Ukrainan kriisi on kärjistynyt viime päivinä ennen­näkemättömälle tasolle – tämä kaikki tilanteesta tiedetään

Puhelinlinjat käyvät kuumina suurvaltojen välillä tulevina päivinä. Joe Bidenin ja Vladimir Putinin keskustelu ei johtanut läntisten lähteiden mukaan läpimurtoon.

Kansalaiset osallistuivat vapaaehtoiselle maanpuolustuskurssille Ukrainan Lvivissä.

12.2.2022 22:59

Ukrainan tilanne oli yhä kireä tai jos mahdollista entistäkin kireämpi, kun kireätunnelmaisen perjantain jälkeinen yhtä lailla kireä lauantainen päivä meni Euroopassa mailleen.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen suuri sotaharjoitus on käynnissä Ukrainan pohjoisella rajalla, mikä lisää hyökkäyksen välitöntä uhkaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi IS:lle tilanteen olevan räjähdysherkkä, koska rajoilla on nyt paljon joukkoja.

– Aina kun sotilaita ja aseita on paljon koolla, voi tapahtua asioita, jotka ovat yllättäviä tai arvaamattomia. Muistutan nyt vaan vaikka tästä MH17-koneen alasampumisesta. Yhtäkkiä tulee jollekin jokin virhearvio, joka sitten eskaloikin tilanteen, Haavisto totesi.

Lue lisää: Pekka Haavisto arvioi Ukrainan räjähdysherkkää tilannetta IS:lle – "Yhtäkkiä tulee jokin virhe­arvio, joka sitten eskaloikin tilanteen”

Länsimaat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta. Kansalaisiinsa vedonneiden maiden joukkoon liittyi lauantaina muun muassa Ruotsi, Espanja, Liettua, Irak ja Israel.

Suomen ulkoministeriö kehotti myöhään perjantai-iltana suomalaisia poistumaan välittömästi Ukrainasta. 110 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Ukrainassa, mutta muitakin suomalaisia maassa on.

Venäjä vahvisti vetäneensä osan Ukrainan-suurlähetystön henkilökunnastaan pois maasta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö päätti siirtää Ukrainassa olevia sotilaitaan pois Ukrainasta. Koulutustehtävissä olleet Floridan kansalliskaartin 160 sotilasta lennätetään muualle Eurooppaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskustelivat lauantaina puhelimessa tunnin ja kahden minuutin ajan.

Keskustelu ei johtanut läntisten lähteiden mukaan läpimurtoon. Yhteydenpitoa on tarkoitus jatkaa.

Lue lisää: Biden varoitti jälleen Putinia hyökkäämästä Ukrainaan – odotettu puhelu ei tuonut läpimurtoa kriisiin

Kremlin mukaan lännessä on ”hysteria huipussaan” ja Venäjään kohdistuvat varoitukset ovat saavuttaneet ”absurdin tason”.

Puhelinkeskustelussa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Putin ilmoitti puheiden hyökkäyksestä olevan "provokatiivisia spekulaatioita, joka voi johtaa konfliktiin”.

Macronin on kansliansa mukaan määrä keskustella piakkoin Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Joe Bidenin kanssa.

Myös Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit soittelivat.

Venäjän Sergei Lavrov syytti Yhdysvaltojen käyvän ”propagandakampanjaa” ja Washingtonin ja Brysselin jättäneen huomioimatta Venäjän esittämät keskeiset turvallisuusvaatimukset.

Saksalaislehti Spiegel kertoi perjantaina Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n ja puolustusvoimien kertoneen Nato-maille Venäjän saattavan hyökätä keskiviikkona.

Yhdysvaltaina ulkoministeri Antony Blinken puolestaan on varoittanut, että Ukrainaan voidaan ”millä hetkellä hyvänsä” jo ennen kuin Pekingissä parhaillaan käynnissä olevat olympialaiset päättyvät.

Aiemmin Venäjä oli ilmoittanut olevansa tyytymätön turvallisuushuoliaan koskevaan laajaan kirjelmöintiinsä saamiin vastauksiin.

Lue lisää: Venäjän reaktio Naton ja EU:n vastauksiin ei yllätä asiantuntijaa

EU-maat ja Nato vastasivat yhdessä, mitä Venäjä piti ”merkkinä diplomaattisesta epäkohteliaisuudesta ja epäkunnioituksesta pyyntöämme kohtaan”. Venäjä oli halunnut jokaisen maan vastaavan itsenäisesti.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi Venäjän jäävän ”edelleen odottamaan vastauksia yksittäisiltä valtioilta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?