Putin pyysi lupaa käyttää Venäjän ase­voimia ulko­mailla – parlamentti suostui heti

Presidentti Vladimir Putin lähetti tiistaina parlamentin ylähuoneelle virallisen pyynnön saada käyttää maansa asevoimia ”Venäjän rajojen ulkopuolella” eli käytännössä ainakin Ukrainassa.

Puolustusministeri Sergei Shoigu sai Vladimir Putinin pyynnöstä parlamentilta luvan viedä Venäjän armeijan joukkoja ulkomaille.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko kertoi tiistaina iltapäivällä, että presidentti Vladimir Putin on pyytänyt liittoneuvostolta lupaa käyttää asevoimia Venäjän rajojen ulkopuolella.

Matvijenko lupasi, että parlamentti käsittelee asian kiireellisesti.

– Tuon ylimääräisenä asiana käsittelyyn tämän pyynnön, Matvijenko sanoi Regnumin mukaan.

Matvijenkon ilmoituksesta ei kulunut kauan, kun pyyntö oli jo hyväksytty. Senaattorit hyväksyivät asian avoimessa käsittelyssä ja lupa astuu voimaan heti, kun Matvijenko on sen allekirjoittanut, kertoo Lenta.

Lupa on muotoiltu niin, että siinä ei yksilöidä esimerkiksi Putinin tunnustamia ”kansantasavaltoja” erikseen, vaan lupa koskee ylipäätään asevoimien käyttöä ulkomailla. On siis mahdollista, että konfliktin mahdollisesti laajentuessa lupa koskisi muitakin Venäjän lähialueita, kuten esimerkiksi Valko-Venäjää.

Venäjän presidentin on pyydettävä liittoneuvostolta virallinen lupa, mikäli hän haluaa käyttää maansa asevoimia joko sotatoimiin tai rauhanturvatehtäviin ulkomailla.

Vastikään kävi ilmi, että Putinilla on periaatteessa koko ajan voimassa tällainen lupa, jonka hän sai alkujaan Syyriaa varten 2015. Putin on kuitenkin yleensä hyvin tarkka siitä, että kaikki hänen toimensa näyttävät menevän lain kirjaimen mukaan.

Lue lisää: Putinilla on ”jatkuva lupa” käyttää Venäjän asevoimia ulkomailla – valtuutus muotoiltiin ovelasti jo 2015

Joskus Putin on tosin pyytänyt lupaa vasta jälkikäteen joukkojen lähettämisen jälkeen. Näin tapahtui esimerkiksi Venäjän lähettäessä joukkojaan Vuoristo-Karabahiin ”rauhanturvaajiksi”.

Venäjän parlamentti on tiistaina käsitellyt hyväksymis- ja ratifiointiprosessissa myös Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimusta, jonka Putin ilmoitti tekevänsä Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen kanssa heti tunnustettuaan näiden itsenäisyyden.

YYA-sopimukseen kuuluu muun muassa oikeus, jonka mukaa sopimusosapuolet voivat käyttää toistensa maaperällä olevia sotilaallisia tukikohtia hyödykseen.

Putin ilmoitti lisäksi eilen, että hän määrää Venäjän asevoimat ”pitämään yllä rauhaa” kansantasavalloissa niin kauan, kunnes YYA-sopimus astuu voimaan.

Silminnäkijöiden mukaan Venäjän joukkoja on jo siirtynyt Itä-Ukrainaan sen jälkeen, kun Putin eilen ilmoitti tunnustavansa Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden.

Venäjällä on ollut Itä-Ukrainassa tosiasiassa omia sotilaitaan jo vuodesta 2014, mutta Putin on nähnyt paljon vaivaa kiistääkseen heidän olemassa olonsa ja roolinsa konfliktista. Nyt saatu virallinen ja avoin joukkojen käyttölupa Venäjän parlamentilta poistaa tuon ongelman Putinin pöydältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?