Ukrainan tilanne kello 10.30: tässä 5 tärkeintä asiaa

Venäjän joukot lähestyivät Ukrainan toiseksi suurinta Juznoukrajinskin ydinvoimalaa Etelä-Ukrainassa Mykolaivin alueella.

| Päivitetty
  • Ukrainassa alkoi tulitauko kahdessa kaupungissa lauantaiaamuna kello 9.

  • Venäjän ja Ukrainan joukot ovat taistelleet Etelä-Ukrainassa Mykolaivan alueella, tuloksena oli pattitilanne.

  • Venäjän hyökkäys on kohdistumassa jälleen ydinvoimalaan, tällä kertaa kohteena on Juznoukrajinsk.

  • Kiovan suunnalla Venäjän jättikolonna ei liiku.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti tv-puheessa kovin sanoin länttä, joka ei ole suostunut perustamaan lentokieltoaluetta Ukrainaan.

Ukrainassa alkoi tulitauko lauantaiaamuna kello 9. Asian ovat vahvistaneet sekä Venäjän että Ukrainan edustajat. Tulitauko koskee kahta piiritettyä kaupunkia, Mariupolia ja Volnohavaa. Venäjän puolustusministeriö on luvannut avata humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi.

Evakuointireitit ovat auki viisi tuntia. Mariupolin evakuointi alkaa kello 11 Suomen aikaa.

Mariupol on ollut venäläisten piirittämänä useita päiviä. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450  000 asukkaan kaupunkiin. Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

Venäjän joukot lähestyivät yön aikana Ukrainan toiseksi suurinta Juznoukrajinskin ydinvoimalaa Etelä-Ukrainassa Mykolaivin alueella.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield.

Aiemmin uutisoitiin taisteluiden tällä alueella päättyneen ratkaisemattomaan. CNN:n lähteenä oli aluehallinnon johtaja Vitaly Kim. Hänen mukaansa venäläiset olisivat poistuneet alueella sijaitsevalta sotilaslentokentältä.

– Saimme potkittua heitä ulos hieman, mutta taistelu jatkuu. He ovat kaupungin laitamilla nyt, potkimme heidät ulos kaupungista, Kim sanoi.

Mykolaivin alue on Etelä-Ukrainassa, missä rintama on levittäytynyt Krimiltä pohjoiseen ja missä perjantaina vastaisena yönä syttyi tulipalo Zaporizzjan ydinvoimalan alueella, jonka Venäjä valtasi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tuominnut länsimaiset johtajien linjauksen olla perustamatta lentokieltoaluetta Ukrainaan.

Zelenskyi sanoi televisioidussa puheessaan lännen olevan tietoinen, että Venäjän aggressio tulee todennäköisesti nousemaan.

BBC uutisoi Zelenskyin antaneen kärjekkäästi ymmärtää lännen käytännössä myöntäneen Venäjälle luvan pommittaa kaupunkeja.

– Tietäen, että uudet iskut ja kuolemat ovat väistämättömiä, Nato tarkoituksellisesti on päättänyt olla sulkematta ilmatilaa Ukrainan yllä, Zelenskyi sanoi.

Länsi pelkää lentokieltoalueen perustamisen johtavan kolmanteen maailmansotaan.

Tilanne Kiovan suunnalla on ennallaan.

Sen sijaan etelässä Venäjän hyökkäys on saanut Naton Euroopan-joukkojen entisen komentajan, kenraali Philip Breedloven mukaan vauhtia ja Ukraina voi menettää Mustanmeren rannikon hallinnan muutamassa päivässä.

Venäjä on kohdannut vaikeuksia, mutta sillä on jäljellä paljon käyttämätöntä voimaa.

Breedloven mukaan Ukraina tarvitsee kiireesti materiaalista apua.

Hän mainitsee rannikkotorjuntaohjukset, joilla voitaisiin iskeä Odessan edustalla purjehtivaan venäläiseen laivasto-osastoon sekä A-10 -maataistelukoneet, joilla voisi kohdata iskeä Kiovan pohjoispuolelle juuttuneeseen jättikolonnaan.

Breedloven mukaan kuljetuskoneiden lentojen suojaamisen yhteyteen voisi perustaa humanitaarisen version lentokieltoalueesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?