Biden varoitti jälleen Putinia hyökkäämästä Ukrainaan – odotettu puhelu ei tuonut läpimurtoa kriisiin

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit keskustelivat yli tunnin Ukrainan tilanteesta – ei merkittävää läpimurtoa kriisin suhteen.

Yhdysvaltain Joe Biden ja Venäjän Vladimir Putin keskustelivat yli tunnin ajan Ukrainan tilanteesta.

12.2.2022 19:56 | Päivitetty 12.2.2022 21:07

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskustelu kesti tunnin ja kaksi minuuttia, kertoi Valkoinen talo lauantaina illalla.

– Presidentti Biden teki selväksi, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan tulee Yhdysvaltain sekä sen liittolaisten ja kumppaneiden vastaus olemaan päättäväinen, mistä seuraa pikaisia ja ankaria seurauksia Venäjälle, tiedotti Valkoinen talo.

Valkoisen talon mukaan Biden toisti, että Venäjän uusi hyökkäys Ukrainaan aiheuttaisi laajaa inhimillistä kärsimystä ja heikentäisi Venäjän asemaa.

Bidenin ja Putinin puhelulta oli ennakkoon odotettu mahdollista ratkaisua Ukrainan tilanteeseen, mutta amerikkalaisviranomaisten mukaan keskustelu ei johtanut mihinkään merkittävään läpimurtoon kriisin suhteen, kertoivat mm. uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kreml puolestaan kertoi, että keskustelu sujui ”ammattimaisesti”, mutta varoitukset Venäjän hyökkäysuhasta ovat saavuttaneet jo ”absurdin tason”.

– Hysteria on nyt huipussaan, todettiin Kremlistä.

Putin oli sanonut Bidenille, että länsimaat eivät ole tehneet tarpeeksi saadakseen Ukrainaa panemaan toimeen Minskin rauhansopimuksen ehtoja, kertoi Kremlin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov, mutta presidentit sopivat yhteydenpidon jatkuvan kaikilla tasoilla.

Lauantaina puhelinlinjat Moskovaan kävivät kuumina, kun neuvottelut Ukrainan tilanteen ympärillä tiivistyivät.

Aiemmin päivällä Putin kävi puhelinkeskustelun Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Kremlin mukaan Putinin oli sanonut, että puheet Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan ovat "provokatiivisia spekulaatioita" ja ne voivat johtaa konfliktiin.

Macronin mukaan Putin ei ilmaissut puolitoistatuntisen puhelun aikana mitään, mikä voisi viitata hyökkäykseen Ukrainaa kohtaan.

Macronin oli tarkoitus keskustella Ukrainan tilanteesta lauantaina myös presidentti Bidenin kanssa. Soittoa Pariisista odottivat lisäksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Lue lisää: Putin: Puheet Venäjän hyökkäyksestä ovat ”provokatiivisia spekulaatioita”

Myös Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit soittelivat lauantaina. Puhelussa Yhdysvaltain Antony Blinkenin kanssa Venäjän Sergei Lavrov syytti Yhdysvaltojen käyvän ”propagandakampanjaa” jatkuvalla vihjailulla Venäjän mahdollisesta aggressiosta, kertoi Venäjän ulkoministeriö lauantaina.

Ministeriön mukaan Lavrov totesi Washingtonin ja Brysselin jättäneen huomioimatta Venäjän esittämät keskeiset turvallisuusvaatimukset.

Lue lisää: Venäjän Lavrov syytti Yhdysvaltoja ”propaganda­kampanjasta” – Blinken korostaa Venäjän roolia tilanteen rauhoittamisessa

Blinken puolestaan vakuutti venäläiselle virkaveljelleen, että diplomaattiset väylät konfliktin välttämiseksi Ukrainassa ovat edelleen avoinna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?