Erikoisjoukot saartoivat Isisin johtajan talon yön pimeydessä – varoitusten jälkeen räjähti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tiedotti torstaina Isis-johtajan kuolemaan johtaneesta operaatiosta.

3.2. 18:10

Terrorijärjestö Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi sai surmansa kommando-operaatiossa Pohjois-Syyriassa varhain torstaiaamuna paikallista aikaa, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vahvisti tiedotustilaisuudessa.

Valkoinen talo oli hetkeä aiemmin tiedottanut al-Qurashin kuolemasta. Tällöin oli varmistettu, että kaikki operaatioon osallistuneet yhdysvaltalaiset olivat turvallisesti palanneet operaatiosta.

Lue lisää: Yhdysvallat ilmoitti tappaneensa Isisin johtajan Syyriassa

Bidenin mukaan operaatiossa haluttiin välttää siviiliuhreja, minkä takia siinä käytettiin erikoisjoukkoja esimerkiksi lennokin sijaan.

Biden sanoi tiedotustilaisuudessa, että al-Qurashi surmasi itsensä.

– Hän valitsi itsensä räjäyttämisen, Biden sanoi.

– Hän vei mukanaan useita perheenjäseniään. Aivan kuten edeltäjänsä.

Al-Qurashin oikean nimin on sanottu olleen Amir Muhammad Said Abdal-Rahman al-Mawla.

Isis kertoi al-Qurashin valinnasta järjestön uudeksi johtajaksi lokakuussa 2019, kun edellinen johtaja ja äärijärjestön perustaja Abu Bakr al-Baghdadi oli kuollut. Yhdysvaltalaiset erikoisjoukot olivat iskeneet al-Baghdadin piilopaikkaan aiemmin lokakuussa, jolloin al-Baghdadi räjäytti itsensä. Tuolloin räjähdyksessä kerrottiin kuolleen myös al-Baghdadin perheenjäseniä.

Lue lisää: Biden tiedotti Isisin johtajan surmasta

Pelastustyöntekijöiden mukaan yöllisessä operaatiossa kuoli ainakin 13 ihmistä, joiden joukossa myös naisia ja lapsia. YK:n lastenjärjestö Unicef on vahvistanut, että kuusi lasta kuoli operaatiossa.

Bidenin mukaan ainakin osa uhreista kuoli, kun al-Qurashi räjäytti itsensä ja samalla rakennuksen kolmannen kerroksen.

Washington Postin mukaan operaatiota oli suunniteltu jo kuukausia. Biden sai joulukuussa tiedon siitä, että al-Qurashi oli löytynyt. Tiistaina presidentti antoi viimeisen hyväksyntänsä operaatiolle.

Valkoisen talon julkaisema kuva presidentti Joe Bidenista ja varapresidentti Kamala Harrisista seuraamassa al-Qurashin surmaan johtanutta operaatiota.

Operaatio alkoi torstain varhaisina tunteina lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa Atmehin kaupungissa, kapinallisten hallussa olevassa Idlibin maakunnassa. Yhdysvaltalaisten helikopterit kuljettivat kommandot asemiinsa keskiyön aikaan al-Qurashin talon ympärille, New York Times on kertonut.

Pian tämän jälkeen kaiuttimista kuului arabiankielisiä varoituksia. Kuulutuksissa kehotettiin kaikkia talossa olevia antautumaan.

– Kaikki, jotka antautuvat, ovat turvassa. Ne, jotka pysyvät sisällä, kuolevat, talon naapurissa asunut kertoi.

Nimettömänä pysyneet virkamiehet kertoivat, että Biden oli ohjeistanut välttämään siviiliuhreja. Tämä oli kuitenkin hankalaa, sillä al-Qurashi asui talon kolmannessa kerroksessa rakennuksessa, jossa asui myös siviilejä.

Operaation alkuvaiheessa rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta saatiin kutsuttua ulos nainen, mies ja useita lapsia. Al-Qurashi räjäytti itsensä, kun erikoisjoukot olivat vielä rakennuksen ulkopuolella.

Kuva talosta, johon yhdysvaltalaiset erikoisjoukot iskivät torstain vastaisena yönä.

Yhdysvaltaisvirkamiehet sanoivat, että rakennuksen toisessa kerroksessa asui Isisin taistelija perheensä kanssa. Virkamiesten mukaan taistelija ja tämän vaimo avasivat tulen, mistä seurasi tulitaistelu. Yhdysvaltalaiset ampuivat pariskunnan. Kerroksessa olleet lapset lähtivät ammuskelun jälkeen turvallisesti ulos talosta, virkamiehet sanoivat.

Operaation aikana yhteen yhdysvaltalaisten käyttämistä helikoptereista tuli vika, minkä takia sen oli pakko laskeutua. Amerikkalaissotilaat tuhosivat helikopterin ennen kuin poistuivat paikalta toisessa aluksessa.

Koko operaation on kerrottu olleen ohi noin kolmessa tunnissa.

Yhdysvaltalaiset tuhosivat helikopterin ennen kuin lähtivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?