Venäläisille haistatelleita Käärmesaaren puolustajia pidetään sotavankeina

Ukrainan laivasto on vahvistanut Facebookissa, että ukrainalaisen merivartioaseman puolustajat ovat elossa, mutta heitä pidetään sotavankeina.

Käärmesaari sijaitsee Mustallamerellä.

28.2.2022 15:22

Ukrainan laivasto on vahvistanut Facebook-päivityksessä Käärmesaarella venäläisalukselle haistatelleiden olevan sotavankeina, laivasto tiedottaa Facebookissa.

Laivaston mukaan Käärmesaarella olleet ukrainalaiset olivat lähdössä siviilialuksella, joka oli lähetetty saarelle humanitäärisen tehtävän nojalla. Laivaston mukaan venäläiset ottivat kuitenkin aluksen ja sen kyydissä olleet ukrainalaiset kiinni.

Päivityksestä uutisoivat Kyiv Independentin toimittajat.

Jo lauantaina Ukrainan rajavartiosto kertoi, että Käärmesaaren puolustajat saattavat sittenkin olla elossa.

”Venäjän media raportoi, että heidät on siirretty saarelta Sevastopolin kaupunkiin, joka on Venäjän väliaikaisesti miehittämä”, rajavartiosto tiedotti uutiskanava Ukrainska Pravdan mukaan.

”Toivomme todella, että pojat pääsevät takaisin kotiin mahdollisimman nopeasti, ja että tiedot hyökkäyksestä ja kuolonuhreista osoittautuvat vahvistamattomiksi. Kunnia Ukrainan puolustajille!”

Lue lisää: Ovatko venäläiselle sota­laivalle haistatelleet Käärme­saaren puolustajat sittenkin elossa ja Venäjän sota­vankeina?

Käärmesaaren merivartiostoasema nousi uutisotsikoihin, kun sosiaalisessa mediassa lähti leviämään radiokeskustelu, jossa väitettiin kuuluvan venäläisen meriupseerin ja ukrainalaissotilaan välinen keskustelu.

– Tämä on Venäjän sota-alus. Ehdotan, että laskette aseenne ja antaudutte, jotta vältetään verenvuotoa ja turhaa mieshukkaa. Muutoin teitä pommitetaan, venäläisupseeri sanoi merivoimien radiokanavalla.

Seurasi lyhyt hiljaisuus. Ukrainalaiset keskustelivat hetken keskenään. Sen jälkeen ukrainalaissotilas vastasi.

– Venäläinen sota-alus, painu v***uun.

Lue lisää: ”Venäläinen sota-alus, painu v***uun” – Ukrainan Käärme­saaren raja­sotilaiden synkkä kohtalo nousi otsikoihin

Aluksi levisi tarina, jonka mukaan venäläiset avasivat tulen ja tuhosivat merivartioaseman miehistöineen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehti jo myöntää kaikille kaatuneille postuumin Ukrainan sankarin kunniamerkin.

Venäjän kertomus tapahtumista poikkeaa rajusti ukrainalaisesta tarinasta. Venäläislähteiden mukaan saarella oli 82 sotilaan varuskunta, joka antautui vapaaehtoisesti. Venäläislähteiden mukaan saarta ei olisi tulitettu lainkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?