Mitä Ukrainalla on edessä seuraavan 24 tunnin aikana? Asiantuntija listasi kolme seurattavaa seikkaa

Asiantuntijan mukaan Venäjä pyrkii seuraavina tunteina muun muassa edistämään Kiovan valtausta.

28.2.2022 13:15

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole sujunut odotusten mukaisesti, ja Ukraina on sanonut, että hyökkäys vaikuttaa hidastuneen. Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi, että seuraavan 24 tunnin aikana Venäjä pyrkii saartamaan Kiovan ja lopulta ottamaan kaupungin haltuunsa.

Toverin mukaan Kiovassa on kuitenkin venäläisille haasteita, sillä hallintokorttelit sijaitsevat kaupungin länsipuolella, ja toistaiseksi venäläiset ovat onnistuneet etenemään lähinnä idässä.

– Pitäisi hyökätä Kiovan itäosien läpi ja Dneprin yli, joka on aika haastava operaatio. Todennäköisesti se yritetään lännestä saartaa ja idästä ja tunkeutua sinne erikoisjoukolla ja ottaa se haltuun.

Toveri kiinnitti myös huomiota Valko-Venäjän suuntaan ja rooliin: lähteekö se tukemaan hyökkäystä Kiovaan vai hyökkääkö se Puolan rajan suuntaisesti avun katkaisemiseksi.

– Toinen merkittävä asia on se, että Valko-Venäjä ilmeisesti lähtee mukaan. Kurjuus kaipaa kavereita, Toveri toteaa.

– Tuo se kuitenkin lisää tulivoimaa joukkoon rintamalle. (Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr) Lukashenka ei varmasti haluaisi lähteä, koska tietää, että tästä tulee sellainen pakotepaketti hänenkin suuntaansa, ettei auta yhtään, mutta hänellä ei ole vaihtoehtoja.

Toverin mukaan kolmas merkittävä alue on Luhanskin ja Donetskin alue, jossa on aika paljon ukrainalaisia joukkoja kiinni. Toveri pitää uhkakuvana sitä, että Donetskin ja Luhansin alueella olevat ukrainalaissotilaat voivat pahimmillaan jäädä etelästä ja pohjoisesta hyökkäävien venäläisjoukkojen sisään mottiin.

– Jos ei pystytä pysäyttämään hyökkäyksiä etelästä ja pohjoisesta, silloin heidän pitäisi pystyä järkevästi irtautumaan sieltä. Se on haastavin taistelulaji – irtautuminen tulen alla niin, että saa pidettyä joukot kasassa ja siirrettyä ne Dneprin länsipuolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?