Putinin käytös herättää kysymyksiä ympäri maailman – asiantuntijat: ”Kiihtyneessä mielentilassa”, ”raivoaa lähipiirille”

Venäjän presidentti Vladimir Putin on turhautunut ja saa raivokohtauksia.

3.3.2022 10:34 | Päivitetty 3.3.2022 15:02

Venäjää seuraavat länsimaiset tarkkailijat kertovat, miten Venäjän presidentti Vladimir Putin on muuttunut luonteeltaan.

Putin on Venäjän tiedustelupalvelu KGB:n kasvatti, joka on koulutettu pitämään hermot kurissa.

Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan Putinista on tullut ailahteleva ja irrationaalinen. Hän on turhautunut ja vihainen, kun tapahtumat Ukrainassa eivät ole sujuneet hänen toiveidensa mukaan.

– Presidentti Putin on nyt selkeästi hermostunut ja tyytymätön, arvioi ISTV:n Ukraina-studiossa vieraillut Euroopan hybridiosaamiskeskuksen Venäjä-tutkija Hanna Smith.

Putinin käytöksestä ja sanomisista voidaan Smithin mielestä arvella, että Kremlissä on nyt herra, joka on hiukan hermostunut eikä ole tyytyväinen.

– Hän on selkeästi kiihtyneessä mielentilassa, ja tunteet vievät vahvasti eteenpäin, Smith arvioi.

Smith kertoo vahvojen tunteiden ja rationaalisuuden katoamisen olevan mahdollisia sotaan johtavia syitä.

Presidentin yksinvaltiaan piirteistä ja johtamistavasta saatiin näyttöä viikko sitten Venäjän turvaneuvoston kokouksesta, kun presidentti Putin nöyryytti julkisesti lähipiiriin kuuluvaa Venäjän tiedustelupalvelun johtajaa Sergei Naryshkinia.

Naryshkin takelteli sanoissaan.

Putin läksytti, tivasi kunnollista vastausta ja käski Naryshkinin puhumaan lujempaan.

Tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan Putin elää nykyisin pienen lähipiirin ympäröimänä.

Aiemmin Putin tunnettiin johtajana, joka kokosi lähelleen ihmisiä erilaisista ryhmistä. Nykyisin Putinin lähipiiri koostuu muutamasta tukihenkilöstä.

Lähipiiriin kuuluvat muun muassa Sergei Shoigu, Nikolai Patrushev ja Aleksandr Bortnikov.

Puolustusministeri Sergei Shoigu kuuluu Putinin kutistuneeseen lähipiiriin.

Venäjän puolustusministerinä toimiva Shoigu esimerkiksi lomailee usein Putinin kanssa.

Smithin mukaan on mahdollista, että Putin ja Shoigu ovat suunnitelleet sotatoimia yhteisillä lomamatkoillaan.

Myös tietyt oligarkit lukeutuvat Putinin lähipiiriin. Heistä ne, jotka ovat Putinia lähellä, ovat Smithin mukaan ikään kuin ”myyneet sielunsa paholaiselle”.

– Ajatteli mitä tahansa sodasta, Venäjän toimista Ukrainassa tai Venäjän politiikasta, on kynnys lähteä vastustamaan todella korkea, Smith sanoo.

Smith arvelee, että Putinin päätökseen sodan aloittamisesta vaikutti maailmalla levinnyt koronavirus.

– Tämäkin on varmasti spekulaatiota sen vuoksi, että tiedon saaminen Venäjältä on hankalampaa kuin aiemmin, mutta tämä suuri muutos näyttäisi menevän yksi yhteen korona-ajan kanssa.

Smithin mukaan Putinin kaltainen henkilö, joka luottaa kasvokkaisiin keskusteluihin ja pitää kirjojen lukemisesta, on viettänyt korona-aikana monia hetkiä arkistoissa ja tutustunut Venäjän imperiumin historiaan.

Putinin tiedetään ihailevan tsaari Pietari Suurta.

Ihmisistä etääntyminen ja Venäjän historiaan tutustuminen ovat Smithin mukaan voineet vaikuttaa siihen, minkälaiseksi Putinin maailmankuva on muodostunut.

Läntiset tiedustelulähteet kertovat, miten Putin saa nykyisin raivokohtauksia ja käyttäytyy enemmän tunteen kuin järjen pohjalta.

Uutiskanava CNN:n haastattelema turvallisuusasiantuntija Jim Clapper sanoo Putinin olevan Ukrainan takaiskujen takia poissa tolaltaan.

– Olen huolissani hänen henkisestä tasapainostaan, Clapper sanoi.

Ex-suurlähettilään mukaan oltuaan vallassa 22 vuotta Putin ei kuuntele enää avustajiaan.

Yhdysvaltain tiedusteluagentit kertovat, miten presidentti Putin on entistä turhautuneempi Venäjän armeijan kokemista vastoinkäymisistä.

Putinin ratkaisu on lisätä väkivallan käyttöä.

– Hänen henkisestä epätasapainostaan ei ole todisteita, mutta Yhdysvalloilla on tietoa siitä, että Putin on turhautunut, saa raivokohtauksia ja raivoaa lähipiirilleen, kertoo NBC News.

Uutiskanava CNN on nähnyt Yhdysvaltain tiedustelupalvelu FBI:n raportin, jonka mukaan presidentti Putin sai raivokohtauksen ja meni poissa tolaltaan lännen Venäjää kohtaan asettamista pakotteista.

Yhdysvaltain tiedustelu pitää presidentti Putinin mielentilan arvioimista tärkeänä, jotta voitaisiin ymmärtää, minkälaiset seikat ovat vaikuttaneet Ukrainan kriisin kärjistymiseen.

Putinin pitkät neuvottelupöydät ovat keränneet huomiota maailmalla.

Yhdysvaltain entinen Venäjän suurlähettiläs Michael McFaul sanoi viikonloppuna MSN:n lehdistötapaamisessa, että Putin on selvästi muuttunut.

– Hän vaikuttaa olevan irtaantunut todellisuudesta.

McFaul kertoo tavanneensa Putinin ensimmäisen kerran vuonna 1991.

Suurlähettiläs on huolissaan siitä, että Venäjän johtaja on uskonut omaa propagandaansa vuosikausia.

McFaul muistutti, että Putin on ollut vallassa 22 vuotta eikä kuuntele enää avustajiaan.

McFaul huomasi ollessaan suurlähettiläänä Moskovassa, että Putin vähätteli lähellään olevia ihmisiä. Putin oli omissa oloissaan.

McFaul arvelee, että koronan aikana Putin on entistä enemmän eristäytynyt muista ihmisistä.

Kun diktaattorit ovat vallassa vuosikausia, he lopettavat neuvonantajansa kuuntelemisen, irtaantuvat todellisuudesta, viettävät paljon aikaa yksin ja ylireagoivat, McFaul luettelee.

– Juuri näin on käynyt Putinille.

Venäjään erikoistunut analyytikko Tatyana Stanovaya sanoo sanomalehti The Guardianissa, että Putin on aina ollut pragmaattinen johtaja.

– Nyt kun hän on mennyt sotaan Ukrainaa vastaan, päätösten logiikka perustuu enemmän tunteisiin. Päätökset eivät ole enää rationaalisia.

Koronapandemia voi tutkijan mielestä osaltaan vaikuttaa päättelykyvyn herpaantumiseen.

Putinia ympäröi pieni avustajien piiri. Suurin osa heistä on sotaintoilijoita.

Putin luuli, että Ukrainan sota on lyhyt operaatio ja Ukraina luhistuu nopeasti, kirjoittaa bloggari Maksim Trudolubov Facebook-sivuillaan,

Hänen mukaansa Putin luultavasti laski hankkivansa Ukrainassa psykologisen ja moraalisen edun.

Putin kieltäytyi ymmärtämästä, että Ukrainassa saavutettava etu oli hänen omien televisiokanaviensa antama unelma.

– Hänen omat valheensa ovat myrkyttäneet hänet, Trudolubov kirjoittaa.

Uutista korjattu kello 11.10. Vaihdettu Sergei Shoigun kuva, uutisessa oli alun perin kuva väärästä henkilöstä.

Lue lisää: Venäjä-tutkija arvioi, mikä on Putinin mielen­tila – ”Kremlissä on nyt herra...”

Lue lisää: Mitä Putinin päässä liikkuu ja ketä hän kuuntelee? Venäjä-tutkija Hanna Smith ISTV:n studiossa - katso tallenne

Lue lisää: Putin onnistui kokoamaan itselleen rikkaista ja kuuluisista ihailijakerhon – Hollywood-näyttelijän kirjoitus paljastaa, että osa on nyt huomannut virheensä

Lue lisää: Mariupolin pormestari: Venäjän joukot aiheuttavat humanitaarisen katastrofin – ”He estävät sähkön, veden ja lämmön toimituksen”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?