Duuma äänesti: Pyytää Putinia tunnustamaan Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden

Venäjän parlamentti on juuri päättänyt lähettää presidentti Vladimir Putinille pyynnön, jotta hän tunnustaisi Itä-Ukrainan niin kutsuttujen ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden.

Vjatsheslav Volodin on duuman puhemies.

15.2. 12:53 | Päivitetty 15.2. 13:14

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on tiistaina hyväksynyt täysistunnossaan päätöslauselmaehdotuksen, jossa presidentti Vladimir Putinia pyydetään tunnustamaan Itä-Ukrainassa sijaitsevat niin kutsutut kapinallistasavallat itsenäisiksi valtioiksi.

Duuman päätöksestä kertoi parlamentin puhemies Vjatsheslav Volodin Telegram-tilillään, ja asiasta kertoo myös muun muassa RT-kanava. Volodinin mukaan duuman vetoomus lähetetään Putinille välittömästi.

Volodinin mukaan Kiova ei noudata Minskin sopimusten ehtoja ja Venäjän kansalaiset sekä Venäjän ”maanmiehet” Itä-Ukrainassa vaativat pikaista tukea ja apua.

Volodinin mukaan Venäjän kansanedustajat uskovat, että DNR:n ja LNR:n (”Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat”) itsenäisyyden tunnustaminen muodostaisi pohjan, jonka avulla näiden alueiden asukkaiden turvallisuus voidaan varmistaa.

Venäjän kansanedustajat kertovat uskovansa, että näin alkaisi myös prosessi, joka johtaisi näiden kansantasavaltojen itsenäisyyden kansainväliseen tunnustamiseen YK:n periaatteiden mukaan.

Duuman äänestyksessä Putinille lähetettävää vetoomusta kannatti 351 kansanedustajaa ja 16 äänesti ehdotusta vastaan, yksi pidättäytyi äänestämästä.

Duumalla oli valittavanaan myös toinen vaihtoehto, jonka mukaan Itä-Ukrainan ”kapinallistasavaltojen” tunnustamishanke olisi lähetetty ensin lausuntokierrokselle Venäjän ulkoministeriöön ja muihin ministeriöihin. Tämä päätöslauselmaehdotus ei saanut kansanedustajilta kannatusta.

Duuman kansanedustajat katsovat, että Donetskin ja Luhanskin tunnustaminen on paitsi perusteltua niin myös ”moraalisesti oikeutettua”.

– Kuluneiden vuosien aikana tasavalloissa on luotu demokraattiset päätöselimet ja valtion kaikki lailliset vallankäytön rakenteet, kansanedustajat perustelevat Putinille vetoomuksessaan duuman virallisten sivujen mukaan.

Ei ole tietoa, kuinka nopeasti Putin kansanedustajien vaatimukseen reagoi. Venäjän päätöksentekotavan perusteella voi arvioida, että vetoomus ei tule Putinille yllätyksenä, vaan seuraavat askelmerkit on suunniteltu jo etukäteen Kremlissäkin tarkkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?