Kommentti: Harkovan hirmu­teko näyttää sodan suuntaa – Venäjä ottaa julmat aseet käyttöön

Putin tuskin pidättelee kenraaleitaan julmuuksista, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Venäläiset raketinheittimet ovat hirvittävä ase siviilejä vastaan.

28.2.2022 16:26

Venäläisiä upseereita ei ole rangaistu sotarikoksistaan Syyriassa. Nyt he toistavat niitä Ukrainassa.

Maanantaiaamuna Venäjän raketit moukaroivat Harkovan kaupunkia. Kerrotaan kymmenistä kuolonuhreista ja sadoista loukkaantuneista. Tämä voi olla vasta ukrainalaisten siviilien kärsimyksen alku.

Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan ei yleisen käsityksen mukaan ole mennyt kuten piti. Venäläiset eivät vain marssineet Kiovaan pystyttämään nukkehallitusta.

Ukrainalaisten vastarinta on urheaa ja tehokasta. Venäjän tappioluvuista ei ole varmistettua tietoa, mutta niiden täytyy olla tuntuvia. Ukrainalaisten moraali on korkealla.

Sota voi silti vasta alkaa näyttää pahimmat kasvonsa.

Suurimpien arvioiden mukaan Venäjä oli ryhmittänyt viime viikolla hyökkäykseen vajaat 200 000 sotilastaan. Määrä kuulostaa suurelta, mutta Ukraina on laaja 45 miljoonan asukkaan maa. Sillä on aseissa suuri armeija, joka vastoin venäläisten odotuksia taistelee.

Venäjä joutui pyytämään liittolaistaan Valko-Venäjää lähettämään joukkonsa apuun. Toinen liittolainen Kazakstan kieltäytyi, vaikka Venäjä vasta tammikuussa pelasti sen presidentin Kasym-Zhomart Tokajevin kansannousulta. Pakkoliitos vanhaan emämaahan saattaa pelottaa Keski-Aasiassakin.

Venäläiset ovat miljoonakaupunkien Kiovan ja Harkovan porteilla. Kumpaankin on tehty tunnusteluiskuja, mutta ei vielä todellista hyökkäystä. Talo talolta taisteleminen olisi venäläisille hyvin vaikeaa. Heidän sotilaansa loppuisivat kesken.

Niinpä keinoiksi kaupunkien ottamiseen jäävät piirittäminen, pommittaminen ja näännyttäminen. Siviileihin kylvetään kauhua, jotta heitä puolustavien sotilaiden olisi pakko antautua.

Venäjän armeijassa riittää upseereita, jotka voivat äänen vapisematta antaa tällaisia käskyjä. Syyriassa Venäjän ilmavoimat pommittivat rutiinilla sairaaloita. Nyt raakoihin käskyihin voi yllyttää myös halu kostaa venäläisten miestappioita.

Sellaista sodankäynti on julmimmillaan. Se ei ole historiassa ja nykyäänkään ollut vain venäläinen tapa. Mutta nyky-Euroopassa tällaista pidetään barbaarisena ja rikollisena.

Kun hirmuteoista Syyriassa ja vaikka aiemmin Tshetsheniassa ei ole edes vakavissaan yritetty pistää ketään vastuuseen, niihin voi riittää rohkeutta myös Ukrainassa.

Sunnuntaina ukrainalaiset torjuivat venäläisten etujoukot Harkovassa. Maanantaina se kostettiin.

Venäjän tärkeä liittolainen, Syyrian presidentti Bashar al-Assad on käyttänyt taistelukaasuja kaupunkisodassa korvaamaan puuttuvaa miesvoimaa. Hän ei välitä sotarikoksiin syyllistymisestä, koska taistelee vallastaan ja elämästään.

On ennusteltu, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin asema voi olla vaarassa, jos Ukrainan sotaretki epäonnistuu. Hänkin on todennäköisesti valmis sallimaan kenraaleiltaan lähes mitä tahansa, jotta näin ei kävisi.

Ukrainaa odottavat pimeät päivät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?