Harkovan räjähdyksessä kuollut ainakin 10 – Zelenskyi: ”Venäjä kohdistaa hyökkäyksiä ukrainalaislapsiin”– tämä on Ukrainan tilanne kello 14

Harkovan räjähdyksessä kuollut ainakin 10, loukkantuneita 35.

| Päivitetty
  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää videopuheessaan, että Venäjä kohdistaa hyökkäyksiä ukrainalaislapsiin

  • Harkovassa tapahtui tiistaiaamuna suuri räjähdys, jossa kuoli ainakin 10 henkilöä

  • Ukrainan parlamentin mukaan Valko-Venäjä on tunkeutunut Ukrainaan

  • Etelä-Ukrainassa sijaitseva Hersonin kaupunki on venäläisjoukkojen saartama

  • Mariupolia on pommitettu viiden päivän ajan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo videopuheessaan, että Venäjä kohdistaa hyökkäyksiään nyt ukrainalaislapsiin.

Samaisessa videopuheessa presidentti vetoaa Eurooppaan ja eurooppalaisiin, että maa otettaisiin tasavertaiseksi osaksi Euroopan Unionia.

– Taistelemme ollaksemme tasavertainen osa Eurooppaa. Euroopan on osoitettava, että se on meidän puolellamme.

Harkovan tiistaisessa pommi-iskussa on kuollut ainakin 10 ihmistä, ja 35 on loukkaantunut, kertoo Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashchenko sosiaalisessa mediassa.

Hän uskoo, että uhreja ja haavoittuneita löytyy lisää, kun räjähdyksen jälkiä saadaan siivottua enemmän.

Intian hallitus tiedotti tiistaina, että kuolleista yksi oli intialainen opiskelija, kertoo The New York Times.

Ukrainan pelastuslaitos ilmoitti aiemmin tiistaina, että Harkovan keskustaan kohdistuneessa pommituksessa on loukkaantunut kuusi henkilöä, ja loukkaantuneiden joukossa oli tuolloin yksi lapsi.

Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia pommitettiin tiistaiaamuna ennen kahdeksaa.

Räjähdys tapahtui Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin keskustassa, lähellä asutusalueita ja kaupungin hallintorakennusta.

Harkovan alueellinen johtaja Oleg Synegubov sanoi tiistaina, että Venäjä iski Harkovaan risteilyohjuksin ja BM-21 Grad -raketinheittimillä ammutuilla raketeilla.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii muita valtioita lisäämään Venäjään kohdistuvia pakotteita entisestään ”barbaarisen iskun” jälkeen.

– Maailma voi ja sen täytyy tehdä enemmän. Lisätkää painetta, eristäkää Venäjä kokonaan, Kuleba kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Harkovan kaupungintalo vaurioutui pahoin kaupunkiin kohdistuneessa räjähdyksessä.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak sanoo, että Venäjä pommittaa nyt aktiivisesti kaupunkien keskusta-alueita aiheuttaakseen paniikkia, siviiliuhreja ja vahingoittaakseen maan infrastruktuuria.

– Verho on vedetty pois. Venäjä tulittaa aktiivisesti kaupunkien keskustoja ohjuksilla ja tykistökeskityksillä tähdäten asuinalueisiin ja hallintokohteisiin, Podolyak sanoi.

Valko-Venäjä aikoo lähettää lisää joukkoja Ukrainan vastaiselle rajalleen, valtiollinen uutistoimisto Belta siteeraa Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa.

Aiemmin Ukrainan parlamentti sanoi, että Valko-Venäjän joukot olivat ylittäneet rajan pohjoisessa.

–  Valko-Venäjän joukot ovat saapuneet Tshernihivin alueelle. Tiedon vahvistaa pohjoisten aluepuolustusjoukkojen tiedottaja Viltali Kyrylov. Lisää yksityiskohtia myöhemmin, parlamentin virallisella Twitter-tililä todettiin.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Hersonin kaupunki on venäläisjoukkojen saartama, ja satamakaupunki Mariupolia on pommitettu viiden päivän ajan.

Silminnäkijöiden mukaan Venäjän joukot käynnistivät maahyökkäyksen Hersoniin tiistaiaamuna. Kaupunki sijaitsee lähellä Moskovan hallitsemaa Krimin niemimaata.

– Kaupunkin on ympäröity. Siellä on paljon venäläisiä sotilaita ja sotilaskalustoa on joka puolella. He pystyttivät tarkastuspisteita kaupungin ulkopuolelle, kertoo paikallinen toimittaja Alena Panina Ukrainan kansallisessa yleisradioyhtiössä Ukraina 24:ssä.

Panina kertoi, että Hersonissa oli edelleen sähköä, lämmitys ja vettä, mutta ruuan tuomisessa 300 000 asukkaan kaupunkiin on ollut haasteita. Ruokaa on varastoitu kaupungin laitamilla oleviin varastoihin.

Mariupolin pormestari kertoo, että venäläisjoukot ovat pommittaneet Mariupolia viiden päivän ajan. Hyökkäyksistä on aiheutunut siviiliuhreja ja satamakaupungin infrastruktuuri on kärsinyt.

Yli 70 ukrainalaissotilasta sai surmansa, kun venäläisten tykistötuli osui sotilastukikohtaan maan pohjoisosassa sunnuntaina, vahvistivat ukrainalaisviranomaiset tiistaina.

Isku tapahtui Oh’tyrkan kaupungissa Kiovan ja Harkovan välillä.

Pelastustyöntekijät yrittivät löytää pommituksen jäljiltä selvinneitä vielä maanantaina.

Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä olevalla venäläisellä sotilaskolonnalla on mittaa yli 64 kilometriä, kertovat CNN ja Guardian. Asia selviää yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvista.

Maxarin mukaan saattueessa on muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä.

Sunnuntaina CNN:lle kommentoinut asiantuntija arvioi saattueen osoittavan, että Venäjä pyrkii "epätoivoisesti täydentämään joukkojaan". Uutiskanavalle satelliittikuvia kommentoineen, eläkkeellä olevan yhdysvaltalaiskenraalin Mark Hertlingin mukaan venäläisjoukoilta on loppumassa polttoaine, ammukset ja jopa ruoka.

Lue lisää: Asiantuntijat: Yli 64 kilometriä pitkä venäläisten sotilas­saattue olisi helppo kohde – tämän takia Ukraina ei ole iskenyt

Venäjä on tehnyt viidessä päivässä 56 ohjusiskua ja laukaissut 113 risteilyohjusta, väittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentin maanantai-illan lausunnosta kertoo ainakin uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

CNN:n mukaan Zelenskyi kuvaili myös puheessaan Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovaan kohdistunutta maanantaista tykistötulta, jossa on kuollut uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin kymmenkunta ihmistä.

Presidentin mukaan maan toisiksi suurimpaan kaupunkiin kohdistuneet iskut ovat "selvästi sotarikos". Zelenskyi kuvailee Harkovaa rauhanomaiseksi kaupungiksi, jossa on rauhallisia asuinalueita, eikä sotilaallisia rakennuksia.

Zelenskyi on myös vaatinut tuoreeltaan, että venäläisiltä aluksilta evättäisiin pääsy kaikille maailman lentokentille ja kaikkiin satamiin. Presidentti kertoi vaateistaan Facebook-sivullaan julkaistussa päivityksessä, josta puolestaan kertoivat uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Taivas tulisi presidentin mukaan sulkea venäläisten lentokoneiden ja helikopterien lisäksi myös venäläisohjuksilta.

Zelenskyin mukaan ohjuksin, pommein ja tykein varustautunut "paha" pitäisi pysäyttää välittömästi ja "tuhota taloudellisesti".

–  Sellaisen valtion ei tulisi saada satoja miljardeja energiaviennistä. Venäläistuotteiden ostaminen nyt on ihmisten tappamisen kustantamista, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mielestä valtio, joka tekee siviileihin kohdistuvia rikoksia, ei voi olla myöskään YK:n turvallisuusneuvoston jäsen.

Ukrainan viranomaisten mukaan mahdollisesti kymmeniä ihmisiä on saanut surmansa maanantaina Venäjän tykki- ja rakettitulessa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa.

Harkova oli venäläisjoukkojen tulen kohteena samaan aikaan, kun maan edustajat kävivät ukrainalaisten kanssa neuvotteluja Valko-Venäjän rajalla.

Alueen hallintopäällikkö Oleg Synegubov kertoi Reutersille, että Venäjän joukot iskivät useille asuinalueille siitä huolimatta, että niillä ei ollut Ukrainan armeijan asemia tai strategista infrastruktuuria.

– Tämä tapahtuu päiväaikaan, kun ihmiset ovat lähteneet asioilleen apteekkiin, ruokaostoksille tai hakemaan juomavettä. Tämä on rikos, Synegubov sanoi.

Turkki ilmoitti kieltävänsä kaikkia sota-aluksia ylittämästä Mustallemerelle johtavia Bosporin ja Dardanellien salmia sekä tukkivansa reitin ainakin neljälle venäläiselle alukselle, jotka tällä hetkellä odottavat ylitystään Välimereltä.

Venäläisten joukot etenivät viidentenä taistelupäivänä hitaammin kuin monet analyytikot olivat odottaneet. Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtšenko sanoi maanantaina, että Harkovaa oli "tulittu massiivisesti", mikä jätti jälkeensä "kymmeniä kuolleita ja satoja haavoittuneita".

Miljoonien ukrainalaisten uskotaan paenneen kodeistaan ​​ja yli 500 000 lähteneen maasta pakoon. Guadianin mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että sen joukot ovat ottaneet haltuunsa Berdjanskin ja Enerhodarin kaupungit Ukrainan kaakkoisosassa Zaporizhzhian alueella sekä Zaporizhzhian ydinvoimalan ympäristöä.

YK:n yleiskokous aloitti maanantaina hätäistunnon käsitelläkseen Venäjän hyökkäystä.

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin ICC kertoo avaavansa tutkinnan Ukrainan tilanteesta.

ICC:n syyttäjän mukaan on syytä olettaa, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan vuodesta 2014 alkaen.

Tappavia aseita Ukrainaan toimittavat tahot kantavat vastuun, jos niitä käytetään Venäjän sotatoimien aikaan Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriö tiedotti Reutersin mukaan.

Ministeriö lisäsi, että Euroopan unionin Venäjää vastaan toteuttamat toimet eivät jää ilman kovaa vastaiskua.

Tasavallan presidentti on päättänyt, että Suomi toimittaa Ukrainaan aseellista apua. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) alkuillasta.

Päätös vastaa Marinin mukaan Ukrainan tarpeita ja se saadaan nopeasti perille. Se ei myöskään vaaranna kansallista puolustuskykyä.

– Euroopan unioni on yhtenäisempi kuin koskaan ja Venäjä yksinäisempi kuin koskaan, Marin sanoi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi, että Suomen asetuki sisältää 2 500 rynnäkkökivääriä, 150 000 patruunaa, 1 500 kertasinkoa ja 75 000 taistelumuonapakkausta.

Kaikkonen mainitsi, että jo eilen tehtiin päätös puolustusmateriaalin luovuttamisesta. Päätös koski muun muassa 2 000 komposiittikypärää ja 2 000 luotiliiviä.

Maxar-satelliittikuva näyttää panssarihinattavien tykistöautojen ajoneuvosaattueen Antonovin lentokentän itäpuolella Kiovassa 28.2.2022.

Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvottelut päättyivät maanantaina.

Venäläisen RIA-uutistoimiston mukaan ukrainalaisviranomaisen mukaan delegaatiot palaavat nyt pääkaupunkeihinsa konsultaatioita varten "ennen seuraavaa neuvottelukierrosta".

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak kuvaili Reutersin mukaan Venäjän ja Ukrainan välillä maanantaina käytyjä neuvotteluja vaikeiksi.

Neuvottelujen mahdollisista tuloksista ei ole kerrottu toistaiseksi julkisuuteen, mutta pääkaupunkeihinsa palanneet osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen neuvotteluiden jatkamisesta lähipäivinä.

Venäjän presidentinkanslian mukaan Ukrainan sodan päättäminen edellyttää Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja lisäksi Ukrainan puolueettomuuden.

Ukrainan presidentinkanslia on kertonut ukrainalaismedialle, että Ukraina vaatii Venäjän joukkojen vetäytymistä myös Krimiltä ja Itä-Ukrainan kapinallisalueilta.

Lue lisää: Venäjän pää­neuvottelijan vanhat Suomi-kommentit nousivat esiin – "Hän on pää­arkkitehti historian uudelleen­muovaamisessa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut allekirjoittaneensa Ukrainan jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Zelenskyi pyysi aiemmin EU:ta sallimaan Ukrainalle nopeutetun jäsenyysmenettelyn erityistoimena maan yrittäessä puolustautua Venäjän hyökkäykseltä.

Ukrainan parlamentti julkaisi kuvia allekirjoitustilaisuudesta sosiaalisessa mediassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa alkuillasta, että hallitus ei ole vielä muodostanut kantaansa Ukrainan EU-jäsenyydestä.

Kahdeksan EU-maata vaatii avoimen kirjeen mukaan Euroopan Unionia myöntämään Ukrainalle välittömästi EU:n ehdokasmaan aseman ja aloittamaan jäsenyysneuvottelut.

”Me, EU:n jäsenvaltioiden: Bulgarian tasavallan, Tshekin tasavallan, Viron tasavallan, Latvian tasavallan, Liettuan tasavallan, Puolan tasavallan, Slovakian tasavallan ja Slovenian tasavallan presidentit, uskomme vahvasti, että Ukraina ansaitsee saada välittömästi EU:n jäsenyysnäkymät”, kirjeessä sanottiin.

Venäjä kieltää lennot 36 maan lentoyhtiöiltä, kertoi muun muassa AFP. Ria Novostin mukaan myös Suomi on maiden joukossa. Venäläisviranomaisten mukaan kyse on vastauksesta Euroopan maiden vastaavalle venäläisille lentoyhtiöille asetusta kiellosta.

Reutersin mukaan myös muun muassa Britannian, Saksan, Espanjan, Italian ja Kanadan lentoyhtiöt ovat kieltolistalla.

Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullinan mukaan Venäjällä on sisäinen vaihtoehto SWIFT-järjestelmälle, kertoi uutistoimisto Reuters. Nabiullinan mukaan venäläispankit aikovat täyttää vaatimuksensa ja tileillä olevat varat ovat turvassa.

Lauantai-iltana suurimmat EU-maat sekä Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ilmoittivat, että tietyt venäläispankit suljetaan ulos kansainvälisestä SWIFT-maksujärjestelmästä. Myöhemmin myös Japani ilmoitti lähtevänsä mukaan.

Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin ei välitä häntä vastaan langetetuista pakotteista. Kreml tiedotti puolen päivän aikaan, että Putin on välinpitämätön, mitä tulee häntä vastaan langetettuihin pakotteisiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti maanantaina aamupäivällä maassa hyökkääville venäläissotilaille vahvan viestin.

– Säästäkää henkenne ja lähtekää! Zelenskyi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viidettä päivää jatkuvassa Venäjän hyökkäyksessä on Ukrainan mukaan kaatunut noin 4 500 venäläissotilasta. Venäjä väittää miestappioiden olevan huomattavasti pienemmät.

Zelenskyi myös sanoi, että Ukrainan vankiloissa olevat armeijan käyneet miehet voidaan vapauttaa vankilasta sillä ehdolla, jos vangit liittyvät sotavoimiin taistelussa Venäjää vastaan.

Lue lisää: Avustusjärjestöt: Suomalaisilla poikkeuksellinen halu auttaa ukrainalaisia

Lue lisää: Ainakin 10 kuollut Harkovan tiistaisissa pommituksissa – Boris Johnson: Putin ei ole kelvollinen neuvottelukumppani

Venäläiskolonna tallentui satelliittikuviin.

Harkovassa käytiin sunnuntaina rajuja taisteluja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?