Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan varhain torstaiaamuna. Aamupäivällä Venäjän valtiollisilta uutissivustoilta, kuten Riasta, Tassista ja Interfaxista, sai lukea otteita presidentti Vladimir Putinin torstaiaamun puheesta: vakuutteluja siitä, että kyse on ”sotilaallisista toimista” ja siitä, että ”ukrainalaiset eivät ole vaarassa”. Sivustoilla oli jopa kliininen lähestymistapa Venäjän hyökkäykseen.
Lue lisää: Näin Ukrainan sodasta on uutisoitu Venäjällä
Perjantaina sävy Venäjän valtamedioissa on hieman muuttunut: kuvat ja otsikot kielivät konfliktista.
Mediassa näkyy aseita, sotilaita ja ukrainalaisia siviilejä kääriytyneenä peittoihin metrotunnelin lattialla, pommisuojissa. Äkkiseltään sivustoilla ei törmää kuviin, jotka saattaisivat aiheuttaa venäläislukijoissa kuitenkaan valtavaa huolta. Lukijalle voi tulla käsitys, että konflikti on alkanut, mutta se on hallinnassa.
Valtiollisten uutistoimistojen hetki hetkeltä -seurantojen ylälaidassa olevat tiivistelmät ovat muuttaneet hieman muotoaan. Viesti on toimistojen kesken samankaltainen: Venäjä ”tarttui toimiin”, koska ”Donbass pyysi apua”. Rian muotoilemasta ingerssistä saattaa saada käsityksen, ettei Venäjällä olisi ollut vaihtoehtoa, koska ”Kiova tehosti hyökkäystään Donetskin ja Luhanskin alueisiin”.
Vastaavia kuvia ukrainalaisista siviileistä näytetään Venäjän valtiollisten uutistoimistojen sivuilla.
Venäjän tukemien separatistialueiden tietojen pohjalta laaditut uutiset ovat näkyvästi esillä. Samoin Venäjän armeijan ”onnistumiset”: ”74 armeijan rakennusta on neutralisoitu”, sivustolla kirjoitetaan.
Venäjän tukemalta Donetskin separatistialueelta tullut tieto näytettiin uutisjäteillä perjantaina aamulla isoin otsikoin. Niiden vahvistamattomien väitteiden mukaan Ukrainan pommit olisivat osuneet kouluun: ”Kaksi kuoli Donbassissa”, ”kouluun osui Gorlovkissa” ja ”kaksi opettajaa kuollut”, jutuissa kirjoitetaan.
Tietoa Ukrainan ilmoittamasta 137 kuolleesta sotilaasta sai sivustoilla hieman kaivella, mutta se löytyi esimerkiksi Tassin aamupäivän koosteesta.
Hetki hetkeltä -seurantoja säestää tasainen virta kansalaisia koskettavia uutisia muun muassa sanktioista, pörssistä, isoimpien länsimaiden toimista Venäjää ja venäläisiä pankkeja sekä muita tahoja kohtaan.
Englanninkieliset propagandasivustot nostivat aamupäivällä isosti samaa uutista kahdesta kuolleesta siviilistä. RT:llä pyöri aamupäivällä suuri punainen banneri: ”Ukraina on valmis neuvotteluihin neutraaliudesta, presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo”.
Ennen puoltapäivää myös muut tarttuivat tähän neuvotteluvalmiuteen. Ria uutisoi, että ”Zelenskyin kansliasta ilmoitettiin valmiudesta neuvotella neutraaliudesta”.
Torstai-iltana huolestuneet kansalaiset ryntäsivät venäläiskaupunkienkin kaduille joukoin osoittamaan mieltään hyökkäystä vastaan. Viesti oli yksinkertainen: ei sodalle. Venäjän valtakunnallisissa medioissa sai lukea, että on järjestetty ”laittomia mielenosoituksia” ja satoja on pidätetty. Mieltä osoittavien motiiveja ei muutaman jutun perusteella tunnuta kertovan.
Lue lisää: Ympäri Venäjää osoitettu mieltä Ukrainan sotaa vastaan – yli 1 600 ihmistä otettu kiinni
Satoja mieltä osoittavia pidätettiin Venäjällä ”laittomissa mielenosoituksissa”. Tällaisia Putin-vastaisia kylttejä ei torstai-iltana valtiollisten medioiden uutisoinnissa näkynyt.
Venäjän mediakenttä on hyvin vaikealukuinen. Suuret valtiolliset mediat tavoittavat ison yleisön tv:ssä ja netissä. Niiden uutisvirtaa Kreml ohjailee omien intressiensä mukaiseksi. On olemassa myös suuria suoranaisia propagandakoneita, Kremlin äänitorvia.
Pienet riippumattomat ja oppositiomieliset uutistoimitukset toimivat joko ulkomailta käsin tai ne leimataan tehokkaasti valtion toimesta ”ulkomaisiksi agenteiksi”, jolla on tarkoitus horjuttaa venäläisen lukijan luottamusta sellaiseen mediaan.
Venäjältä löytyy myös turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin kytkeytyviä propaganda- ja disinformaatiosivustoja, joiden avulla pyritään käynnistämään muun muassa kohuja ja levittämään valheellisia uutisia. Tavoitteena saada ne leviämään valtamediaan