Tämä on nähty lähihistoriassa yhä jo monta kertaa: jos hyökkääjä ei voita sotaa nopeasti, alkaa hyökkäyksen inhimillinen, poliittinen ja taloudellinen hinta nousta kovaa vauhtia. Ja mitä kauemmas voitto liukenee, sitä korkeammaksi hinta kohoaa.
Tähän tilanteeseen presidentti Vladimir Putin on ajamassa itseään, ”erikoisoperaationsa” viidentenä päivänä. Sodaksi hän ei sitä vieläkään kutsu. Noin 44 miljoonan asukkaan maan valtaaminen tai alistaminen on iso pala mille tahansa hyökkääjälle.
Läntiset asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Venäjä on vaikeuksissa taistelukentällä. Juuri siellä, missä sota ratkaistaan. Kukaan ei aseta suurta toivoa osapuolten neuvotteluille jossakin Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla. Putinin ei myöskään uskota perääntyvän tavoitteistaan. Pakotteet eivät saa häntä taipumaan.
Juuri nyt Putinilla on arvioiden mukaan vain yksi vaihtoehto: lisätä sotilaallista painetta Ukrainaa vastaan tuomalla uusia joukkoja sotanäyttämölle ja kiihdyttämällä operaatioiden tempoa.
Venäjän hyökkäys näytti sunnuntaina ja maanantaina pysähtyneen muun muassa Kiovassa, Harkovassa, Tshernihivissä ja Ivankivissä. Kaikkien näiden kaupunkien puolustus on kuitenkin edelleen vaarassa murtua. Pääkaupunki Kiovaa uhkaa saarrostus.
Kaiken kaikkiaan Ukrainan vastarinta on ollut yllättävän kovaa. Venäjän puolustusministeriö myönsi sunnuntai-iltana ensimmäistä kertaa, että taisteluissa on kuollut venäläisiä sotilaita. Mitään lukuja ministeriö ei paljastanut.
Venäjän sotatoimille keskeisen tärkeiden huoltokuljetusten kerrotaan olevan monin paikoin vaikeuksissa.
”On olemassa kuvia ja videoita hylätyistä panssarivaunuista, taisteluajoneuvoista ja tukiajoneuvoista, jotka ovat joko menneet rikki tai joilta on polttoaine loppunut… Mitä pitempiä huoltoreitit ovat, sitä helpompi Ukrainan joukkojen on estää niiden käyttö”, kirjoittaa puolustustutkimukseen erikoistuneen Rochan-Consultingin analyytikko Konrad Muzyka.
”Mitä pitempiä huoltoreitit ovat, sitä helpompi Ukrainan joukkojen on estää niiden käyttö.
Hyökkääjä oli todennäköisesti jo etukäteen varautunut siihen, että operaatioiden ensimmäinen vaihe pysähtyy jossakin vaiheessa.
Seuraavaksi on vuorossa sodan kakkosvaihe, jota varten sotanäyttämölle tarvitaan uusia, tuoreita voimia. Niiden työntymisestä Ukrainaan on jo merkkejä.
Samaan aikaan Venäjä sitoo sotaan myös Valko-Venäjän asevoimia. Se ei sotaa ratkaise, mutta vahvistukset antavat kuitenkin Venäjälle tukea.
Sunnuntaina ja maanantaina saatiin merkkejä myös raskaiden asejärjestelmien käytöstä Ukrainan kaupunkeja vastaan.
Venäjän raketinheittimistö on pelottava osa tykistöä. Käytetystä ammuksesta riippuen raketinheittimet pystyvät joko peittämään laajoja alueita murhaavan tulen alle tai iskemään tarkasti pistemäisiin maaleihin.
Raketit voidaan ladata muun muassa rypäleammuksin. Sosiaalisessa mediassa levisi maanantaina kuva rypäleammusten osumista Harkovaan. Kaupungista saatiin raportteja kymmenistä kuolleista.
Venäjällä on myös niin sanottuja termobaarisia aseita. Ne päästävät ilmaan sakean pilven herkästi syttyvää aerosolia, joka tunkeutuu kaikkialle ja räjähtäessään voi tuhota muun muassa bunkkereita ja pommisuojia.
Lue lisää: Kommentti: Harkovan hirmuteko näyttää sodan suuntaa – Venäjä ottaa julmat aseet käyttöön
Putin saattaa päättää lisätä hyökkäyksen painetta poistamalla pidäkkeet järeimpien tavanomaisten aseidensa käytöstä Ukrainan kaupunkeja vastaan. Hän saattaa kohdistaa näitä aseita myös liikenteen solmukohtiin kuten rautatieasemiin ja valtateiden risteyksiin estääkseen Ukrainan asevoimien liikkeitä.
Jos Venäjä suuntaa maavoimiensa raskaimman tulivoiman yhä enenevässä määrin siviilikohteisiin, saattaa ukrainalaisten kestokyky joutua kovalle koetukselle.
Venäjä ei toistaiseksi ole ainakaan laajassa mitassa ryhtynyt katkaisemaan sähkön ja lämmön jakelua tai tietoliikenneyhteyksiä Ukrainassa, pahentaakseen siviiliväestön ahdinkoa ja pakottaakseen Ukrainan myönnytyksiin. Nämäkin konstit lienevät Putinin työkalupakissa.
”Vaikka Venäjä päästäisi sotilaallisen väkivallan irti, voittaisiko Putin? Todennäköisesti hän saisi saman oppitunnin kuin Yhdysvallat Irakissa ja Afganistanissa: Maan voi vallata muodollisesti, mutta siitä huolimatta edessä on hidas tappio”, kirjoittaa saksalainen Stern-lehti.
Internetiin ladattu video näyttää, kuinka paikalliset asukkaat yrittävät estää Venäjän joukkojen etenemisen Bakhmacissa, Ukrainassa 26. helmikuuta.
Vihonviimeisen ja kaikkein mahdottomimman vaihtoehtonsa Putin toi esille jo kuuluisassa sotapuheessaan Ukrainan sodan alkuhetkillä torstaiaamuna:
”Kuka tahansa, joka yrittää estää meitä, saati uhata maatamme, kansaamme, tietäköön, että Venäjän vastaus tulee olemaan nopea ja johtaa teidät sellaisiin seurauksiin, joita ette ole historiassanne vielä koskaan kohdanneet.”
Tämän tulkittiin yleisesti tarkoittavan uhkausta ydinaseiden käytöllä. Viestiä tehosti se, että Putin käski sunnuntaina nostaa maansa ydinasejoukkojen valmiustilaa.
Viittaukset Venäjän ydinasearsenaaliin ovat poliittista kiristystä ja pelottelua, jonka kohteena ovat sekä Ukraina että sitä tukevat länsimaat. Toistaiseksi Putinilla ei uskota olevan todellisia aikeita käyttää ydinasetta. Läntisten lähteiden mukaan merkkejä ydinaseiden siirtelemisestä tai laukaisuvalmisteluista ei myöskään ollut näkyvissä merkkejä.