Asiantuntijat: Yli 64 kilometriä pitkä venäläisten sotilas­saattue olisi helppo kohde – tämän takia Ukraina ei ole iskenyt

Saattueessa on muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä.

1.3. 12:40

Kiovaa lähestyy Venäjän sotilassaattue, joka on jo yli 64 kilometriä pitkä. Maanantai­päivänä sen kerrottiin olleen vajaan 30 kilometrin pituinen ja vielä sunnuntaina se oli vain viiden kilometrin pituinen. Saattue on siis viime päivinä kasvanut merkittävästi.

NPR:n mukaan sotilassaattue ulottui maanantaina pohjoisessa Prybirskin kaupungin lähettyviltä Antonovin lentokentän luo etelässä. Satelliittikuvissa näkyy, kuinka joissain kohdin reittiä sotilasajoneuvot ajavat peräkkäin ja niiden välillä on tilaa. Joissain kohdissa ajoneuvot ajavat sumpussa ja kaksi tai kolme ajoneuvoa rinnakkain.

Maanantaina otetuissa satelliittikuvissa näkyi venäläisjoukkoja matkalla Ivankivin pohjoispuolella.

Satelliittiyhtiö Maxar Technologies kertoi maanantaina, että saattueessa on muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä.

Everstiluutnantti Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että venäläiset joutuvat liikkumaan jonossa, sillä Kiovan pohjoispuolella teitä on vähän.

– Nähtävissä on, että nyt aletaan keskittää eteen lisää moottoroituja jalkaväkijoukkoja, tukevia aselajijoukkoja ja etenkin huoltoa. Koska alueella ei ole riittävästi tiestöä, ne pakkautuvat samalle tielle.

Venäläiset ajoneuvot ajavat lähellä toisiaan. Jos olisi pelkoa ilmaiskusta, ne tyypillisesti ajaisivat niin, että ajoneuvojen väli olisi paljon suurempi. Näin jokainen ajoneuvo olisi oma kohteensa.

Se, että venäläisajoneuvot ajavat peräkkäin ja lähellä toisiaan, kielii siitä, etteivät ne usko ukrainalaisten pystyvän iskemään ajoneuvokolonnaan ilmasta.

– Tuollainen ruuhkautunut kolonna on todella otollinen maali. Mutta Ukrainalla ei ole todennäköisesti tykistöä tai raketinheittimiä kantaman päässä tai tulenkäyttöä ei jostakin muusta syystä kyetä järjestämään, Mattila sanoo.

– Ukrainalla ei myöskään välttämättä ole irti joukkoa, joka olisi pystytty suuntaamaan saattueen tuhoamiseen. Eli ei ole välttämättä käytössä sopivaa reserviä.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri on samoilla linjoilla.

– Ukrainalaisilla on todella vähän pitkän kantaman iskukykyä eikä heillä ole siellä tykistöä tai tulenjohtoa. Lisäksi Venäjällä on ilmatorjunta paikalla.

Ukraina on pystynyt aiheuttamaan vahinkoa venäläisjoukoille Turkilta ostettujen Bayraktar-lennokkien avulla. Toverin mukaan lennokkeja on kuitenkin niin vähän, ettei niillä saataisi aiheutettua merkittävää vahinkoa venäläissaattueelle.

– Saattue olisi erittäin helppo kohde. Mutta tietäen ukrainalaisten rajallisen kapasiteetin venäläiset luottavat siihen, että he voivat ajaa näin peräkkäin eivätkä ukrainalaiset pysty heihin iskemään.

Venäläissaattue on kasvanut parissa päivässä viiden kilometrin mittaisesta yli 64 kilometrin pituiseksi.

Se, että autot ajavat niin lähellä toisiaan, voi myös tuoda suojaa maahyökkäykseltä.

– Tietääkseni siellä ei ole ukrainalaisia maavoimien joukkoja, mutta jos olisi esimerkiksi selustassa taistelevia paikallisjoukkoja, myös niiden olisi todennäköisesti vaikeampi iskeä noin isoon joukkoon verrattuna pienempään kohteeseen.

Entä pystyykö venäläissaattueen joukoilla valtaamaan Kiovan? Mattila suhtautuu tähän skeptisesti.

– En usko, sillä kaikki joukot eivät ole siinä taistelevia joukkoja. Kiova on laaja kaupunki ja pelkästään sen eristäminen vaatii valtavan määrän joukkoja. Venäläisten huoltoketjujen ongelmista on paljon puhuttu julkisuudessa ja nyt Venäjä yrittää todennäköisesti työntää huoltoa sinne eteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?