Venäjä: Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon olisi merkittäviä sotilaallis-poliittisia seurauksia

Pakotelistalle joutunut Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova otti perjantaina kantaa Suomen mahdolliseen liittymiseen puolustusliitto Natoon.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova arkistokuvassa vuodelta 2019.

25.2.2022 17:08

Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova tunnetaan terävistä kannanotoistaan. Zaharova esiintyi perjantaina ministeriön tavanomaisessa mediatilaisuudessa Moskovassa. Hänelle esitettiin kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä.

Venäjän hyökkäyksen vuoksi Euroopan unionin pakotelistalle joutuneen Zaharovan vastaus oli pitkähkö, ja se noudatti tuttua kaavaa.

– Suomen hallituksen linja pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana on tärkeä pohjoisen Euroopan turvallisuuden ja vakauden kannalta, Zaharova sanoi.

– Samaan aikaan emme voi olla huomaamatta Naton ja sen jäsenmaiden yrityksiä saada sekä Suomi että Ruotsi mukaan liittokuntaan. Se ei ole mitään uutta.

Zaharova viittasi ulkoministeri Sergei Lavrovin lausuntoon tammikuun puolivälissä ja huomautti, että Venäjä on kommentoinut tätä kysymystä säännöllisesti aiemminkin.

– Suomi ja Ruotsi ovat olleet mukana Naton sotaharjoituksissa ja antaneet sotilasliitolle mahdollisuuden harjoitella maidensa alueella, lähellä Venäjän rajoja. Näissä harjoituksissa Yhdysvallat on imitoinut ydinaseiden käyttöä niin sanottua samanarvoista vastustajaa kohtaan. On helppo käsittää, mikä tämä vihollinen olisi.

Venäjä on Zaharovan mukaan seurannut tilannetta jo useita vuosia.

– Suomen ja Ruotsin ei pitäisi perustaa turvallisuuttaan siihen, että ne vahingoittavat muiden maiden turvallisuutta, Zaharova sanoi.

– On selvää, että Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon, joka on, kuten hyvin ymmärrätte, ensisijaisesti sotilasblokki, olisi merkittäviä sotilaallis-poliittisia seurauksia, jotka vaatisivat maamme vasta-askelia.

Zaharova on käyttänyt vastaavia puheenvuoroja aiemminkin. Viime joulukuussa hän totesi, miten Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin.

Lue lisää: Venäjän super­tiedottaja varoitti Suomea ”vakavista sotilaallisista ja poliittisista seurauksista” – tätä se voisi tarkoittaa

Suomen ja Ruotsin ei pitäisi perustaa turvallisuuttaan siihen, että ne vahingoittavat muiden maiden turvallisuutta.

Zaharovan esimies, ulkoministeri Lavrov kertoi 14. tammikuuta, että Venäjä kunnioittaa Suomen ja Ruotsin suvereniteettia.

– Meidän mielestämme näiden maiden puolueettomuuspolitiikka on yksi tärkeimmistä panostuksista yhteiseurooppalaiseen arkkitehtuuriin ja vakauden varmistamiseen Euroopan mantereella, Lavrov vastasi Yleisradion esittämään kysymykseen vuosittaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Lavrovin mukaan Suomen ja Ruotsin suvereniteettia eivät kunnioita ne maat, jotka ”yllyttävät” niitä Natoon.

– Suomalaiset ja ruotsalaiset kansat päättävät itse, haluavatko he liittyä Natoon. Me keskustelemme näistä asioista naapureiden kanssa kansainvälistä tilannetta koskevissa neuvotteluissa jatkuvasti. Venäjä näkee, että Suomen ja Ruotsin hallitukset ymmärtävät asian vakavuuden, Lavrov sanoi Ylen mukaan.

Artikkelia muokattu klo 19.31: Tarkennettu suomennosta Zaharovan lausunnosta. Muokattu myös artikkelin otsikkoa tämän pohjalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?