Putin väitti: Itsenäistä Ukrainaa ei käytännössä ole – kylmäävä puhe järisytti maailmaa

Presidentti Vladimir Putin piti maanantai-iltana pitkän puheen, jossa muun muassa harmitteli sitä, että Vladimir Lenin antoi Venäjän raja-alueiden itsenäistyä vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen. Pian tämän jälkeen kerrottiin, että Putin oli määrännyt venäläisjoukkoja Itä-Ukrainaan.

22.2.2022 5:30 | Päivitetty 22.2.2022 8:50

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantai-iltana pitkän ja polveilevan puheen, jonka päätteeksi hän sanoi tunnustavansa Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden. Putin allekirjoitti separatistijohtajien läsnä ollessa kaksi sopimusta, jotka koskivat keskinäistä ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa Venäjän ja Itä-Ukrainan kapinallisalueiden välillä.

Putinin mukaan kaikki itsenäisyyden tunnustamiseen liittyvät tarvittavat päätökset tullaan hyväksymään ja tekemään pikaisesti Venäjän hallintoelimissä.

Putin aloitti pitkän puheensa historian kertaamisella. Putin väitti, että nykyinen Ukraina oli syntynyt vuoden 1917 vallankumouksen kautta, kun Vladimir Lenin erotti tasavallan omaksi alueekseen Neuvostoliiton sisällä aiemmista historiallisen Venäjän alueista.

Lue lisää: Zelenskyi: Ukraina harkitsee suhteiden katkaisemista Venäjän kanssa – EU:n uudet pakotteet kohdistuvat venäläispankkeihin

Putin kutsui puheessaan Ukrainaa historiallisen Venäjän maiksi. Hän harmitteli sitä, että Lenin tuki kansallismielisiä ajatuksia historiallisen Venäjän raja-alueilla.

– Ja miksi tasavalloilla piti olla oikeus erota noin vain? Tämä kuulostaa järjettömältä, Putin sanoi.

Putin moitti Ukrainaa siitä, miten maa kohteli Venäjää. Putinin mukaan Ukraina ryhtyi itsenäistyttyään vuonna 1991 toimimaan Venäjää kohtaa niin kuin sillä olisi itsellään kaikki mahdolliset oikeudet, mutta ei minkäänlaisia velvollisuuksia ja vastuita Venäjän edessä. Putin väitti, että Ukraina on luovuttanut itsenäisyyttään ja tuomioistuinvaltaansa lännelle ja Yhdysvalloille.

– Ymmärtävätkö ukrainalaiset, että heidän maansa ei ole ainoastaan poliittinen ja taloudellinen (lännen) protektoraatti, vaan se on viety siirtomaan tasolle marionettivallanpitäjineen? Valtion yksityistäminen on johtanut siihen, että itseään isänmaalliseksi kutsuvat vallanpitäjät ovat menettäneet kansallisen luonteensa ja johdattavat maataan täyteen suvereniteetin menettämiseen, Putin sanoi puheessaan.

Lue lisää: Asiantuntija Putinin ”uskomattoman synkästä” puheesta: ”En ole koskaan nähnyt mitään tämänkaltaista”

– Radikaalit ovat käyneet entistä häikäilemättömämmiksi ja heidän vaatimuksensa ovat kasvaneet vuosi vuodelta. He ovat kohdistaneet painostustaan heikkoon valtaan, joka on itse ollut nationalismin ja korruption viruksen tartuttama, he ovat vaihtaneet kansan aidot kulttuuriset, taloudelliset ja sosiaaliset intressit ja Ukrainan aidon itsemääräämisoikeuden erilaiseen spekulointiin nationalistisella pohjalla, ulkoisin etnografisin tunnuksin. Ukrainaan ei ole kehittynyt vahvaa valtiollisuutta. vaan poliittiset prosessit ja vaalit ovat vain hämäystä, jotka toimivat peitteenä vallan ja omaisuuden jakamiselle erilaisten oligarkkiklaanien välillä.

Putinin puhe nähtiin suorina lähetyksinä ympäri maailmaa.

Putin myös sätti Natoa laajentumisesta ja väitti, että Nato käyttää Ukrainaa siihen, että sotilasliitto voi peitetysti lähestyä Venäjää.

– Kasvaa uhka yllätysiskusta meidän maatamme kohtaan, Putin sanoi.

Putinin mukaan länsi on kirjaimellisesti sylkenyt Venäjän esittämien turvallisuushuolien päälle ja ollut välittämättä niistä. Putin myös toisti venäläisessä propagandassa esiintyneen väitteen Itä-Ukrainassa käynnissä olevasta kansanmurhasta.

Lopuksi Putin sanoi kokevansa, että hän on pakotettu tunnustamaan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” itsenäisyys.

Lue lisää: Suomi tuomitsee Venäjän päätöksen

Maanantai-iltana ei ollut selvää, millaisin rajoin Putin Donetskin ja Luhanskin tunnusti. Sekä Donetskin että Luhanskin kapinallisalueet katsovat itse omissa "perustuslaeissaan”, että heidän ”tasavaltansa” rajat kulkevat molempien alueiden laajoilla rajoilla - eli koko Donbassin laajuudelta Itä-Ukrainassa.

Ukrainan hallituksen asevoimat kontrolloivat nykyisin suurta osaa sekä Donetskin että Luhanskin hallinnollisista alueista. Venäjän tukemien kapinallisten hallussa on molemmista alueista vain itäisimmät osat.

Kapinalliset väittävät kuitenkin, että mielikuvitustasavaltojen läntiset osat ovat nykyisin Ukrainan asevoimien ”miehittämiä”.

Puheensa lopuksi Putin allekirjoitti tunnustuksen kapinallisalueiden itsenäisyydelle.

Putin määräsi Venäjän asevoimat ryhtymään toimiin rauhan ylläpitämiseksi kapinallisalueilla niin kauan, kunnes YYA-sopimukset astuvat voimaan. Tiistain vastaisena yönä silminnäkijät kertoivat, että venäläisjoukkoja oli saapunut jo separatistialueille.

Viranomaisten mukaan paikalliset Makiivkan kylän asukkaat ovat nähneet venäläiseltä sotakalustolta vaikuttavia ajoneuvoja liikkellä alueella. Makiivka sijaitsee 15 kilometriä länteen Donetskin alueelta, joka on separatistien hallussa. Reutersin mukaan ajoneuvoletkoissa oli mukana myös panssarivaunuja.

Silminnäkijähavaintoja ei kuitenkaan yöllä voitu vielä vahvistaa.

Ukrainan julkaisemalla videolla näkyi puolestaan useita armeijan ajoneuvoja liikkumassa tiellä. Viranomaisten mukaan ei ole pystytty vahvistamaan, kuuluvatko joukot Venäjän armeijalle, vai Venäjän tukemille separatistijoukoille.

Putinin päätös tunnustaa kapinallisalueiden itsenäisyys kohautti länsimaissa, vaikka sitä osattiinkin odottaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen twiittasi, että tunnustaminen rikkoo kansainvälisiä lakeja, Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja Minskin sopimusta.

– EU ja sen kumppanit reagoivat yhtenäisesti, selkeästi ja päättäväisesti, osoittaen solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan.

Von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoivat yhteisessä lausunnossa Reutersin mukaan, että kapinallisalueiden tunnustaminen laukaisi pakotteet.

– Tämä askel rikkoo räikeästi kansainvälistä lakia, samoin kuin Minskin sopimuksia.

– Unioni reagoi pakotteilla niitä kohtaan, jotka ovat olleet mukana tässä laittomassa teossa.

Lue lisää: Mika Aaltola Ylellä: ”Hyökkäys tavallaan on tapahtunut”

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte sanoi myöhään maanantai-iltana, että EU-maat olivat päässeet yhteisymmärrykseen ”rajoitetusta” pakotepaketista. Yksityiskohtia ei tästä vielä kerrottu.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi Putinin päätöksen ja syytti Venäjää Itä-Ukrainan konfliktin kiihdyttämisestä. Stoltenbergin mukaan Venäjä yrittää lavastaa oikeutusta hyökätä Ukrainaan.

Valkoinen talo tiedotti pian Putinin puheen jälkeen, että presidentti Joe Biden aikoo allekirjoittaa presidentillisen määräyksen, joka estää yhdysvaltalaisten sijoitukset, kaupan ja rahoitustoiminnan Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueilla. Valkoisen talon mukaan myös muista toimista ilmoitetaan. Valkoinen talo sanoi Putinin päätöksen ”räikeästi rikkovan Venäjän kansainvälisiä sitoumuksia”.

Lue lisää: Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Luhanskin ja Donetskin separatisti­alueille

Ihmiset toivat kynttilöitä ja kukkia Maidanin aukiolle Ukrainan pääkapungissa Kiovassa vuoden 2014 tapahtumien muistoksi sunnuntaina. Mielenosoitukset presidentti Viktor Janukovitshia vastaan yritettiin tukahduttaa väkivaltaisesti, mikä johti kymmenien ihmisten kuolemaan. Tapahtuvat johtivat presidentin pakenemiseen maasta.

Britannian pääministeri Boris Johnson korosti, että kapinallisalueiden tunnustaminen itsenäisiksi rikkoi kansainvälistä ja Ukrainan suvereniteettia.

Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoi, ettei Venäjä saisi päästä pälkähästä.

– Tämä askel...viestittää, että Minskin prosessi on ohi, Truss sanoi lausunnossaan, viitaten Minskin sopimuksiin, joita on kriisineuvotteluissa pidetty eräänlaisena lähtökohtana.

– Se osoittaa Venäjän päätöksen valita yhteenotto dialogin sijaan. Me koordinoimme vastauksemme liittolaistemme kanssa. Me emme saa sallia sitä, että Venäjän loukkaus kansainvälisiä sitoumuksia kohtaan jäisi rankaisematta.

Britannia aikoo tiistaina ilmoittaa pakotteista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui maanantai-iltana koolle maansa kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston. Kokouksen jälkeen Zelenskyi sanoi, ettei Ukraina ole antamassa kenellekään mitään ja, etteivät Venäjän lausunnot ole muuttaneet Ukrainan ulkorajoja.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui aamuneljältä Suomen aikaa hätäistuntoon. Venäjän toimet tuomittiin lähes yksimielisesti kokouksessa, jossa puheenjohtajan tehtävästä vastasi Venäjän YK:n suurlähettiläs Vasily Nebenzya. Nebenzya puolusteli Venäjän ulkopolitiikkaa toteamalla, ettei Venäjä aio sallia uutta verilöylyä Donbassissa. Hänen mukaansa länsi oli lietsonut Itä-Ukrainan tilanteesta aiheetonta paniikkia.

Ukrainan edustaja Sergiy Kyslytsya korosti, että Ukraina pyrkii edelleen poliittiseen ja diplomaattiseen ratkaisuun. Hän pyysi Venäjää perumaan maanantaiset tunnustuksensa, vetämään joukkonsa ja palaamaan neuvottelupöytään.

– Emme pelkää mitään emmekä ketään. Emme ole kenellekään mitään velkaa, Kyslytsya linjasi.

Hän myös totesi, että ”Kremlin levittämä virus” oli sairastuttanut YK:n turvallisuusneuvoston ja toivoi jäsenistöä pohtimaan asianmukaisia vastatoimia.

Juttua täydennetty kello 8.50 suorilla lainauksilla Putinin puheesta. Myös otsikkoa täsmennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?