Putinin tunnustamat ”kansan­tasa­vallat” eivät tyydy nykyisiin rajoihinsa – ”Venäjä voi pyytää Ukrainan ase­voimia poistumaan...”

Kansanedustaja Vjatsheslav Nikonovin mukaan Venäjä voi pyytää Ukrainaa luovuttamaan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloille” ne Donbassin alueet, jotka ovat tällä hetkellä vielä Ukrainan asevoimien kontrollissa.

22.2.2022 15:21

Millaisten rajojen puitteissa Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden?

– Jos tunnustus tapahtui koko Donbassin osalta, sota Ukrainan kanssa on edessä vääjäämättä, kirjoittaa esimerkiksi Meduza-sivusto.

Vastaus kysymykseen ei ole vieläkään täysin selvä. Venäjän apulaisulkoministeri Andrei Rudenko sanoi tiistaina, että tunnustettujen alueiden rajat käsittävät ne alueet, jotka kuuluvat kapinallisten toimivallan piiriin.

– Venäjä tunnustaa DNR:n ja LNR:n niillä rajoilla, joiden puitteissa DNR:n ja LNR:n johto toteuttaa valtaoikeuksiaan ja toimivaltaansa, Rudenko sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Sanamuoto on vähintäänkin harhaanjohtava, sillä se ei välttämättä viittaa kapinallisten tällä hetkellä tosiasiassa hallitsemiin alueisiin.

Ongelman ydin on siinä, että sekä Donetskin että Luhanskin kapinallisjohtajat katsovat itse oman toimivaltansa ja valtaoikeuksiensa ulottuvan koko Donbassin alueelle.

Heidän mielestään ”kansantasavallat” perustettiin niiden rajojen puitteissa, jotka olivat voimassa vuonna 2014 Ukrainan sisällä ennen kuin Itä-Ukrainan sota alkoi.

– On olemassa kaikki perusteet palauttaa entisen Luhanskin alueen rajat historiallisissa puitteissaan, sanoi Luhanskin kapinallisten edustaja Rodion Miroshnik uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Miroshnik muistutti myös, että itsenäiseksi julistautuneet tasavallat ovat omissa ”perustuslaeissaan” määritelleet rajansa kulkemaan alueiden historiallisten hallinnollisten rajojen mukaan, vaikka tällä hetkellä kapinallisten hallussa on vain itäisimmät osat sekä Donetskin että Luhanskin alueista.

– Perustuslaeissamme on sinetöity, että meidän rajamme menevät entisten Luhanskin ja Donetskin oblastien rajojen mukaan. Niillä maa-alueilla käytiin kansanäänestys, joten meillä on tähän kaikki perusteet, sekä muodolliset että epämuodolliset, hän väitti Solovjov live -lähetyksessä YouTubessa.

(Kartassa näkyvät Donetskin ja Luhanskin hallinnolliset alueet Ukrainan sisällä, ja tummemmalla punaisella on merkitty Venäjän tukemien kapinallisten hallussa tällä hetkellä olevat alueet.)

Duuman Ivy-asioiden komitean varajohtaja Viktor Vodolatski sanoi Interfaxille, että Venäjä tunnusti tasavaltojen laajat rajat eli nimenomaan niiden omien käsitysten mukaiset rajat.

– Me tunnustimme Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat niiden voimassa olevien perustuslakien mukaan, Vodolatski sanoi.

Kansanedustaja Vjatsheslav Nikonov uskoo puolestaan, että rajoista tullaan käymään vielä selvittelyjä Venäjän ja Ukrainan asevoimien välillä.

Nikonovin mukaan Venäjä saattaa esittää Ukrainan johdolle kiireellisen pyynnön, että Kiovan pitää luopua kansantasavaltojen omikseen katsomista alueista.

– En sulje pois mahdollisuutta, että mikäli tasavaltojen alueisiin määritellään kuuluviksi näiden hallinnollisten alueiden (alkuperäiset) rajat, niin Venäjä saattaa esittää kiireellisen pyynnön, että Ukrainan asevoimien on poistuttava näiden rajojen sisäpuolelta.

– Silloin heille itse asiassa hyvin vaikea valinta eteen, Nikonov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Vjatsheslav Nikonovin mukaan Venäjä saattaa pyytää Ukrainan asevoima vapauttamaan alueet, joita ”kansantasavallat” pitävät ominaan.

Kun rajoista kysyttiin Venäjän ulkoministeriön tiedottajalta Maria Zaharovalta, tämä ei suostunut vastaamaan kysymykseen. Zaharovan mukaan Venäjän täytyy ensin ratifioida uusien tasavaltojen kanssa tehdyt YYA-sopimukset, mikä tapahtunee jo keskiviikkona. Vasta sen jälkeen raja-asia voidaan selvittää.

– Annetaan ensin meidän lainsäätäjiemme tehdä oma työnsä. Vasta sitten voimme keskustella nyansseista, Zaharova sanoi rajakysymykseen viitaten.

Venäjän ja tasavaltojen välisissä uusissa ”ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksissa” ei oteta kantaa rajojen määrittelyyn, vaan sanamuoto on jätetty mitä ilmeisimmin tarkoituksella väljäksi.

Kansanedustaja Leonid Kalashnikov pitää mahdollisena, että uusien tasavaltojen tunnustettu alue ulotetaan koskemaan kokonaisuudessaan Donetskin ja Luhanskin hallinnollisia alueita. Kalashnikov johtaa duumassa Ivy-asioihin keskittynyttä komiteaa.

– Tässä (YYA-sopimuksessa) ei tarkenneta, mitä tarkoitetaan näiden tasavaltojen valtiollisilla puitteilla. Minun uskoakseni tarkoitetaan sitä, joka vahvistettiin taannoisessa kansanäänestyksessä, joka järjestettiin puolestaan erilaisten rajojen puitteissa kuin ovat nykyiset rajat, Kalashnikov sanoi Regnumin mukaan.

Kalashnikov muistutti, että sekä molempien ”kansantasavaltojen” kapinallisten hallussa on nyt faktisesti pienemmät alueet Donbassista.

– Mutta he itse ovat sitä mieltä, että heidän valtionsa ulottuu myös näille alueille. Miten nämä rajat palautetaan, siihen ei ole sopimuksessa otettu kantaa. Ja miten ne palautetaan, se ei ole meidän toimivaltaamme kuuluva asia, Kalashnikov sanoi viitaten kansanedustajien tai toimittajien toimivaltaan.

Lue lisää: Julistaako Putin itsenäiseksi koko laajan Donbassin? Venäjän sisä­ministeri vaati Putinia tunnustamaan ”historialliset rajat”

Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev ehti jo maanantaina ilmoittaa, että hänen mielestään uusien tasavaltojen rajojen pitäisi ”alkaa Mariupolista” ja päättyä Donetskin ja Luhanskin alueiden historiallisille hallinnollisille rajoille.

Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset järjestivät toukokuussa 2014 niin kutsutun kansanäänestyksen, jonka seurauksena ne julistautuivat itsenäisiksi.

Kansanäänestys ei täyttänyt minkäänlaisia kansainvälisiä kriteerejä eikä ”kansantasavalloilla” ole ollut kansainvälistä tunnustusta, vaan niitä on kutsuttu muun muassa Venäjän tukemiksi nukke- tai mielikuvitustasavalloiksi.

Kapinallisten hallussa oli Itä-Ukrainan sodan alkuvaiheessa myös faktisesti paljon laajemmat alueet, mutta Ukrainan asevoimat saivat vallattua osan alueista takaisin itselleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?