskuksen Venäjä-tutkija Hanna Smith sanoo.

– Ydinaseet on se, minkä takia Venäjän johto kuvittelee, että heillä on paljon kortteja vielä kädessä.

Artikkelin videolla Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith kommentoi asiaa ISTV:n Ukraina-studiossa.

Ydinaseet ovat Venäjän sotadoktriinin ydin.

Venäjän virallisessa sotadoktriinissa ydinaseiden rooli nostetaan korkealle. Smithin mukaan oppijärjestelmä ei sulje pois niiden käyttöä paikallisissakaan konflikteissa.

– Ei olla ajateltu, että koskaan materialisoituisi sellainen tilanne, jossa Venäjä voisi sitä käyttää. Nyt meillä on edessä sellainen. Jos Venäjä ei tule saamaan, mitä se haluaa ja tuntee olevansa nurkkaan ajettu.

– Jos Venäjälle tulee olo, että se on häviämässä ihan kaiken, mitään ei ole enää tehtävissä. Siinä kohdassa nousee uhka huomattavasti korkeammalle, kuin se tällä hetkellä on.

Jos Venäjälle tulee olo, että se on häviämässä ihan kaiken, mitään ei ole enää tehtävissä. Siinä kohdassa nousee uhka huomattavasti korkeammalle, kuin se tällä hetkellä on.

Eihän päätös kuitenkaan voi olla yhdestä miehestä kiinni, lähteekö ydinase matkaan?

– Tekisi mieli sanoa, että ei ole. Mutta toisaalta, se voi hyvin olla, että on, Venäjä-tutkija Hanna Smith sanoo.

Hänen mukaansa oli yhden miehen päätös lähteä Ukrainan sotaretkelle. Näin voi myös ajatella ydinpelotteen kohdalla.

– Ydinaseen käyttäminen on hyvin pitkälle yhden miehen päätös.

– Se, että pysäytetäänkö se yksi mies, jos skenaario rupeaa materialisoitumaan?

– Onko tämä sellainen asia, joka tekee palatsivallankaappauksen sitten loppujen lopuksi? Smith pohtii.

Sotilasprofessori Marko Palokankaan (MPKK) mukaan Venäjän ydinaseeseen on sidottu pitkä päätöksentekojärjestelmä, johon myös poliittinen päätöksenteko on sidottu.

– Siinä mielessä en olisi siitä huolissaan, että yksi ihminen painaa nappia, tekee vain yksin omassa päässään sen päätöksen, everstiluutnantti Palokangas kommentoi maanantaina MTV Uutisille.

– Kyllä siihen liittyy myös paljon varmistuksia, myös siitä, että sitä asetta ei voida käyttää hallitsemattomasti tai väärin, Palokangas jatkoi MTV Uutisille.

Oikaisu 4.3. klo 18.04. Poistettu virheellinen kuva korealaisesta ydinaseesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?