Politico: Bulgarian Putin-mielinen puolustus­ministeri saa potkut

Puolustusministeri Yanev kieltäytyi myöntämästä, että Venäjän toimet Ukrainassa ovat hyökkäys. Vielä viime vuonna hän oli pääministeri.

Pääministeri Kiril Petkov valitsi EU-yhteistyön mieluummin kuin puolustusministerinsä venäläismieliset kannat.

28.2.2022 19:33

Bulgarian puolustusministeri Stefan Yanev on saamassa potkut Venäjää myötäilevien mielipiteidensä vuoksi.

Politicon mukaan Yanev väitti, että Venäjän toimia Ukrainassa on väärin kutsua hyökkäykseksi. Sen sijaan hän olisi halunnut puhua ”operaatiosta” kuten Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Yanevin mielestä Bulgarian ei pitäisi valita sen paremmin ”Venäjä-myöteistä, amerikkalaismyönteistä kuin Eurooppa-myönteistä kantaa”. Bulgaria on sekä EU:n että Naton jäsen.

Yanev kirjoitti Facebookissa, että ”kärsivän isänmaamme” ei kuulu joutua uhratuksi suurvaltojen pelissä.

Bulgarin pääministeri Kiril Petkov ilmoitti, että kenelläkään ministerillä ei ole oikeutta omaan ulkopolitiikkaansa. Hän erotti Yanevin. Yanevin potkuista äänestetään vielä tiistaina Bulgarian parlamentissa.

Erotettu Yanev on entinen prikaatinkenraali. Hän toimi viime vuonna väliaikaisesti Bulgarian pääministerinä.

Puolustusministeri Stefan Yanev (oik.) vierailulla Espanjassa. Yanev on entinen kenraali, joka toimi viime vuonna Bulgarian väliaikaisen hallituksen pääministerinä.

Bulgariassa suhtaudutaan ristiriitaisesti tilanteeseen Ukrainassa. Osalla poliitikoista on ollut hyvät välit Putinin hallintoon Venäjällä. Toisaalta Ukrainassa on bulgarialainen vähemmistö, jonka tilanteesta sodan jaloissa ollaan huolissaan.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell on luvannut, että Ukraina saisi unionista pyytämiään hävittäjiä. Bulgaria kuuluu entisiin Varsovan liiton maihin, joilla on yhä vanhoja neuvostoliittolaisia hävittäjiä, joita ukrainalaiset lentäjät osaisivat käsitellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?