Presidentti Zelenskyi kutsui Putinin neuvottelupöytään – Venäjä valmis keskusteluihin, jos Ukraina laskee aseensa

Tuoreessa televisiopuheessaan tänään päivällä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti venäjäksi Putinille pyynnön istua neuvottelupöytään.

25.2. 15:56

Kreml kertoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin olevan valmis lähettämään korkean tahon edustajista koostuvan delegaation neuvotteluihin Ukrainan tilanteesta.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan mahdolliset neuvottelut käytäisiin Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä, jossa on aiemminkin solmittu sopimuksia Ukrainan ja Venäjän välillä. Minskin sopimuksilla yritettiin hakea rauhaa Itä-Ukrainan sotaan vuosina 2014 ja 2015.

Peskovin mukaan Putinin liittolainen, Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka on luvannut luoda puitteet neuvotteluille.

Venäjä on sijoittanut joukkojaan Valko-Venäjälle, ja Ukrainan mukaan maata vastaan hyökätään parhaillaan myös Valko-Venäjän suunnalta.

Aiemmin tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi.

– Olemme valmiita neuvotteluihin milloin tahansa, kunhan Ukrainan asevoimat laskevat aseensa, Lavrov sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi aiemmin tänään julkisesti Venäjän presidenttiä neuvotteluihin. Asiasta kertoivat muun muassa BBC ja Guardian.

Televisiopuheessaan tänään päivällä Zelenskyi esitti venäjäksi Putinille pyynnön istua neuvottelupöytään.

– Taistelut jatkuvat kaikkialla Ukrainassa. Istutaan neuvottelupöytään ihmisten kuoleman pysäyttämiseksi, hän sanoi.

Zelenskyi kutsui puheessaan myös eurooppalaisia, joilla on taistelukokemusta tulemaan Ukrainaan "puolustamaan Eurooppaa".

Presidentti myös syytti länsimaita hitaasta reagoinnista Ukrainan auttamiseksi Venäjän hyökkäystä vastaan.

Aiemmin Kreml kertoi aikovansa vastata länsimaiden sitä vastaan asettamiin pakotteisiin.

– On sanomattakin selvää, että vastatoimenpiteitä on tulossa, Kremlin tiedottaja Peskov kertoi.

Peskovin mukaan vastapakotteiden laajuudesta ei ole vielä tehty päätöksiä.

EU:n viimeisimmistä pakotteista linjattiin viime yönä EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä. Pakotteet iskevät erityisesti Venäjän pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Tänään EU päätti lisäksi Putiniin ja Venäjän ulkoministeri Lavroviinliittyvien eurooppalaisten varojen jäädyttämisestä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi eilen pitävänsä todennäköisenä, että Venäjä asettaa vastapakotteita, joilla on vaikutuksia EU-maihin Suomi mukaan lukien.

Venäjä hyökkäsi torstaina Ukrainaan Putinin ilmoitettua varhain aamulla sotilasoperaation aloittamisesta. Ukrainan asevoimien mukaan venäläisjoukot ovat tänään lähestyneet maan pääkaupunkia Kiovaa pohjoisesta ja koillisesta.

EU on vaatinut Venäjää lopettamaan hyökkäyksen ja sotilaalliset toimet Ukrainaa vastaan, jotta vuoropuheluun voitaisiin palata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?