Putinin luksusjahdin siirto saksalaistelakalta kohti Venäjää ihmetyttää – spekulaatiot pakotteiden pelosta alkoivat heti

Hampurissa telakalla huollossa olleen Graceful-jahdin siirtäminen keskellä talvea herättää ihmetystä. Syyksi on epäilty Venäjän huolta aluksen mahdollisesta takavarikoimisesta pakotteiden vuoksi.

Heinäkuussa 2015 Venäjän presidentin Vladimir Putinin Graceful-jahti kuvattiin Venäjällä Sotshin satamassa.

10.2.2022 21:56

Venäjän presidentin Vladimir Putinin yksityinen luksusjahti Graceful on ollut huollettavana ja ehostettavana Saksan Hampurissa toimivalla Blohm+Voss-yhtiön telakalla viime syyskuusta lähtien. Sunnuntaina saksalainen Kieler Nachrichten -lehti julkaisi kuvan, jossa alus oli vielä ankkuroituna telakalle Saksan laivaston Emden-korvetin viereen.

Jo maanantaina Putinin jahti kuvattiin kuitenkin Kielin kanavassa, jossa se eteni kohti Itämerta. Hieman myöhemmin alus nähtiin Saksan suurimman saaren Rügenin edustalla, jolloin sen suuntana oli Venäjälle kuuluva Kaliningradin erillisalue.

Jahdin siirtäminen hampurilaiselta telakalta Venäjälle keskellä sydäntalvea on herättänyt paitsi ihmetystä, myös spekulaatioita siitä, varautuuko Venäjä mahdollisesti uusiin talouspakotteisiin ja Gracefulin mahdolliseen takavarikointiin niiden yhteydessä. Länsimaat ovat uhanneet Venäjää uusilla pakotteilla, mikäli se hyökkää Ukrainaan.

Graceful oli ollut Hampurissa telakalla viime syyskuusta lähtien. Kuvas Sotshista vuodelta 2015.

Lue lisää: Venäjän ja Valko-Venäjän mittava sotaharjoitus käynnistyi Ukrainan rajan tuntumassa – ”Psykologista painostusta”

Saksan median lisäksi Putinin jahdin liikkeitä ovat seuranneet muun muassa brittilehdet The Times ja Daily Mail.

Saksalaislehdissä jahdin on sanottu ”paenneen” Hampurista. Uutisissa on lainattu Britannian ulkoministeriä Liz Trussia, joka sanoi hiljattain, ettei Putinin lähipiirillä ole ”paikkaa, jonne paeta”, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan ja sille asetetaan uusia sanktioita.

Meriliikennettä reaaliaikaisesti seuraavan Marine Traffic -sivuston mukaan Gracefulin viimeinen tiedetty sijainti oli torstai-iltana Kaliningradin halki virtaavan Pregolja-joen suulla. Aluksen statukseksi oli kuitenkin merkattu ”Out-of-Range”, mikä tarkoittaa sitä, että se ei ollut alusten tunnistamiseen ja niiden sijainnin määrittämiseen käytettävän AIS-järjestelmän tavoitettavissa.

Veneilyyn mieltynyt Putin kestitsi viime vuoden toukokuussa Mustallamerellä Valko-Venäjän presidenttiä. Tuolloin kyseessä oli kuitenkin Tshaika-niminen luksusjahti, jonka kyytiin on aiemmin päässyt myös Sauli Niinistö.

82-metrisen ja noin 87 miljoonan euron hintaisen ”superjahti” Gracefulin kerrotaan olevan yksi Putinin neljästä huvijahdista.

Luksusjahteihin erikoistuneen Boote Exclusiv -lehden mukaan Venäjän presidentin aluksessa on helikopterin laskeutumisalustan lisäksi muun muassa sisäuima-allas, joka voidaan muuttaa tanssilattiaksi nostamalla altaan pohjaa hydraulisesti. Boat International listaa jahdin yksityiskohtiin myös kirjaston, ylellisen teehuoneen, 400 viinipullon ”kellarin” sekä kaksi sisustustakkaa.

Hampurissa Gracefulin oli määrä saada korjausten lisäksi kaksi uutta parveketta sekä uima-allaskannen laajennus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?