Entä jos Putin haluaakin imagonsa olevan julma ja häikäilemätön? – Venäjä-asiantuntija: ”Tässä on juuri se”

Hyökkäys Ukrainaan osoitti, että Vladimir Putin ei välitä enää vähääkään kansainvälisestä arvostuksestaan ja maineestaan lännessä. Tai välittääkö sittenkin?

3.3.2022 12:40

Venäjä-asiantuntija, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan julma, häikäilemätön hallitsija, joka pystyy viemään Venäjän sotaan, voi olla presidentti Putinin ihannekuva itsestään maailmalle.

– Jos negatiivinen nähdäänkin positiivisena. Silloin tässä on juuri se imago, jonka Putin haluaa.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith kommentoi aihetta artikkelin pääkuvana olevalla videolla, joka on editoitu ISTV:n studiolähetyksestä.

Presidentti Putin ei ole enää herkkähipiäinen arvostuksestaan lännessä.

Putin hakee voimakkaita esikuvia Venäjän historiasta ja sen imperiumista. Hänen suosikkihallitsijansa on Pietari Suuri (1682–1725), julma ja tehokas uudistaja, joka toi Venäjän eurooppalaiseen suurvaltapolitiikkaan.

Ensin tsaari, sitten keisari. Pietari Suuri on myös Vladimir Putinin esikuva.

Kylmän sodan jälkeen hajonnut Neuvostoliitto menetti valta-asemansa Euroopassa, mikä on Venäjän presidentin painajainen.

– Putin on ajatellut, että hän tuo Venäjän takaisin eurooppalaisen politiikan keskiöön, Hanna Smith sanoo.

Putinin imagoon ei sovi kasvojen menetys. Se tarkoittaa sitä, että vanheneva 69-vuotias presidentti ei salli suurin surminkaan Venäjän perääntyvän Ukrainassa.

Harkovan yliopiston rakennus tuhoui tulituksessa Harkovassa keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?