Ukraina haluaa Venäjälle potkut Interpolista

Ukrainan mukaan Venäjä on käyttänyt poliisijärjestöä vastustajiensa vainoamiseen.

Interpolin maine on kärsinyt 2000-luvulla, kun diktatuurien on väitetty vainonneen vastustajiaan sen avulla.

28.2.2022 21:40

Ukraina haluaa, että Venäjä potkitaan pois kansainvälisestä poliisijärjestöstä Interpolista.

Ukrainan sisäministerin Denys Monastyrskyin mukaan Venäjä on ”rikkonut Interpolin perusperiaatteita ja käyttänyt massiivisesti hyväkseen sen välineitä ja palveluita peittääkseen rikoksiaan ja vainotakseen poliittisia vihollisiaan erityisesti Ukrainassa”.

Asiasta kertovat Reuters, Guardian ja Interfax.

Britannia on luvannut tukensa erottamiselle.

– Ukrainan hallitus on pyytänyt Venäjän erottamista Interpolista. Me johdamme kansainvälisiä ponnistuksia tämän toteutumiseksi, sisäministeri Priti Patel sanoi Britannian parlamentissa maanantaina.

Autoritaaristen valtioiden on väitetty käyttävän sen kansainvälisiä etsintäkuulutuksia hyväkseen mustamaalatakseen maanpaossa olevia vastustajiaan. Venäjän katsotaan olevan tässä joukossa.

On epäselvää onnistuisiko Venäjän erottaminen. Prosessia pidetään vaikeana. Merkittävistä YK:n jäsenvaltioista vain Pohjois-Korea ei kuulu järjestöön. Sisällissotaa käyvä Syyria erotettiin järjestöstä, mutta palasi sen jäseneksi viime vuonna Guardianin mukaan.

Sisäministeri Priti Patel lupasi Britannian tuen hankalalle hankkeelle Venäjän häätämiseksi Interpolista.

Interpolin maine kärsi muutaman vuosi sitten skandaalista, kun sen kiinalainen johtaja Meng Hongwei pidätettiin kotimaassaan. Hänet tuomittiin myöhemmin lahjusten ottamisesta 13 vuoden vankeuteen. Tuomiota on väitetty poliittiseksi. Kiinaa on syytetty Interpolin käyttämisestä uiguureja vastaan.

Järjestön nykyinen johtaja on Arabiemiraattien Ahmed Naser Al-Raisi. Ihmisoikeusjärjestöt vastustivat nimitystä, koska kenraalimajuri Al-Raisin väitettiin olleen vastuussa kidutuksista kotimaassaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?