Brittikenraali BBC:llä: Siviili­kohteiden pommitus voi johtaa Naton väliintuloon Ukrainassa

Mikäli Venäjä jatkaa siviilikohteiden pommitusta, kenraali Richard Barronsin mielestä keskusteluun tulisivat mahdolliset Naton valvomat lentokieltoalueet.

1.3. 12:37

Britannian entinen pääesikunnan päällikkö kenraali Richard Barrons ennakoi BBC:llä, että loppuviikosta voidaan käydä keskustelua Naton puuttumisesta Ukrainan sotaan.

Barronsin mukaan on hyvä tarkkailla, miten Britanniassa ja muualla Euroopassa kansa reagoi siihen, että toista eurooppalaista kansaa teurastetaan. Venäjä on ottanut tuoreimpien tietojen mukaan kohteekseen entistä enemmän siviilikohteita ja asuinalueita.

Toistuvien siviilikohteiden pommitusten myötä Barronsin mielestä keskusteluun tulisivat mahdolliset Naton valvomat lentokieltoalueet.

Kenraali Richard Barrons.

– Kyllä, se johtaisi sotaan Venäjän kanssa, kenraali vahvistaa, mutta lisää, että molemmilla osapuolilla olisi intressejä rajata sotatoimet Ukrainaan.

Barronsin mukaan, jos tilannetta vertaa Balkanin sotaan 1990-luvulla, niin silloin eivät hallitukset päättäneet vaan kansan mielipide päätti, että jotain on tehtävä.

Kenraali tiedostaa ydinasekysymyksen, mutta korostaa että Euroopan on tehtävä päätös, aiotaanko kymmenien tuhansien ukrainalaisten tappamista katsoa sivusta vai ryhdytäänkö pakotteita kovempiin toimiin.

Ukrainan presidentin avustaja kertoi aiemmin Reutersille, että Venäjä on ottanut tulitusten kohteeksi kaupunkikeskuksia ja niiden asuinalueita sekä siviilikohteita levittääkseen paniikkia ukrainalaisten keskuudessa.

Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa pommitukset ovat osuneet kaupungintaloon ja asuinalueisiin.

– Verho on vedetty pois. Venäjä tulittaa aktiivisesti kaupunkien keskustoja ohjuksilla ja tykistökeskityksillä tähdäten asuinalueisiin ja hallintokohteisiin, kertoi presidentin avustaja Mihailo Podolyak.

Podolyakin mukaan Venäjän viesti on selvä: tavoitteena on aiheuttaa paniikkia, siviiliuhreja ja vahingoitta infrastruktuuria.

Tiistaina erityisesti Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova ja eteläinen Mariupolin kaupunki ovat kertoneet siviilirakennuksiin kohdistuneista pommituksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?