YK: 660 000 ukrainalaista paennut naapuri­maihin – Suomesta turva­paikkaa hakenut noin 100

YK:n pakolaisjärjestön mukaan suurin osa ukrainalaisista pakolaisista on paennut Puolaan, Unkariin, Moldovaan, Romaniaan ja Slovakiaan.

Ukrainasta tulevat pakolaiset jonossa Puolaan rajanylityspaikalla Itä-Puolan Medykassa 28. helmikuuta 2022.

Noin 660 000 pakolaista on nyt paennut Ukrainasta naapurimaihin viimeisen kuuden päivän aikana, arvioi YK:n pakolaisjärjestö tiistaina.

Pakolaiset jäätyneellä pellolla Puolan Medykan rajatarkastusasemalla 1. maaliskuuta 2022.

– Tällä vauhdilla tilanteesta näyttää muodostuvan Euroopan tämän vuosisadan suurin pakolaiskriisi. Vahvistamme resursseja vastataksemme mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kirjoitti Twitterissä tiistaina.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan kaikki Ukrainan naapurimaat ovat tähän mennessä pitäneet kiitettävästi rajansa auki Ukrainasta pakeneville.

Pakolaiset jäätyneellä pellolla Puolan Medykan rajatarkastusasemalla 1. maaliskuuta 2022.

Suurin osa pakolaisista on paennut Puolaan, Unkariin, Moldovaan, Romaniaan ja Slovakiaan. Eniten pakolaisia virtaa Puolaan, jossa Ukrainan puolella jonot ovat kilometrien pituisia.

Puolan rajan ylittäneet ovat kertoneet odottaneensa jopa 60 tuntia.

Ukrainalaiset pakolaiset lepäävät väliaikaisessa suojassa, joka sijaitsee ala-asteen kuntosalilla 28.2.2022 Przemyslissä Puolassa.

Brittilehti Guardianin mukaan Puolan varasisäministeri Maciej Wąsik on kertonut maan varautuvan jopa miljoonan ukrainalaisen aaltoon. Romanian puolustusministeri Vasile Dincu on kertonut Reutersin mukaan maansa olevan valmis puolen miljoonan ukrainalaispakolaisen vastaanottoon.

UNHCR:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi totesi YK:n turvallisuusneuvostossa maanantaina, että hän ei ole koskaan nähnyt yhtä nopeasti kasvavaa ihmisjoukkojen pakoa koko 40-vuotisen uransa aikana.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että maanantaina turvapaikkaa haki 35 ukrainalaista. Perjantaista maanantaihin turvapaikkaa on hakenut Suomesta 95 ukrainalaista. Koko vuonna ukrainalaiset ovat jättäneet Suomeen 108 turvapaikkahakemusta.

Maahanmuuttovirasto on väliaikaisesti keskeyttänyt sellaisten kielteisten päätösten tekemisen, joihin liittyy maastapoistaminen Ukrainaan.

Edellinen Eurooppaa ravistellut pakolaiskriisi oli vuosina 2014–2015, jolloin EU-maihin saapui yli 1,5 miljoonaa turvapaikanhakijaa pääasiassa Lähi-Idästä. Suomeen turvapaikanhakijoita saapui yli 32 000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?