Britannia: Venäjä käyttänyt Ukrainassa termobaarisia aseita – ”Kuinka pitkälle Putin menee”

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs oli tiistaina kertonut Yhdysvaltojen kongressissa, että Venäjä olisi käyttänyt termobaarista pommia.

Britannian mukaan Venäjä on käyttänyt termobaarista asetta, mutta ei ole tarkempaa tietoa siitä, millaista asetta olisi käytetty ja missä. Tässä kuvassa näkyy palavia rakennuksia ja Venäjän iskujen aiheuttamia kraatereita Rivnopillian alueella Ukrainassa.

3.3.2022 13:32

Britannian mukaan Venäjä on käyttänyt termobaarisia aseita Ukrainassa. Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan Lontoo on huolissaan siitä, kuinka laajasti niitä voidaan käyttää.

– Kuinka pitkälle Putin menee, mitä aseita hän valtuuttaa käyttämään saavuttaakseen lopullisen päämääränsä, sitä ei tiedetä, mutta olemme nähneet, että tykistöä käytetään valtavasti. Olemme nähneet termobaaristen tykistöjärjestelmien käyttöönottoa ja olemme huolissamme, kuinka laajalle niillä voidaan mennä, Wallace sanoi vieraillessaan Virossa.

Tiistaina Venäjän väitettiin käyttäneen termobaarista pommia Ukrainassa. Tuolloin asiasta kertoi Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova. Markarovan kommentista uutisoinut BBC ei pystynyt vahvistamaan väitettä.

– He käyttivät tänään termobaarista pommia, jonka käyttö on itse asiassa kielletty Geneven sopimuksessa, Markarova sanoi Yhdysvaltain kongressissa maanantaina.

– Tuho, jota Venäjä yrittää aiheuttaa Ukrainassa on suuri.

Avointa tiedustelutietoa keräävän ja analysoivan Bellingcat-ryhmän perustaja Eliot Higgins on aiemmin kertonut STT:lle, että venäläisten Itä-Ukrainan tuntumaan tuomien aseiden joukossa oli TOS-1A-raketin­heitin­järjestelmiä, jotka laukaisevat termobaarisia pommeja. Venäjällä on ollut näitä aseita käytössään aiemmin Syyriassa.

Lue lisää: Venäjän väitetään käyttäneen termobaarista pommia Ukrainassa – tällainen se on: ”Todella inhottava ase”

– Juuri ennen räjähdystä nämä aseet suihkuttavat ilmaan korkealla paineella polttoainepilven, joka sitten sytytetään. Tästä syntyy valtava tulipallo ja todella voimakas paineaalto, jonka on dokumentoitu imeneen ihmisten keuhkoja ulos näiden suista. Se on todella inhottava ase, joka vielä sytyttää kaiken tuleen.

Väitteen paikkansapitävyyttä kyseisen aseen vaikutuksista ihmiseen ei ole pystytty varmistamaan muista lähteistä.

Englanniksi asetta kutsutaan usein nimellä ”vacuum bomb” (tyhjiöpommi), koska se imee hapen ympärillään olevasta ilmasta aiheuttaessaan voimakkaan räjähdyksen ja paineaallon, jolla on valtava tuhovaikutus.

Higginsin mukaan Venäjällä oli useita tähän pystyviä raketinheitinjärjestelmiä matkalla rintamalle.

– Jos niitä käytetään melkeinpä missään, suuri määrä ihmisiä kuolee, Higgins sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan vastaavanlaisia aseita on käytetty aiemmin myös Tshetsheniassa.

Juttua muokattu 3.3. kello 22.37. Lisätty Higginsin sitaatin yhteyteen tieto, ettei Higginsin väitettä termobaarisen pommin vaikutuksista ole pystytty varmistamaan muista lähteistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?