Tämä on tilanne Kiovassa kello 18

Sodassa on Ukrainan mukaan kuollut lähes 200 ukrainalaista siviiliä.

27.2.2022 3:16 | Päivitetty 27.2.2022 21:33
  • Kiova on pormestari Vitali Klitshkon mukaan edelleen ukrainalaisjoukkojen hallussa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi pysyttelee pääkaupungissa.

  • Kaupungissa on kuultu aamulla voimakkaita räjähdyksiä.

  • Venäläisjoukkojen arvioidaan yhä olevan noin 20–30 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

  • Itä-Ukrainan Harkovassa on käyty tänään raskaita taisteluita.

Ukrainalainen puolustusviranomainen kertoi Reutersille kello 17 jälkeen Suomen aikaa, että Venäjän joukot olivat edelleen noin 30 kilometrin päässä Kiovasta.

Ukrainan joukot ovat kyenneet pitämään kaupungin hallussaan. Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi aiemmin iltapäivällä, että kaupunki puolustautuu edelleen tiukasti Venäjän hyökkäyksiä vastaan.

Iltapäivällä Ukrainan asevoimat kertoivat myös tuhonneensa venäläistankkeja Kiovan itäpuolella sijaitsevalla Prylukyn alueella. Reutersin mukaan paikallinen sotilasviranomainen kertoi televisiossa, että Kiovan lähellä sijaitsevalla Hostomelin lentokentällä oli palanut venäläisten hyökkäyksessä ukrainalaisten Antonov 225 -rahtikone.

Hieman ennen kello 17 Suomen aikaa Reuters kertoi, että presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan mukaan hyökkääjiltä olisi ”loppunut höyry” ja he pyrkisivät nyt saamaan haltuunsa edes joitakin alueita Kiovan laitamilta.

Aamulla Kiovassa oli kuultu sunnuntaiaamuna jälleen ilmahälytyksiä ja räjähdyksen ääniä. Ukraina kertoi ampuneensa alas Kiovaan Valko-Venäjän puolelta laukaistun risteilyohjuksen iltapäivällä.

Pormestarin mukaan pääkaupungissa on kuollut torstaina alkaneen hyökkäyksen jälkeen yhdeksän siviiliä. Heistä yksi on lapsi.

BBC kertoi aiemmin, että aamu oli valjennut Ukrainan pääkaupungissa kaupungin varapormestarin Mykola Povoroznykin mukaan rauhallisena.

Amerikkalaismediat CNN ja New York Times raportoivat sunnuntaiyönä kello yhden aikoihin voimakkaista räjähdyksistä 20–30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta. Paikallista väestöä on hälytetty yön aikana väestönsuojiin. Monet ovat hakeutuneet metroasemille suojaan iskuilta.

Washington Postin ja Nextan mukaan Ukrainan sisäministeri on kertonut vapaaehtoisille jaetun Kiovassa jo yli 25 000 rynnäkkökivääriä ja noin 10 miljoonaa patruunaa, sekä lisäksi kranaatteja ja sinkoja.

Pommit ovat osuneet myös radioaktiivisen jätteen säilytyspaikkaan Kiovassa, mutta itse säilöt ovat paikallisen median mukaan säilyneet hyvässä vaurioitta.

Kiovassa on ympärivuorokautinen ulkonaliikkumiskielto. Ukrainan mukaan Venäjä on yrittänyt lähettää niin sanottuja sabotaasijoukkoja kaupunkiin.

Ukrainan asevoimat muun muassa väitti yhden aikaan Twitterissä, että maan sotilastiedustelu ampui Kiovasta ryhmän ”tshetsheenisabotöörejä”, jotka liikkuivat kaupungissa ambulanssilla.

Maanpuolustuskorkeakoulun upseeri Simo Pesun mukaan niin sanotut sabotaasijoukot tekevät Kiovassa tiedustelua ja pyrkivät luomaan pelkoa ja epätietoisuutta. Pesu kertoi aiheesta Ylen erikoislähetyksessä.

CNN:n Kiovassa oleva henkilöstö kertoo nähneensä, miten joukko ukrainalaissotilaita ampui varoituslaukauksia ja repi sen jälkeen kaksi epäiltyä venäläissoluttautujaa näiden autoista ulos kadulle. Asevoimat olivat aiemmin vastaanottaneet vahvistamattomia tiedustelutietoja venäläisistä laskuvarjomiehistä, joiden varalta kaupungin pohjois- ja eteläosat yhdistävä silta Dneprjoen yllä nostettiin ylös.

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen kirjoittaa Twitterissä, että Venäjältä ei ole onnistunut kaappauksenomainen Kiovan haltuunotto.

– Olen Antti Pihlajamaan kanssa samoilla linjoilla, että taistelu kaupungin saarrostukseksi on käynnissä. Kokonaan eri asia on kuinka kauan tässä kestää ja edes onnistuuko se, hän kirjoittaa.

– Kaupungin puolustus on taistellut hyvin ja erityisesti Chernivin kaupunki Kiovasta pohjoiseen on osoittautunut puolustuksen lukoksi.

Hänen mukaansa Ukrainan puolustuksen painopiste on Kiovassa, mutta samalla maan pitäisi kyetä lyömään läpimurtoja keskisellä rintamalla.

– Tilanne on siis haastava, mutta Ukraina taistelee ja on osoittanut kykynsä tuottaa tappioita hyökkääjälle.

Yhdysvaltain hallituksen virkamiehet arvioivat Venäjän kohdanneen odottamaansa suurempaa vastarintaa. Lisäksi etenemistä ovat vaikeuttaneet logistiset haasteet. Ongelmia on ollut esimerkiksi ammusten ja polttoaineen toimituksissa. Hallituslähteet epäilevät, ettei Venäjällä ole kunnollisia suunnitelmia pitkittyvän konfliktin varalle.

Hyökkääjät ovat kohdanneet odotuksia suurempia menetyksiä sekä rintamamiehissä että panssari- ja ilmakalustossa. Lauantaisessa pressitilaisuudessa Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal syytti venäläisiä sotarikoksista, joihin nämä ovat hänen mukaansa turvautuneet saadakseen sodan nopeammin päätökseen. Shmyhal väitti Venäjän pommittaneen päiväkoteja, asuinalueita ja lapsia kuljettaneita linja-autoja.

Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmä on osoittautunut myös Yhdysvaltain oman tiedustelutiedon ennusteita tehokkaammaksi. Venäjä ei ole toistaiseksi onnistunut luomaan ylivoimaa maan ilmatilassa. Tämä kaventaa mahdollisuuksia paikantaa ja osua maakohteisiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän joukkoja on komennettu laajentamaan hyökkäystä kaikista suunnista.

Sunnuntain aikana Venäjä joukot ovat edenneet maan toisiksi suurimman kaupungin Harkovan puolustuslinjan yli, ja taisteluja on käyty myös aivan kaupungin keskustassa. Iltapäivällä Ukraina voitti, että se hallitsisi kaupunkia taas täysin. Paikallisia on kehotettu hakeutumaan suojaan. Kaupunki sijaitsee vain noin 30 kilometrin päässä Venäjän rajalta Koillis-Ukrainassa.

YK:n mukaan tällä viikolla Ukrainasta on paennut ainakin 150 000 ihmistä. Monet ovat suunnanneet länsirajalta Puolan puolelle. Pakolaisia on virrannut sekä junalla, jalan että yksityisautoilla. Pako on aiheuttanut maan teillä vakavia ruuhkia.

Ukrainan terveysministeriön mukaan konfliktissa oli kuollut lauantaina noin 200 ukrainalaista. Kolme kuolleista oli lapsia. Loukkaantuneita oli 1 115, joista lapsia oli 33.

Yön aikana on kerrottu ainakin yhdestä kuolleesta 6-vuotiaasta ukrainalaisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?