Tämä on Kiovan tilanne kello 21

Kiovan kaupunginhallinto kertoi varhain aamulla, että pääkaupungin kaduilla on puhjennut taisteluita. Presidentti Zelenskyi ei ole poistunut kaupungista.

25.2. 17:05 | Päivitetty 26.2. 21:28
  • Ukraina sanoo, että Venäjän hyökkäys Kiovaan ei ole edennyt lauantai-iltana.

  • Kiovassa illan pimeys on jälleen laskeutunut, kun Ukrainan joukot jatkavat pääkaupungin puolustamista. Guardianin mukaan länsimaiden viranomaiset ovat varoittaneet "pitkän taistelun" olevan edessä.

  • Kiovan ulkonaliikkumiskieltoa laajennetaan. Ulkonaliikkumiskielto alkoi tänään lauantaina kello 17 ja kestää maanantaiaamuun kello 8 asti ilman taukoja.

  • Britannian tuoreiden tiedustelutietojen mukaan suurin osa Venäjän joukoista on noin 30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei aio lähteä Kiovasta. Hän ilmoitti lauantaiaamuna videolla, ettei Ukraina aio laskea aseitaan. Zelenskyin mukaan kaupunki on ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

Taistelut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa jatkuvat. Illan pimeys on jälleen laskeutunut, kun Ukrainan joukot jatkavat kaupungin puolustamista. Guardianin mukaan länsimaiden viranomaiset ovat varoittaneet" pitkän taistelun" olevan edessä. Kiovan ulkonaliikkumiskieltoa on jatkettu maanantaiaamuun asti.

Ukraina sanoo lauantai-iltana, että Venäjän hyökkäys Kiovaan ei ole edennyt. Ukraina kertoo myös, että yhteensä noin 3 500 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut.

– Me lyömme vihollisen Kiovan ympärillä. Vihollinen ei etene tällä hetkellä, Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoo Reutersin mukaan.

Ukrainan armeija kertoi lauantaina aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan Perehomy-kadulla, joka on yksi Kiovan pääväylistä. Ukrainan asevoimat kertoi torjuneensa hyökkäyksen.

Ukrainan asevoimat ei tarkentanut, missä kohtaa katua taistelu käytiin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat estäneet venäläisjoukkoja valtaamasta Kiovaa. Hän vakuuttaa, että sekä Kiova että sen ympärillä olevat oleelliset kohteet ovat Ukrainan armeijan hallinnassa, uutisoi Guardian.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa kovia räjähdyksiä Kiovan keskustan alueella varhain lauantaina. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Kiovan kaupunginhallinto kertoi varhain aamulla, että pääkaupungin kaduilla on puhjennut taisteluita. Hallinto kehotti asukkaita pysymään suojassa ja poissa ikkunoiden läheltä ja parvekkeilta.

Taisteluissa on vaurioitunut ainakin korkea kerrostalo, johon Kiovan pormestarin ja maan ulkoministerin mukaan osui ohjus.

Kreml sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi eilen venäläisille joukoille käskyn lopettaa eteneminen Ukrainassa, mutta tänään joukot ovat jatkaneet matkaansa. Kreml myös väittää Ukrainan kieltäytyneen neuvotteluista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan puolustusvoimat ovat jakaneet tietoa Kiovan länsipuolta lauantaina aamuyöllä järisyttäneistä räjähdyksistä.

Ukrainan mukaan armeija tuhosi ”runsaasti miehittäjien kalustoa” Beresteiskan alueella Kiovassa.

– Alustavan tiedon mukaan kaksi autoa, kaksi ammuksilla lastattua kuorma-autoa sekä vihollisen panssarivaunu tuhottiin.

Tietoja ei ole toistaiseksi vahvistettu.

Kazakstan, yksi Venäjän läheisimmistä liittolaisista, on kieltäytynyt lähettämästä joukkojaan Ukrainaan Venäjän avuksi, kertoo NBC News.

Lisäksi Kazakstan sanoi, ettei se tunnusta "Venäjän luomia Ukrainasta irtautuneita tasavaltoja", jotka Vladimir Putin ”legitimoi saadakseen tekosyyn hyökätä Ukrainaan”.

Washington Postin mukaan Yhdysvallat on tarjoutunut evakuoimaan Ukrainan presidentti Zelenskyin Kiovasta, mutta presidentti on toistaiseksi kieltäytynyt lähtemästä kaupungista. Hän julkaisi lauantaiaamuna videon, jossa hän sanoi, ettei Ukraina aio laskea aseitaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukraina on onnistunut pitämään merkittävimmät kaupunkinsa hallussaan huolimatta Venäjän jatkuvista hyökkäyksistä.

Brittien lauantaina julkistamien tiedustelutietojen mukaan mukaan suurin osa Venäjän joukoista on noin 30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta.

Taisteluita käydään raporttien mukaan kaupungin itäisillä esikaupunkialueilla. Ukrainan puolustusvoimat ovat lisäksi raportoineet kovista taisteluista vajaan 30 kilometrin päässä Kiovasta sijaitsevassa Vasylkivin kaupungissa. Venäjän joukot etenevät kohti Kiovaa myös pohjoisesta ja idästä päin.

Interfax-Ukrainen mukaan venäläisjoukot ovat yrittäneet vallata sähköntuotantolaitokseen Kiovassa. Ukrainan puolustusvoimien mukaan Venäjän joukot hyökkäsivät Kiovassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan, mutta ukrainalaisjoukot saivat estettyä hyökkäyksen.

Ukrainalaissotilaat tutkivat taistelun jälkiä lauantaiaamuna Kiovassa.

Tulituksessa haavoittunutta naista vietiin ambulanssiin lauantaina aamulla Kiovassa.

Ukrainasta on alkanut valtava pakomatka maan länsirajoja kohti. Lauantaina Puolan varasisäministeri kertoi, että maahan on saapunut arviolta 100 000 ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä torstaina.

Ukrainan terveysministerin Viktor Lyashkon mukaan ainakin 198 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksessä. Kuolleista kolme oli ministerin mukaan lapsia.

Lisäksi ministeri kertoi Facebook-päivityksessään, että 1 115 ihmistä on haavoittunut ”hyökkääjien käsissä”. Myös haavoittuneiden joukossa on hänen mukaansa lapsia.

Vapaaehtoiset lataavat aseita Kiovassa.

Venäjän joukot eivät ole edenneet Ukrainassa niin nopeasti kuin Yhdysvaltain tiedusteluelimet arvioivat. Asiasta kertoi New York Times.

Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusvoimien päämajassa pidetyssä taustatilaisuudessa oli todettu, että hyökkäys Kiovaan oli hidastunut.

– He eivät liiku Kiovaan niin nopeasti kuin on arvioitu, nimeltä mainitsematon sotilasvirkailija kertoi.

Britannian mukaan Venäjä ei ole myöskään saanut haltuunsa Ukrainan ilmatilaa. Tämä heikentää Venäjän ilmavoimien tehokkuutta.

– Venäjän tappiot ovat todennäköisesti raskaita ja suurempia kuin Kremlissä odotettiin tai myönnetään, puolustusministeriöstä arvioitiin lauantaina.

Vapaaehtoiset suojelevat Kiovaan johtavaa päätietä.

Ihmiset valmistautuvat poistumaan Kiovasta.

Ukrainalaissotilaita valmiudessa Kiovassa.

Vaurioitunut kerrostalo kuvattiin perjantaina aamulla Kiovassa.

Yhdysvallat ja Kanada ovat ilmoittaneet EU:n ja Britannian tavoin asettavansa Putinia ja Sergei Lavrovia vastaan pakotteita. EU ja Britannia ilmoittivat jo aiemmin jäädyttävänsä Putinin ja Lavrovin varat.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan matkustuskielto olisi osa Yhdysvaltojen pakotteita.

Useat tahot ilmoittivat perjantain aikana myös katkaisevansa yhteistyönsä Venäjän tai venäläisten tahojen kanssa.

CNN:n mukaan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD lopetti virallisesti Venäjän järjestöön liittymisprosessin. Prosessi on jo ollut keskeytettynä vuodesta 2014, jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä.

OECD myös sulkee Moskovan toimistonsa.

Juttua korjattu kello 15.42. Ukraina väittää venäläisiä sotilaita kaatuneen yli tuhat, ei miljoona niin kuin jutussa aiemmin luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?