Uutistoimisto Ria Novosti julkaisi lauantaina pitkän analyysin, jonka kirjoittajaksi oli merkitty sotilasasiantuntija Pjotr Akopov. Sama kirjoitus julkaistiin myös useilla Sputnikin sivustoilla ja se kopioitiin useille muille sivustoille tai siitä tehtiin siteerauksia.
Kirjoitus oli omistettu Venäjän väitetysti onnistuneelle ”erikoisoperaatiolle” Ukrainassa, ja siinä kuvailtiin mahtipontisin sanankääntein tavoitteita, jotka oli saavutettu sotatoimien avulla.
Kirjoituksen ajoitus vahvisti mielikuvaa siitä, että Venäjä oli laskenut saavuttavansa tavoitteensa Ukrainassa vain muutamissa päivissä ja Akopovin essee oli tarkoitettu juhlistamaan tätä saavutusta.
Kirjoitus ehti herättää laajaa hämmennystä ennen kuin se poistettiin vähin äänin, mutta internetin arkistointisivut olivat ehtineet ottaa siitä jo sitä ennen useita kopioita.
Seuraavassa on muutamia keskeisiä kohtia, jotka Akopov nosti esille Venäjän tavoitteista Ukrainassa.
Akopovin mukaan Venäjän sotilasoperaatio Ukrainassa on aloittanut kokonaan uuden aikakauden, jolloin Venäjä palaa historiallisille rajoilleen Euroopassa ja yhdistää Ukrainan sekä Valko-Venäjän takaisin slaavilaisten kansojen yhteyteen ja Venäjän huomaan.
Akopovin mukaan on valitettavaa, että kaiken piti tapahtua kalliilla hinnalla ja käytännössä sisällissodan kautta, mutta muuta mahdollisuutta ei hänen mukaansa ollut. Hänen mukaansa venäläiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset ovat käytännössä samaa kansaa, ja nyt on tullut heidän yhdistymisensä aika.
– Ukrainaa ”anti-Venäjänä” ei ole enää olemassa. Venäjä palauttaa itselleen maansa historiallisen yhtenäisyyden keräten yhteen venäläisen maailman, koko venäläisen kansan, Akopov tulkitsee.
”Ukraina on palannut Venäjän luo. Tämä ei tarkoita, että sen valtiollisuus likvidoidaan, vaan se tullaan ainoastaan muotoilemaan uudelleen ja maa palautetaan luonnolliseen olomuotoonsa osana venäläistä maailmaa.
Akopovin mukaan erilleen pakotettu slaavilainen kansa olisi joutunut kärsimään kansallisesta nöyryytyksestä, ellei Vladimir Putin olisi yhdistänyt kaikkia jälleen.
– Venäläinen koti menetti ensin oman perustuksensa (Kiovan) ja sitten sen oli pakko tyytyä siihen, että kahdessa valtiossa oli kaksi kansaa eikä enää yksi, Akopov kuvailee tilannetta ennen Putinin aloittamaa sotaoperaatiota.
– Ukrainan palauttaminen, eli toisin sanoen sen kääntäminen takaisin kohti Venäjää, olisi ollut aina vain vaikeampaa vuosikymmenten saatossa. Jos Länsi olisi saanut täyden geopoliittisen ja sotilaallisen kontrollin Ukrainaan, sen paluu Venäjän yhteyteen olisi tullut lopulta täysin mahdottomaksi, sillä siitä olisi pitänyt taistella Atlantin blokkia vastaan, Akopov luonnehtii.
Ria Novostin julkaisema Pjotr Akopovin artikkeli löytyy yhä internetin välimuistista.
Kirjoituksen mukaan presidentti Putin on nyt ratkaisemassa Ukrainan kysymyksen lopullisesti.
– Vladimir Putin on ottanut itselleen – ilman mitään liioittelun sanoja – historiallisen vastuun, kun hän on päättänyt, että hän ei jätä Ukrainan kysymyksen ratkaisua tuleville sukupolville.
– Jos me olisimme jättäneet tämän tekemättä ja olisimme sallineet väliaikaisen (kansojen) eron jäädä voimaan vuosisadaksi, niin emme olisi ainoastaan pettäneet esi-isiemme muistoa vaan meidän jälkeläisemme olisivat kironneet meidät siitä, että me olisimme antaneet Venäjänmaan hajota, Akopov kirjoittaa.
(Ria Novostin jutun katoamista pohti Twitterissä muun muassa Bellingcatin Christo Grozev)
Akopovin mukaan Ukrainan valtiollinen tulevaisuus Venäjän yhteydessä ratkaistaan seuraavaksi, mutta maan loittoneminen länteen on nyt estetty.
– Nyt tätä ongelmaa ei ole, Ukraina on palannut Venäjän luo. Tämä ei tarkoita, että sen valtiollisuus likvidoidaan, vaan se tullaan ainoastaan muotoilemaan uudelleen ja maa palautetaan luonnolliseen olomuotoonsa osana venäläistä maailmaa.
Akopovin mukaan mahdollisia tapoja on on monia. Ukraina voidaan esimerkiksi ottaa jäseneksi Venäjän johtamaan Kollektiiviseen puolustusjärjestön tai Euraasian unioniin, tai siitä voidaan tehdä kolmas valtio Venäjän ja Valko-Venäjän välillä jo olevaan valtioliittoon.
– Länsi tulee näkemään Venäjän paluun sen historiallisille rajoille Euroopassa. Se (länsi) tulee vastustamaan sitä äänekkäästi, vaikka syvällä sisimmässään sen täytyy tunnustaa, että mitenkään muuten ei voisi olla, Akopov kirjoittaa.
– Ei kai kukaan vanhoissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa Pariisista Berliiniin erehtynyt vain luulemaan vakavissaan, että Moskova voisi jättää Kiovan? Että venäläiset olisivat aina hajotettu kansa?
Akopovin mukaan nyt meneillään oleva uuden aikakauden alku liittyy siihen, että Venäjä pysäyttää ”atlantistien geopoliittisen laajenemisen”.
– Tämä on Venäjän paluu omalle historialliselle alueelleen ja omalle paikalleen maailmassa.