Asiantuntijalta karu skenaario ”sankari-Zelenskyin” kohtalosta venäläisten kynsissä: ”Valtaus­taisteluiden aikana käy niin”

Volodymyr Zelenskyi on Vladimir Putinin likvidointilistalla. Jos Kiova kukistuu ja presidentti vangitaan, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri pelkää pahinta.

28.2.2022 19:43

Ukrainan 44-vuotias presidentti Volodymyr Zelenskyi on noussut kansallissankariksi ja liki kansainväliseksi supersankariksi. Tuo sädekehä saa Venäjän johtajan Vladimir Putinin vihaamaan häntä entistä enemmän.

  • Artikkelin yllä näkyvällä videolla puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kommentoi ISTV:n studiohaastattelussa Zelenskyin ja Putinin kohtalokasta suhdetta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torjui USA:n tarjouksen poistumisesta länteen. Hän jäi taisteluiden keskelle Kiovaan johtamaan hallintoaan.

Jos Kiovan puolustus lopulta pettää, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ennustaa Venäjän johtajalle suuria vaikeuksia. Hyökkääjän kädessä on vain huonoja kortteja.

– Jos he vangitsevat Zelenskyin, heillä on aikamoinen kansainvälisoikeudellinen ongelma käsissä sen jälkeen. Mitä hänelle teet? Viet oikeudenkäyntiin Moskovaan – syytät mistä? Toveri pohtii.

Teatterioikeudenkäynti tietäisi valtavasti ongelmia Putinille. Se synnyttäisi uuden katastrofaalisen julkisuuskierteen ja lisää pakotteita.

Hyökkäyssotaa käyvä presidentti Putin löytää itsensä ison ongelman ääreltä, mikäli onnistuu saamaan jahtaamansa kollegan kiinni.

Kenraalimajuri evp. Toveri toteaa, että hyökkääjät saattaisivat antaa ”kohtalon” puuttua peliin, mikäli onnistuvat päätavoitteessaan, Ukrainan hallinnon vaihtamisessa.

– Ehkä kuitenkin helpoin vaihtoehto heille on, että ikävästi valtaustaisteluiden aikana käy näin, että Zelenskyi kuoli.

– Varmasti Putin toivoi, vaikka hän vihaa henkilökohtaisesti Zelenskyia, että hän olisi lähtenyt Amerikkaan. Paennut paikalta, jolloin voitaisiin näyttää, että ”natsirotta jätti uppoavan laivan”.

Presidentti Zelenskyi todistaa läsnäolonsa Kiovassa – jonka Venäjä yritti kiistää –julkaisemalla sosiaalisessa mediassa kuvia itsestään kaupungin tunnettujen rakennusten edustalla.

– Näin ei käynyt, mikä on aikamoinen haaste.

– Suurta henkilökohtaista rohkeutta mies osoittaa, Toveri kommentoi Zelenskyin päätöstä jäädä Kiovaan taistelemaan ja johtamaan maansa hallintoa.

  • Yllä näkyvällä videolla Pekka Toverin studiohaastattelu kokonaisuudessaan.

Toverin mukaan Venäjä voi vielä voittaa taistelun, mutta se on jo hävinnyt sodan. Ukraina on löytänyt kansallinen yhteyden kuin Suomi talvisodassaan, eikä mikään Otto-Ville Kuusisen hallituksen tyyppinen ratkaisu toimisi Ukrainassakaan.

– Ukraina on menetetty Venäjän näkökulmasta katsottuna, Toveri sanoo.

– Monen sukupolven ajan siellä muistetaan, mitä Venäjä on tehnyt. Nukkehallitsija ei pysty sitä maata hallussaan pitämään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?