Polinan, 9, kuolema järkyttää Ukrainassa – perheen kerrotaan joutuneen silmittömän tulituksen kohteeksi

Sodan karmeimpia seurauksia ovat viattomien lapsiuhrien kohtalot.

1.3. 19:05

Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan on raportoitu jo yli 200 siviiliuhrista, joukossa ainakin 16 lasta.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tietoja varsinkin kahdesta tapauksesta.

Tunnetuin niistä on neljäsluokkalaisen Polina-tytön traaginen kohtalo.

Pääkaupunki Kiovan viranomaisten mukaan tyttö sai surmansa venäläisen tiedustelu- ja sabotaasiryhmän tulituksessa Teligi-kadulla lauantaiaamuna.

Kiovan apulaispormestarin Volodymyr Bondarenkon mukaan Polinan perheen auton tulituksessa kuolivat myös hänen isänsä Anton Kudrin ja äitinsä Svetlana Zapadynskaya.

Perheen vanhin tytär ja nuorimmainen poika loukkaantuivat vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.

– Hänen nimensä oli Polina. Hän oli koulun numero 24 neljäsluokkalainen Kiovassa. Venäläiset ampuivat hänet ja hänen vanhempansa, Bondarenko sanoi lausunnossaan Facebookissa.

Myös Polinan kuva julkaistiin. Tytön tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta hän oli joko 9- tai 10-vuotias. Hänen kerrotaan olleen innokas Harry Potter -fani.

Perheen käyttämästä maastoautosta on julkaistu järkyttäviä kuvia sosiaalisessa mediassa. Auto oli täynnä luodinreikiä, sen vierellä makasi ruumis.

Tytön kuolema on aiheuttanut voimakkaita reaktioita maailmalla, kun Venäjää on vaadittu laajemminkin vastuuseen lasten teurastuksesta.

Lue lisää: Asiantuntijat: Yli 64 kilometriä pitkä venäläisten sotilas­saattue olisi helppo kohde – tämän takia Ukraina ei ole iskenyt

Välikohtaus oli yksi syy, miksi Kiovan viranomaiset varoittivat asukkaita venäläisistä soluttautujista kaupungissa.

Joidenkin Venäjän toimien on syytetty olevan sotarikoksia. Se koskee varsinkin asuinalueiden pommituksia. Erityistä järkytystä on aiheuttanut Harkovan kaupungin moukarointi tykistöllä ja raketinheittimillä maanantaina.

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin (ICC) on jo ilmoittanut tutkivansa raportteja Ukrainasta.

Lue lisää: Brittikenraali BBC:llä: Siviili­kohteiden pommitus voi johtaa Naton väliintuloon Ukrainassa

Raketinheittimen räjähtämätön ammus törrötti maasta harkovalaisella leikkikentällä viime lauantaina.

Seitsenvuotias Alisa Hlans kuoli Ohtyrkassa noin sata kilometriä Harkovasta länteen päin, kun pommitus osui hänen esikouluunsa perjantaina.

Kuolemasta kertoneen syyttäjä Irina Venediktovan mukaan tyttö sai vakavia vammoja, joihin hän menehtyi lauantaina. Lisäksi toista lasta hoidettiin sairaalassa.

Syyttäjä julkaisi kuolinuutisen yhteydessä Alisa-tytön aiemmin tekemän piirustuksen, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Tyttö olisi täyttänyt muutaman viikon päästä kahdeksan vuotta.

Ohtyrka on vajaan 50 000 asukkaan kaupunki lähellä Venäjän rajaa, ja siellä sijaitsee iso armeijan tukikohta, joka ilmeisesti on ollut Venäjän kohteena.

Ohtyrkasta tuli murheen tyyssija Ukrainalle, sillä maan viranomaiset kertoivat tiistaina, että sotilastukikohtaan suunnatussa tykistökeskityksessä ja ilmaiskussa oli viikonloppuna saanut surmansa peräti 70 sotilasta.

Ukrainan armeijan julkaisemassa kuvassa raivattiin iskun jälkiä sotilastukikohdassa Ohtyrkassa.

Heti sodan ensimmäisenä päivänä torstaina kuoli myös ukrainalaisperheen viisi jäsentä Etelä-Ukrainassa Hersovan kaupungin lähellä.

Tapahtumien kulku on epäselvä, mutta kahdella autolla edenneen perheen oli kerrottu joutuneen tulituksen kohteeksi, kun he olivat pakenemassa Krimiltä hyökkäykseen lähteneiden venäläisjoukkojen alta pois.

Kuolleiden joukossa on kerrottu olleen kaksi lasta, kuusivuotias Sofia Fedko, ja hänen puolentoista kuukauden ikäinen veljensä Ivan. Lisäksi menehtyivät lasten äiti sekä heidän isovanhempansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?