Venäjän väitetään käyttäneen termobaarista pommia Ukrainassa – tällainen se on: ”Todella inhottava ase”

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs sanoo Venäjän käyttäneen termobaarista pommia. Tällainen ase on kyseessä.

1.3. 1:32

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjä on käyttänyt maanantaina termobaarista pommia hyökkäyksessään Ukrainassa. BBC:n mukaan Markarovan väitettä ei ole vahvistettu.

– He käyttivät tänään termobaarista pommia, jonka käyttö on itse asiassa kielletty Geneven sopimuksessa, Markarova sanoi Yhdysvaltain kongressissa maanantaina.

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova puhui maanantaina Yhdysvaltain kongressissa.

– Tuho, jota Venäjä yrittää aiheuttaa Ukrainassa on suuri.

Avointa tiedustelutietoa keräävän ja analysoivan Bellingcat-ryhmän perustaja Eliot Higgins kertoi viikko sitten STT:lle, että venäläisten Itä-Ukrainan tuntumaan tuomien aseiden joukossa oli TOS-1A-raketin­heitin­järjestelmiä, jotka laukaisevat termobaarisia pommeja. Venäjällä on ollut näitä aseita käytössään aiemmin Syyriassa.

– Juuri ennen räjähdystä nämä aseet suihkuttavat ilmaan korkealla paineella polttoainepilven, joka sitten sytytetään. Tästä syntyy valtava tulipallo ja todella voimakas paineaalto, jonka on dokumentoitu imeneen ihmisten keuhkoja ulos näiden suista. Se on todella inhottava ase, joka vielä sytyttää kaiken tuleen.

Väitteen paikkansapitävyyttä kyseisen aseen vaikutuksista ihmiseen ei ole pystytty varmistamaan muista lähteistä.

Englanniksi asetta kutsutaan usein nimellä ”vacuum bomb” (tyhjiöpommi), koska se imee hapen ympärillään olevasta ilmasta aiheuttaessaan voimakkaan räjähdyksen ja paineaallon, jolla on valtava tuhovaikutus.

Higginsin mukaan Venäjällä oli useita tähän pystyviä raketinheitinjärjestelmiä matkalla rintamalle.

– Jos niitä käytetään melkeinpä missään, suuri määrä ihmisiä kuolee, Higgins sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan vastaavanlaisia aseita on käytetty aiemmin myös Tshetsheniassa.

Australialaisen ABC:n mukaan termobaarisia pommeja on käyttänyt aiemmin myös Yhdysvallat. Kyseisiä aseita on käytetty muun muassa Vietnamin sodan aikana, jolloin niillä saatiin tehokkaasti pyyhittyä pois metsää, jotta helikopterit pääsivät laskeutumaan.

Lisäksi termobaarisia pommeja on käytetty Afganistanissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa, kun Yhdysvallat etsi Osama bin Ladenia vuoristoisen Tora Boran alueen luolista.

Juttua muokattu 3.3. kello 22.37. Lisätty Higginsin sitaatin yhteyteen tieto, ettei Higginsin väitettä termobaarisen pommin vaikutuksista ole pystytty varmistamaan muista lähteistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?