Ovatko venäläiselle sota­laivalle haistatelleet Käärme­saaren puolustajat sittenkin elossa ja Venäjän sota­vankeina?

Ukrainalaisen merivartioaseman puolustajat eivät ehkä sittenkään kuolleet, kertoi Ukrainan rajavartiosto lauantaina.

Käärmesaari on pieni kalliosaari noin 300 kilometriä Krimin niemimaalta länteen.

Tästä tarinasta tuli yksi Ukrainan vastarinnan symboleista – jos se on totta.

Seuraava radiokeskustelu käytiin venäläisen meriupseerin ja Ukrainalle kuuluvan Zmiinyin saaren eli Käärmesaaren merivartioaseman välillä viime torstaina.

– Tämä on Venäjän sota-alus. Ehdotan, että laskette aseenne ja antaudutte, jotta vältetään verenvuotoa ja turhaa mieshukkaa. Muutoin teitä pommitetaan, venäläisupseeri sanoi merivoimien radiokanavalla.

Audioklippiä radiokeskustelusta jaettiin useilla sosiaalisen median kanavilla.

Seurasi lyhyt hiljaisuus. Ukrainalaiset keskustelivat hetken keskenään. Sen jälkeen ukrainalaissotilas vastasi.

– Venäläinen sota-alus, painu v***uun.

Tarinan mukaan venäläiset avasivat tulen ja tuhosivat merivartioaseman miehistöineen. Tulitukseen osallistuivat ukrainalaislähteiden mukaan Venäjän merivoimien alukset ja ilmavoimien lentokoneet. Saarella kerrottiin olleen 13 ukrainalaista sotilasta, jotka olisivat kaikki saaneet surmansa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehti jo myöntää kaikille kaatuneille postuumin Ukrainan sankarin kunniamerkin.

Käärmesaari on noin 16 hehtaarin kokoinen saari Mustallamerellä, Krimin niemimaan länsipuolella, noin 45 kilometrin päässä mantereesta.

Sankareista tuli lauantaina uutta tietoa. Ukrainan rajavartiosto kertoi, että Käärmesaaren puolustajat saattavat sittenkin olla elossa.

”Venäjän media raportoi, että heidät on siirretty saarelta Sevastopolin kaupunkiin, joka on Venäjän väliaikaisesti miehittämä”, rajavartiosto tiedotti uutiskanava Ukrainska Pravdan mukaan.

”Toivomme todella, että pojat pääsevät takaisin kotiin mahdollisimman nopeasti ja että tiedot hyökkäyksestä ja kuolonuhreista osoittautuvat vahvistamattomiksi. Kunnia Ukrainan puolustajille!”

Venäjän kertomus tapahtumista poikkeaa rajusti ukrainalaisesta tarinasta. Venäläislähteiden mukaan saarella oli 82 sotilaan varuskunta, joka antautui vapaaehtoisesti. Venäläislähteiden mukaan saarta ei olisi tulitettu lainkaan.

Russians With Attitude -kanava twiittasi jopa videon, joka väittämän mukaan esittää Käärmesaaren antautuneita puolustajia. Videon aitoutta ei ole vahvistettu 100-prosenttisesti, twiitti kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?