Nämä Euroopan maat ovat jo luvanneet aseita Ukrainalle

Ukrainan sota herätti monet Euroopan maat. Ne tukevat Ukrainaa suoraan aseilla. Suomi ei ainakaan toistaiseksi aseita lupaa.

Monet maat ovat luvanneet sotilaallisesta apua Ukrainalle.

Ruotsi, Tanska, Belgia, Saksa, Portugali, Ranska ja Hollanti.

Muun muassa nämä maat ovat ilmoittaneet aseellisesta tuesta Ukrainalle, joka joutui Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi torstaina.

Ruotsi toimittaa 5 000 panssarintorjunta-asetta ja muita sotilaallisia suojavälineitä. Ruotsi antaa Ukrainalle sotilaallista apua jopa noin 38 miljoonan euron arvosta.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson perustelee aseiden lähettämisen olevan eduksi Ruotsin turvallisuudelle.

– Päätelmäni on, että turvallisuuttamme parhaiten palvelee se, että tuemme nyt Ukrainan mahdollisuuksia puolustaa itseään Venäjää vastaan, Andersson kommentoi.

Ruotsille päätös on varsin poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran maa on lähettänyt aseita aseelliseen konfliktiin vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Myös Tanska aikoo lähettää Ukrainaan jopa 2  700 panssarintorjunta-asetta. Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan Tanskan parlamentin selkeä enemmistö tukee aseiden lähettämistä.

– Meidän on autettava Ukrainaa ja ukrainalaisia niin kuin vain pystymme. Ja avulla on kiire, Frederiksen sanoi.

Lue lisää: Aaltola: Aseiden vieminen Suomesta Ukrainaan on vielä hyvin mahdollista ja jopa loogista: ”Siinä on selkeä peruste edetä”

Lue lisää: Suomi antaa puolustus­apua Ukrainalle – kypäriä, luoti­liivejä, kaksi kenttä­sairaalaa ja lupa Viron haupitseille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Twitterissä, että maa saa Belgialta muun muassa 300 konetuliasetta.

Portugali puolestaan ilmoitti sunnuntaina lähettävänsä Ukrainaan muun muassa kypäriä ja kranaatteja.

– Portugali tukee Ukrainaa, joka puolustaa itseään perusteettomalta, laittomalta ja hyväksymättömältä hyökkäykseltä, puolustusministeri Joao Cravinho twiittasi.

Portugalin tavoin myös esimerkiksi Hollanti ja Ranska ovat sanoneet lähettävänsä Ukrainaan aseapua. Lauantaina myös Saksa pyörsi aiemman kielteisen kantansa aseavun toimittamisesta Ukrainalle.

Saksa lähettää maan hallinnon mukaan Ukrainaan tuhat panssarintorjunta-asetta sekä 500 Stinger-ilmatorjuntaohjusta. Lisäksi se valtuutti Hollannin lähettämään Ukrainaan 400 rakettikäyttöistä kranaatinheitintä.

Saksan hallituksen lauantaina antaman lausunnon mukaan aseet toimitetaan Ukrainaan ”mahdollisimman nopeasti”.

Sen sijaan Nato-maa Norja ei aio aseita lähettää. Norjan parlamentin päätös vuodelta 1959 kieltää aseiden lähettäminen sodassa olevaan maahan. Aseiden sijaan Norja lähettää Ukrainaan suojavarusteita, kuten kypäriä ja suojaliivejä.

Norjan tavoin Suomikaan ei ainakaan toistaiseksi toimita aseita Ukrainaan. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan esimerkiksi aseiden toimitusajat ovat pitkiä, ja siksi niitä on oltava riittävästi omiin tarpeisiin.

– Ymmärrän hyvin sellaisetkin näkemykset, että näinä aikoina on hyvä pitää varastot kunnossa, Haavisto sanoi.

– Eli myöskin kansallisen turvallisuuden näkökulmat tässä vaikuttavat.

Suomi antaa Ukrainalle kuitenkin puolustusmateriaaliapua, kuten komposiittikypäriä ja luotiliivejä.

EU päätti sunnuntaina yksimielisesti Euroopan rauhanrahaston käyttämisestä Ukrainan tukemiseksi. EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan Ukrainalle toimitetaan aseita 450 miljoonan euron edestä. Suomi tuki päätöstä.

Borrellin mukaan aseelliseen apuun Ukrainalle sisältyy jopa hävittäjiä sekä ampumatarvikkeita.

Lue lisää: Aaltola: Aseiden vieminen Suomesta Ukrainaan on vielä hyvin mahdollista ja jopa loogista: ”Siinä on selkeä peruste edetä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?