Myös Norja purkaa suurimman osan korona­rajoituksista – ”Olemme saaneet hyvän suojan rokotteista”

Norja on purkanut vähitellen maassa joulukuussa voimaan astuneita, tiukkoja koronarajoituksia. Tiistaina maa ilmoitti luopuvansa lopuistakin lähes kokonaan.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kertoi rajoitusten purkamisesta tiistaina.

1.2. 22:08

Norja purkaa välittömästi suurimman osan maassa vielä voimassa olevista koronarajoituksista, vaikka uusien tartuntojen päivittäiset määrät eivät ole ainakaan toistaiseksi lähteneet selvään laskuun. Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Jonas Gahr Støre perusteli tiistaina rajoitusten purkamista sillä, että tartuntamäärät eivät todennäköisesti vaaranna enää sairaalahoidon saatavuutta.

Käytännössä rajoitusten purkaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ravintolat saavat jälleen tarjoilla alkoholia iltaisin kello 23 jälkeen. Yksityiskodeissa järjestettävissä tilaisuuksissa vieraita saa olla jälleen yli kymmenen, eikä etätöiden tekeminen ole enää pakollista.

Lue lisää: Ruotsin olympiajoukkueessa koronaa – samassa koneessa norjalaisten kanssa

Norjassa astui joulukuussa voimaan osittainen koronasulku, kun aiempia viruskantoja tehokkaammin leviävä omikronvariantti rantautui maahan. Tuolloin asetettuja tiukkoja rajoituksia on purettu maassa vähitellen.

Esimerkiksi alkoholin myynti ravintoloissa ja baareissa oli kokonaan kiellettyä tammikuun puoliväliin saakka, jolloin se sallittiin kello 23 asti.

Hallituksen mukaan suurinta osaa joulukuussa käyttöön otetuista rajoituksista ei enää tarvita.

– Vaikka monet saavat tartunnan, sairaalaan joutuvia on yhä vähemmän. Olemme saaneet hyvän suojan rokotteista. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme luopua monista rajoituksista, vaikka tartuntamäärät nousevat nopeasti, pääministeri sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että Norja suosittelee kansalaisilleen edelleen ainakin metrin turvavälin pitämistä toisiin ihmisiin sekä maskien käyttämistä paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.

Lue lisää: Näin Suomi asettuu Euroopan ravintolarajoitus­kartalle

Norja kulkee päätöksellään Tanskan jalanjäljissä. Tanskassa purettiin tiistaina niin ikään kaikki koronarajoitukset korkeista tartuntaluvuista ja koronakuolemien lisääntymisestä huolimatta.

Tanskan hallitus on sanonut luottavansa siihen, että korkea rokotekattavuus antaa riittävästi suojaa koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaa, lievempänä pidettyä tautia vastaan.

Aiemmin muun muassa Britannia, Irlanti ja Hollanti ovat joko höllentäneet rajoituksia merkittävästi tai luopuneet niistä kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?