Liittokansleri Olaf Scholz antoi sunnuntaina liittopäiville ilmoituksen, joka jää Saksan historiaan merkittävänä käänteenä.
– Liittovaltion tulo- ja menoarvioon vuodelle 2022 lisätään kertaluonteinen 100 miljardin euron rahoitus puolustusvoimille, Scholz kertoi.
– Tästä lähtien, vuosi vuodelta, käytämme puolustukseemme yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Teemme tämän meidän vuoksemme, meidän turvallisuutemme vuoksi.
Scholz sai liittopäiväedustajilta raikuvat suosionosoitukset.
– Me elämme aikakauden vaihtumisen aikaa, liittokansleri sanoi.
Saksa toimittaa Ukrainaan tuhat Panzerfaust 3 -sinkoa (kuvassa) ja 500 Stinger-ilmatorjuntaohjusta. Panzerfaust 3 ei ole yhtä tehokas ase kuin Javelin-panssarintorjuntaohjus, joita muut länsimaat ovat vieneet Ukrainaan.
Saksa päätti lauantaina myös suostua Venäjän eristämiseen pankkien kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä ja antaa aseapua Ukrainalle. Saksa toimittaa Ukrainaan tuhat panssarintorjunta-asetta ja 500 Stinger-lähi-ilmatorjuntaohjusta.
Saksa on myös päättänyt laittaa tulpan Nord Stream 2 -kaasuputkelle ja rakentaa kaksi uutta terminaalia maailmanmarkkinoilta hankittavan nesteytetyn maakaasun tuontia varten. Napanuoraa Venäjän energiariippuvuudesta ryhdytään katkomaan muutenkin, vihreän siirtymän myötä.
Saksan kumppanuus- ja myöntyvyyspolitiikka Venäjää kohtaan näyttää olevan ohi. Saksa on valmis maksamaan kovan hinnan demokratian puolustamisesta Ukrainassa. Talousministeri Christian Lindner kuvasi sitä liittopäivillä ”vapauden hinnaksi”.
On kuin valtava historiallinen painolasti olisi pudonnut saksalaisten harteilta.
Euroopan unionin talousmoottori ja mahtivaltio on karistanut päältään sitä ”kunniavelkaa”, jota saksalaiset ovat tunteneet Neuvostoliittoa ja Venäjää kohtaan. Kunniavelkaa natsi-Saksan raa’asta tuhoamissodasta, joka alkoi kesäkuussa 1941 ja johti yli 20 miljoonan neuvostoliittolaisen sotilaan ja siviilin kuolemaan. Kunniavelkaa natsidiktatuurin kukistamisesta Berliinissä 1945.
”Nyt on Saksan vuoro vastata pidäkkeettä hyökkäyssotaan, jonka takana on Venäjän diktatuuri.
Hitlerin kansallissosialistinen diktatuuri syyllistyi toisessa maailmansodassa hyökkäyssotaan, joka raunioitti Euroopan. Tästä menneisyydestään Saksa ei pääse koskaan irti. Sitä ei voi eikä saa unohtaa. Menneisyyden käsittely muuttaa muotoaan, mutta jokainen uusi sukupolvi joutuu sen kohtaamaan.
Nyt on kuitenkin Saksan vuoro vastata pidäkkeettä hyökkäyssotaan, jonka takana on Venäjän diktatuuri ja Vladimir Putinin kieroutunut ja valheellinen haave keisarillisen Venäjän imperiumin palauttamisesta.
Tarvittiin Putler, jotta Saksa sai lopulta työnnettyä Hitlerin haamua kauemmas.
Saksa katsoo nyt eteenpäin Euroopan tulevaisuuteen eikä anna menneisyyden hämärtää sen roolia Euroopan unionin keskeisenä voimatekijänä.
Lue lisää: Nämä Euroopan maat ovat jo luvanneet aseita Ukrainalle
Saksan linjanmuutos saattoi olla yllätys Putinille, joka on historiallisista syistä luottanut Saksan kumppanuuteen ja ennen kaikkea saksalaisten taloudelliseen pragmatismiin. Raha ei kuitenkaan enää tässä tilanteessa ohjaa Saksan toimia.
Putin on kokenut toisenkin ison yllätyksen. Hän on kohdannut aggressionsa yhdistämän Euroopan.
Jopa Unkarin pääministeri Viktor Orban on pysynyt yhteisessä eurooppalaisessa rintamassa Venäjää vastaan.
Puolueettomuuttaan ja pasifistista linjaansa vuosikymmenet varjellut Ruotsi on sekin päättänyt toimittaa aseita Ukrainaan – sotaa käyvään maahan. Linjanmuutos Tukholmassa on iso.
Ukrainalaiset taistelevat koko Euroopan puolesta. He ansaitsevat kaiken sen tuen, jota Eurooppa ja länsiyhteisö voivat antaa.
Lue lisää: Kansanedustajat vaativat aseiden vientiä Ukrainaan – Orpo: ”Selvittämisen aika on nyt ohi”