YK:n yleiskokous vaati Venäjää vetämään joukot Ukrainasta – nämä maat äänestivät vastaan tai pidättäytyivät äänestämästä

Yhteensä viisi maata vastusti päätöslauselman hyväksymistä ja 35 pidättäytyi äänestämästä.

YK:n yleiskokous oli koolla keskiviikkona.

3.3.2022 12:03

YK:n yleiskokous hyväksyi keskiviikkoiltana päätöslauselman, jossa Venäjää vaaditaan vetämään joukkonsa Ukrainasta. Päätöslauselman hyväksyi ylivoimainen enemmistö maista: sen puolesta äänesti 141 ja vastaan viisi. 35 pidättäytyi äänestämästä ja 12 maata ei äänestänyt lainkaan.

Päätöslauselmaa vastaan äänestivät Venäjän lisäksi Eritrea, Pohjois-Korea, Syyria ja Valko-Venäjä. Maiden äänestyksen tulos ei tullut yllätyksenä, sillä esimerkiksi Pohjois-Korea on aiemmin puolustanut Venäjää ja kutsunut Yhdysvaltoja ”maailman suurimmaksi vaaraksi” ja Valko-Venäjä puolestaan on Venäjän läheinen liittolainen.

Armenia, Bolivia, Kuuba, Nicaragua, Sudan ja Zimbabwe, jotka olivat pysyneet Venäjän rinnalla samankaltaisessa äänestyksessä Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014, pidättäytyivät äänestämästä, The Guardian kertoo. Näistä maista etenkin Kuuba ja Nicaragua ovat olleet Venäjän pitkäaikaisia liittolaisia. Venäjää aiemmin tukenut Venezuela ei saanut äänestää, sillä se ei ole maksanut YK:n jäsenmaksujaan.

Myös Kiina ja Intia pidättäytyivät äänestämästä. Intia ja Venäjä tekevät tiivistä puolustusyhteistyötä. Kiina, joka on viime vuosina lähentynyt Venäjän kanssa, ei puolestaan ole suostunut tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä.

Päätöslauselman puolesta äänestivät muun muassa Venäjään läheiset historialliset siteet omaava Serbia ja Venäjä kenties vankimpana liittolaisena Euroopan unionissa oleva Unkari. Myös Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Israel, jotka ovat välttäneet puhumasta Venäjän sotatoimia vastaan, äänestivät päätöslauselman puolesta, Axios kertoo.

Fakta

Näin YK:n yleiskokouksessa äänestettiin

Nämä maat äänestivät päätöslauselmaa vastaan:

– Venäjä, Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Eritrea, Syyria

Nämä maat pidättäytyivät äänestämästä:

– Algeria, Angola, Armenia, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Keski-Afrikan tasavalta, Kiina, Kongon tasavalta, Kuuba, El Salvador, Päiväntasaajan Guinea, Intia, Iran, Irak, Kazakstan, Kirgisia, Laos, Madagaskar, Mali, Mongolia, Mosambik, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Etelä-Afrikka, Etelä-Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tadzikistan, Uganda, Tansania Vietnam, Zimbabwe

Nämä maat olivat poissa äänestyksestä:

– Azerbaidzan, Burkina Faso, Kamerun, Eswatini, Etiopia, Guinea, Guinea-Bissau, Marokko, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela

klo 13.40: uutiseen on korjattu, että em. maat olivat poissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?