Mediat: Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan

Venäjä yrittää epätoivoisesti täydentää joukkojaan, joilta on loppumassa polttoaine, ammukset ja ruoka, arvioi CNN:lle asiaa kommentoinut eläkkeellä oleva kenraali.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka.

28.2.2022 7:12 | Päivitetty 28.2.2022 8:09

Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen, kertovat Kyiv Independent ja Washington Post lähteisiinsä pohjaten.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi Washington Postille Valko-Venäjän voivan lähettää sotilaita Ukrainaan venäläisjoukkojen tueksi jo maanantaina. Nimettömänä kommentoinut virkamieslähde kuvaili olevan hyvin selvää, että Valko-Venäjän hallinto on Venäjän hallinnon jatke.

Kyiv Independentin mukaan useat lähteet kertovat, että päätös valkovenäläisten joukkojen lähettämisestä on tehty ja ensimmäisen kuljetuslentokoneen uskottiin lähtevän liikkeelle jo tänään aamusta.

Ukrainan valtion viestintäviranomaisen Telegram-kanavalla kerrottiin aiemmin maanantai-aamuna, että Valko-Venäjältä olisi suuntaamassa Ukrainaa kohti hävittäjiä.

Valko-Venäjällä järjestettiin sunnuntaina useista perustuslakimuutoksista niin kutsuttu kansanäänestys, jossa sallittiin ydinaseiden ja Venäjän joukkojen sijoittaminen maahan.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat läheisiä liittolaisia, ja viime viikolla Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka antoi Venäjän joukkojen hyökätä Ukrainaan Valko-Venäjän alueelta.

Taistelut ovat jatkuneet Ukrainassa yön ja aamun aikana. Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on kuultu räjähdyksiä tänä aamuna, kerrotaan valtion viestintäviranomaisen Telegram-kanavalla.

Kyiv Independent -uutissivusto kirjoitti puolestaan Twitter-tilillään ilmahälytyksistä pääkaupungissa ja kehotti kaupunkilaisia hakeutumaan lähimpään suojaan.

Maan pohjoisosassa sijaitsevassa Tshernihivissä taas kerrotaan venäläisohjuksen osuneen asuinrakennukseen. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan rakennuksessa syttyi tämän seurauksena tulipalo.

Kiovaa lähestyy kilometrien mittainen sotilaskolonna

Kiovaa kerrottiin sunnuntana lähestyvän noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna. Asiasta kertoivat uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian. Asia selviää yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvista, jotka CNN:n mukaan oli otettu sunnuntaina aamupäivästä paikallista aikaa.

Kuvien ottamisen aikaan noin 60 kilometrin päässä Kiovasta olleessa letkassa näkyy olevan Maxarin mukaan muun muassa polttoaineen kuljetukseen tarkoitettuja ajoneuvoja, panssarivaunuja sekä tykistöä.

CNN:n haastattelema asiantuntija arvioi saattueen osoittavan, että Venäjä pyrkii ”epätoivoisesti täydentämään joukkojaan”. Uutiskanavalle satelliittikuvia kommentoineen, eläkkeellä olevan yhdysvaltalaiskenraalin Mark Hertlingin mukaan joukkojen täydentäminen on ollutkin venäläisten haasteena ja taistelusta on tullut nyt logistinen.

Kaapattujen, hylättyjen ja tuhoutuneiden ajoneuvojen määrät osoittavat, että venäläisjoukoilta on loppumassa polttoaine, ammukset ja jopa ruoka.

–  He yrittävät suojella noita täydennyskolonnoja, Hertling kertoo CNN:lle alleviivaten täydennyssaattueen mukana kulkevien panssarivaunujen ja tykistöyksiköiden määrään.

–  He eivät tee kovin hyvää työtä.

Noin 350 ukrainalaisen siviilin kerrotaan kuolleen

Guardianin mukaan Ukrainan sisäministeriö on kertonut 352 ukrainalaissiviilin kuolleen Venäjän hyökkäyksen aikana. Kuolonuhrien joukossa on 14 lasta. Haavoittuneita kerrotaan olevan liki 1 700, mukaan lukien 116 lasta.

Maan ulkoministeriö puolestaan väitti sunnuntaina Twitterissä, että hyökkäyksen alkamisen jälkeen on ensimmäisten 3,5 päivän aikana kuollut tai haavoittunut noin 4 300 venäläissotilasta. Lisäksi 200 sotilaan väitetään otetun kiinni.

Lisäksi ulkoministeriö kertoo ukrainalaisjoukkojen tuhonneen ministeriön twiittaamien alustavien arvioiden mukaan satoja ajoneuvoja ja kymmeniä lentokoneita tai muita ilma-aluksia.

BBC:n mukaan Venäjä tunnusti torstaina alkaneen hyökkäyksensä aikaisia tappioita ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Venäjän puolustusministeriö kertoi venäläisuutistoimisto Tassin mukaan, että sotatoimien aikana on tullut sekä kuolonuhreja että haavoittumisia.

–  Venäjän asevoimien kärsimät tappiot ovat monta kertaa vähäisempiä kuin hävitettyjen nationalistien määrät, ministeriö väitti BBC:n mukaan.

Tass kertoo, että Venäjän puolustusministeriön edustajan mukaan hyökkäyksen alkamisen jälkeen on tuhoutunut muun muassa 254 panssarivaunua tai muuta panssaroitua ajoneuvoa.

Ukrainan ulkoministeriön sunnuntaina twiittaamissa arvioissa väitettiin puolestaan, että Venäjä olisi menettänyt tähän mennessä noin 700 panssaroitua ajoneuvoa ja liki 150 panssarivaunua.

Putin lisäsi jännitteitä ydinasepuheillaan, Ukrainan asevoimilla vaikea päivä

Venäjän presidentti Vladimir Putin kasvatti sunnuntaina jännitteitä määräämällä ydinasevalmiutensa hälytystilaan ja syyttämällä länsimaita vihamielisistä toimista Venäjää kohtaan. Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Stefan Forss arvioi STT:lle, että Venäjän sunnuntaina antama ilmoitus ydinpelotejoukkojen nostamisesta hälytystilaan on todennäköisesti hämäystä.

Sunnuntai oli Ukrainan asevoimien mukaan ukrainalaisjoukoille vaikea. Asevoimat kertoi Facebookissa Venäjän jatkavan tykistötultaan lähes kaikista suunnista. Ukrainan asevoimien lausunnosta kertoo myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC:n mukaan tuoreiden raporttien mukaan venäläisjoukot ovat ottaneet haltuunsa maan eteläosassa sijaitsevan satamakaupungin Berdianskin.

Aiemmin Ukraina puolestaan sanoi ajaneensa venäläisjoukot pois maan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta. Alueen kuvernööri Oleg Sinegubov kertoi sunnuntaina iltapäivällä, että Harkova on kokonaan ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

Ukraina: Venäläiset tuhosivat maailman suurimman lentokoneen

Ukrainan virallisella Twitter-tilillä kerrottiin sunnuntaina, että venäläiset joukot ovat tuhonneet maailman suurimman lentokoneen Kiovan läheisellä lentokentällä.

–  Venäläiset miehittäjät tuhosivat maailman suurimman lentokoneen Mriyan (Unelma) lentokentällä lähellä Kiovaa. Me rakennamme koneen uudelleen, tviitissä kerrottiin.

CNN:n mukaan Antonov AN-225 -lentokonetta oli pidetty hallissa Hostomelissa sijaitsevassa lentotukikohdassa. Uutiskanava kertoo, että alueella oli torstaina kovia taisteluita.

Maxarin satelliittikuvista näkyy, kuinka osa Mriyan hallista on pahoin vaurioitunut ja rakennuksesta nousee musta savu.

–  Venäjä on voinut tuhota Mriyamme, mutta he eivät ikinä onnistu tuhoamaan meidän unelmaamme vahvasta, vapaasta ja demokraattisesta eurooppalaisesta valtiosta, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi omassa twiitissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?