Venäjä närkästyi EU:n ja Naton vastauksista – moittii kirjeitä ”epäkunnioittaviksi”

Venäjällä ei innostuttu siitä, että Nato ja EU lähettivät molemmat yhdet kirjeet sen sijaan, että jokainen Venäjän kirjeen vastaanottanut maa olisi lähettänyt oman vastauksen.

Venäjän ulkoministeriö ei ole tyytyväinen ulkoministeri Sergei Lavrovin lähettämien kirjeiden vastauksiin.

11.2.2022 15:14

Venäjän ulkoministeriö sanoi perjantaina, että Naton ja Euroopan unionin vastaukset Venäjän lähettämiin kirjeisiin koskien turvallisuuskysymyksiä on torpattu ”epäkunnioittavina,” Reuters uutisoi.

Venäjän ulkoministeriön mukaan maan ulkoministeri Sergei Lavrov oli kysynyt kahden blokin jäsenmailta niiden käsitystä ”näkymättömän turvallisuuden” käsitteestä ja odotti jokaiselta vastaanottajalta omaa vastausta.

Sen sijaan hän sai vastaukset Naton pääsihteeriltä Jens Stoltenbergiltä ja EU:n ulkosuhteista vastaavalta Josep Borrellilta.

– Tällaista askelta ei voida nähdä minään muuna kuin merkkinä diplomaattisesta epäkohteliaisuudesta ja epäkunnioituksesta pyyntöämme kohtaan, Venäjän ulkoministeriö sanoo.

Suomi oli yksi niistä maista, joille Venäjä lähetti kirjeen.

– Haluamme saada selkeän vastauksen kysymykseen, miten kumppanimme ymmärtävät velvollisuutensa olla vahvistamatta omaa turvallisuuttaan muiden valtioiden turvallisuuden kustannuksella turvallisuuden jakamattomuuden periaatteeseen sitoutumisen perusteella, kirjeessä sanottiin.

– Miten hallituksenne aikoo käytännössä täyttää tämän velvoitteen tämän päivän olosuhteissa? Jos luovutte tästä velvoitteesta, pyydämme teitä ilmoittamaan sen selvästi.

Borrell kertoi Twitterissä, että EU-maat vetoavat Venäjään jännitteiden lieventämiseksi ja sen puolesta, että maa vetäisi joukkojaan pois Ukrainan lähettyviltä ja Valko-Venäjältä. Borrellin mukaan jännitteet ja erimielisyydet tulee ratkaista vuoropuhelun ja diplomatian keinoin.

Stoltenberg puolestaan sanoi tiedotustilaisuudessa toistaneensa kutsunsa Venäjälle dialogin jatkamiseksi tapaamisissa Venäjän ja Naton edustajien välillä diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi. Stoltenbergin mukaan Nato on valmis kuulemaan Venäjän huolia.

– Olemme ehdottaneet molemmin puoleista tiedonvaihtoa harjoituksista ja ydinase­käytännöistä. Tapoja, joilla lisätään läpinäkyvyyttä ja vähennetään sotilaallisen toiminnan riskiä. Vähennetään avaruus- ja kyberuhkia. Ja vakavaa keskustelua asevalvonnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?