Kommentti: Putinin uusi ”propaganda­enkeli” teki valituksen Sanna Marinista – Ano Turtiainen sai kunnia­kohtelun

Kansanedustaja Ano Turtiainen (vkk) pääsi Venäjän mediaan tilittämään näkemyksiään Suomen ongelmista. Turtiaisen huolia kuunteli Kremlin uusi propagandakasvo Mira Terada, joka väittää joutuneensa Suomen laittomien toimien takia vankilaan Yhdysvalloissa, Arja Paananen kirjoittaa.

Ano Turtiainen vakuuttaa haastattelussa Mira Teradalle, että yhä useammat suomalaiset haluavat eroon Euroopan unionista ja parempiin suhteisiin Venäjän kanssa.

12.2.2022 10:55

Nimi Mira Terada ei sano useimmille suomalaisille mitään, mutta Venäjällä Teradasta tehdään Kremlin uutta propagandatähteä.

Presidentti Vladimir Putinin hallinto hyödyntää taitavasti nuoria venäläisnaisia, joiden sanotaan joutuneen lännessä vainojen kohteeksi. Kolmesta heistä on tehty jo todellisia Putinin propagandaenkeleitä, jotka taistelevat väitettyjä ihmisoikeusrikkomuksia vastaan kuin Charlien enkelit konsanaan.

Ensimmäinen heistä on Yhdysvalloissa paljastunut vakooja Anna Chapman, joka johtaa nyt Venäjällä Oikeus hymyyn -lastenapusäätiötä. Hän juontaa Ren-tv:ssä myös Chapmanin salaisuudet -ohjelmaa, jossa ratkotaan mysteereitä ja salaliittoja näennäistieteellisesti.

Anna Chapman paljastui Venäjän vakoojaksi Yhdysvalloissa 2010. Sukunimi on peräisin hänen nyt jo edesmenneeltä entiseltä brittiläiseltä aviomieheltään Alex Chapmanilta.

Toinen heistä on niin ikään vakoilusta Yhdysvalloissa tuomittu Maria Butina, josta tuli syksyllä duuman tuore kansanedustaja. Lisäksi Butina johtaa Omiamme emme hylkää -säätiötä, joka lupaa oikeusapua venäläisille ulkomailla. Butinan oikeusapu ei koske kuitenkaan Aleksei Navalnyitä, jota hän kävi avoimesti pilkkaamassa ja halveksumassa RT:n kuvausryhmän kanssa tämän vankileirillä.

(Alla on video-ote Maria Butinan vierailusta Navalnyin vankileirillä.)

Kolmikon tuorein tähti on Mira Terada, joka tunnusti Yhdysvalloissa huumekauppaan kytkeytyvän rahanpesun ja kärsi tuomionsa. Terada otettiin kiinni joulukuussa 2018 Helsinki-Vantaan lentokentällä ja luovutettiin Yhdysvaltoihin kesällä 2019. Takaisin Venäjälle hän pääsi kesällä 2021.

Teradan julkisuuskampanja painottuu nykyisin Suomen mollaamiseen. Hän pitää itseään venäläisvainon uhrina, mistä vastuun kantaa Suomi ja henkilökohtaisesti pääministeri Sanna Marin (sd). Marraskuussa Terada järjesti mediatempauksen, kun hän kävi viemässä Suomen Moskovan-suurlähetystön postilaatikkoon valituskirjeen.

Teradan mukaan Suomi luovutti hänet laittomasti amerikkalaisten käsiin kidutettavaksi. Kärsimyksiä oli myös Suomessa: hänet laitettiin miesvankilaan, häneltä takavarikoitiin lääkkeet eikä hänelle suostuttu tekemään tärkeää leikkausta.

(Alla on kuvakaappaus Patriot-median julkaisemasta videosta. )

Mira Terada kävi avustajansa kanssa marraskuussa 2021 pudottamassa valituskirjeen Suomen Moskovan-suurlähetystön postilaatikkoon (kuvakaapaus Patriot-median videolta). Sittemmin hänen valituksestaan on kertonut muun muassa uutistoimisto Tass.

Yhdysvaltalaisvankilassa Terada kertoo joutuneensa ”kahdeksan poliisin hakkaamaksi ollessaan alasti”. Kidutusta oli jatkunut liki vuoden eristyksessä ikkunattomassa sellissä, jossa hänelle oli soitettu laukausten ääniä nauhalta mielen murtamiseksi.

Hurjia väitteitä, joiden totuusarvoa voi jokainen pohtia tykönään. Kun Teradan luovutusta Yhdysvaltoihin käsiteltiin käräjäoikeudessa, keskusrikospoliisi ehti kumota monet hänen Suomi-väitteistään jo kertaalleen.

Lue lisää: Yhdysvaltain vaatima venäläisnainen pysyy säilössä Suomessa – KRP tyrmäsi oikeudessa venäläismedian väitteet naisen kohtelusta

Jevgeni Prigozhin (vas.) on noussut yhä merkittävämmäksi tekijäksi Vladimir Putinin lähipiirissä. Hän pyörittää paitsi pitopalvelua niin myös palkka-armeijaa ja Pietarin trollitehtaan useita disinformaatiosivustoja.

Nykyisin Terada johtaa Venäjällä Vainojen vastaisen taistelun säätiötä, joka kertoo auttavansa viranomaisvainon uhreja kaikkialla maailmassa.

Jalolta kuulostavan säätiön on perustanut Pietarin trollitehtailijana ja ”Putinin kokkina” tunnettu liikemies Jevgeni Prigozhin, joka rahoittaa myös Itä-Ukrainan venäläismielisiä taistelijoita sekä raaoista veriteoista epäiltyä Wagner-yksityisarmeijaa.

Teradalla on myös oma haastatteluohjelma Vapauden rajat, joka pyörii Prigozhinin rahoittaman Fan-uutistoimiston sivuilla. Marraskuussa Teradan haastateltavaksi pääsi kansanedustaja Ano Turtiainen (vkk), joka vaikutti nauttivan täysillä hänelle Venäjällä suodusta sananvapaudesta.

Ano Turtiainen kertoo Mira Teradalle videolla, että Suomen liittyminen EU:n pakotteisiin oli suurta typeryyttä. Hänen mukaansa Suomi on kärsinyt niistä eniten, ja se vain kasvattaa hyvien Venäjä-suhteiden kannatusta.

Turtiainen puhuu videolla suomea, Terada englantia, tekstit ovat venäjäksi. Terada kyselee, kuinka Turtiainen on kärsinyt sananvapautensa rajoittamisesta Suomessa ja ovatko suomalaiset todella alkaneet suhtautua Venäjään ”kuin viholliseen”.

Suomen sananvapaustilanteen Turtiainen todistelee huonoksi ja kertoo, että maatamme ”johdetaan ulkoa”. Turtiaisen mukaan suomalaiset eivät kuitenkaan taivu sen paremmin EU:n kuin Natonkaan käskyvallalle, vaan maassamme lisääntyy nyt halu pitää yllä hyviä suhteita Venäjään Paasikiven-Kekkosen hengessä.

Mira Terada kyselee Ano Turtiaisen mielipidettä myös siihen, että ”syntyy mielikuva, että Suomen parlamentissa on poliittista sensuuria”.

Hieman ennen Turtiaista Terada ehti haastatella jo UMV-sivuston Janus Putkosen. Hänet esitellään merkittävän vaihtoehtomedian päätoimittajaksi, joka joutui pakenemaan Suomen poliittisia vainoja itä-Ukrainan Donbassiin.

Terada vaikutti tyytyväiseltä kaikkeen kuulemaansa. Varmasti myös Prigozhin ja Putin kiittävät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?