Miten ukrainalaisia voi auttaa? Kokosimme listan eri hyväntekeväisyysjärjestöistä, jotka vievät apua Ukrainaan

Lahjoituksia kannattaa tehdä tunnettujen järjestöjen kautta ja mielellään Suomessa toimiville organisaatioille, vinkkaa asiantuntija.

Avustusjärjestöt kertovat poikkeuksellisen suuresta kiinnostuksesta tukea ukrainalaisia.

Moni suomalainen haluaa antaa nyt konkreettista apua ukrainalaisille.

Unicefin erityisasiantuntija Tarmo Heikkilä kertoi sunnuntaina, että suomalaiset ovat jo lahjoittaneet Unicefin kautta kahden päivän aikana yli 1,5 miljoonaa euroa.

Myös muut avustusjärjestöt kertovat, että halu auttaa ukrainalaisia on nyt suuri, ja monet suomalaiset ovat lahjoittaneet muutaman päivän aikana ahkerasti hätäapukeräyksiin

Lue lisää: Avustusjärjestöt: Suomalaisilla poikkeuksellinen halu auttaa ukrainalaisia

Kun keräyskampanjoita lähtee liikkeelle samaan aikaan paljon, monella herää kysymys, että menevätkö lahjoitetut rahat varmasti perille ja mistä voi olla varma, että kyseessä ei ole huijausyritys.

Yksi nyrkkisääntö lahjoittamisessa on, että lahjoitus kannattaisi tehdä tunnetulle toimijalle, kertovat asiantuntijat Helsingin Sanomissa.

Vastuullinen lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski sanoo HS:n haastattelussa, että lahjoitus kannattaisi tehdä suomalaiselle toimijalle, sillä konfliktitilanne vaikuttaa konfliktissa olevan maan pankkijärjestelmään ja infrastruktuuriin.

– Sen takia on turvallisempaa välittää rahat suomalaiseen pankkiin tai suomalaisen alustan kautta kuin ukrainalaiselle pankkitilille.

Vastuullinen Lahjoittaminen ry on listannut verkkosivuilleen tarkastuslistan, jonka voi käydä läpi, kun miettii lahjoitusta ja sen kohdetta. Järjestö kehottaa esimerkiksi tarkastamaan, että nämä kohdat ovat kunnossa ennen lahjoituksen tekemistä:

  • Onko keräystaholla www-sivusto ja tuntuuko sivuilla kerrottu tieto uskottavalta?

  • Onko keräystaholla yhteyshenkilö, joka voi antaa lisätietoja keräyksestä ja yhteisön toiminnasta?

  • Onko keräystahon antama tieto avointa ja luotettavaa? Onko mahdollista esimerkiksi saada yhteisön vuosikertomus?

Jos keräystahossa on jotain epäilyttävää tai epäselvää, Vala ry kehottaa, että silloin lahjoitusta ei kannata tehdä.

Poliisin ajankohtaisesta rahankeruulistasta voi myös tarkastaa, onko keräävällä taholla olemassa voimassaoleva rahankeruulupa. Listasta selviää myös, mihin taho aikoo kerättyjä varoja käyttää.

Keräsimme muutamia luotettavia järjestöjä, jotka keräävät nyt hätäapuvaroja ukrainalaisille.

Fida toimittaa Ukrainaan esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikkeitä ja hygieniatarvikkeita. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen järjestön verkkosivuilla tai lähettämällä tekstiviestin FIDA10 numeroon 16155. Viestin hinta on 10 euroa.

Kirkon ulkomaanapu toimittaa konfliktista kärsiville ihmisille ruokaa, lämmikkeitä ja perusapua. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivujen kautta tai lähettämällä tekstiviestin APU20 numeroon 16499. Viestin hinta on 20 euroa.

Pelastakaa Lapset keskittyy konfliktin keskellä olevien lasten auttamiseen. Se toimittaa heille ruokaa, hygieniatarvikkeita, talvivaatteita, terveydenhoitoa ja psykososiaalista tukea. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen järjestön verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 0600 03365. Puhelun hinta on 20,11 € + pvm.

Suomen Punainen Risti toimittaa konfliktista kärsiville vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita. Se auttaa myös kadonneiden etsinnässä. Järjestölle voi tehdä haluamansa lahjoituksen verkkosivun kautta tai lähettämällä tekstiviestin SPR20 numeroon 16499. Viestin hinta on 20 euroa.

Suomen Unicef auttaa Ukrainassa lapsia ja heidän perheitään. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivujen kautta tai lähettämällä tekstiviestin UKRAINA numeroon 16110. Viestin hinta on 20 euroa.

World Vision Suomi auttaa sotaa pakenevien lasten ja heidän perheidensä vastaanottamisessa ja hätäavun antamisessa. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen sen verkkosivuilla tai lähettämällä tekstiviestin AUTAN numeroon 16499. Tekstiviestin hinta on 10 euroa. Voit lahjoittaa myös MobilePaylla haluamasi summan numeroon 37749.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women antaa Ukrainassa apua kriisin kohdanneille naisille sekä heidän perheilleen ja edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivuilla tai lähettämällä tekstiviestin UNW20 numeroon 16499. Tekstiviestin hinta on 20 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?