Italiassa istuvaa presidenttiä on suostuteltu jatko­kaudelle poliittisen kriisin välttämiseksi – tulos selviää vielä tänään

80-vuotias Mattarella oli jo useaan otteeseen ilmoittanut, ettei hän ole enää käytettävissä presidentiksi.

Äänestyksen tulosta odotetaan julki tänään noin iltakymmeneltä Suomen aikaa, ja Mattarellan (keskellä) on saatava vähintään 505 ääntä.

29.1. 20:50

Italiassa presidentti Sergio Mattarella on todennäköisesti jatkamassa maan presidenttinä. Entinen perustuslakituomioistuimen tuomari oli aiemmin useaan otteeseen ehtinyt ilmoittaa, ettei hän ole käytettävissä toiselle seitsenvuotiskaudelle, mutta italialaispuolueet ovat tiettävästi saaneet presidentin pään kääntymään.

Äänestyksen tulosta odotetaan julki tänään noin iltakymmeneltä Suomen aikaa, ja Mattarellan on saatava vähintään 505 ääntä. Italian erikoisessa presidentinvaalissa äänestävät parlamentin molempien kamarien jäsenet ja Italian eri alueiden delegaatit, yhteensä runsaat tuhat ihmistä. Äänestyksiä järjestetään joka päivä niin kauan kunnes joku ehdokas saa vaadittavan äänimäärin, eli ensimmäisillä kolmella kierroksella ainakin kaksi kolmasosaa tai niitä seuraavilla kierroksilla vähintään puolet äänistä.

Perjantaista alkaen äänestyksiä päätettiin pitää kaksi päivässä ratkaisun vauhdittamiseksi. Nyt meneillään on kahdeksas äänestyskierros.

80-vuotiaan, luotettavana pidetyn ja suositun Mattarellan valinta on päätös viikkoja kestäneelle väännölle siitä, pitäisikö arvostettu pääministeri Mario Draghi valita presidentiksi. Monen huolena on ollut, että pääministerin lähtö jättäisi hallituksen tuuliajolle epävarmana aikana.

Arvostusta yli puoluerajojen

Ensimmäisenä Mattarellan valintaa julkisesti ehdotti laitaoikeistolaisen Lega-puolueen johtaja, entinen sisäministeri Matteo Salvini. Myös muista puolueista löytyi kannatusta Mattarellan jatkolle. Presidenttikisasta vetäytynyt entinen pääministeri Silvio Berlusconi sanoi Forza Italia -puolueensa aikovan pyytää presidenttiä "tekemään suuren uhrauksen".

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun istuva presidentti valitaan jatkamaan. Vuonna 2013 Giorgio Napolitano valittiin jatkoon, kun maassa ratkottiin hajanaiseen lopputulokseen päättyneiden parlamenttivaalien aiheuttamaa poliittista umpikujaa. Napolitano toimi tehtävässä miltei kaksi vuotta, kunnes vuonna 2015 hän ilmoitti eroavansa korkean ikänsä takia.

Sisilialainen Mattarella on pyrkinyt olemaan kansaa yhdistävä hahmo viiden eri hallituksen ja Italiaa kovin koetelleen koronaviruspandemian aikana. Hän on kerännyt arvostusta yli puoluerajojen.

Italiassa presidentin rooli on suurelta osin seremoniallinen. Tehtävä voi kuitenkin nousta keskeiseksi poliittisissa kriiseissä, jolloin presidentti voi hajottaa parlamentin, valita uuden pääministerin ja olla antamatta mandaattia haurailta koalitioilta.

Talousväki tykkää Draghista

Entinen Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on ollut pääministerinä vajaan vuoden, ja hän on ollut avainasemassa Italian velkaantuneen talouden elvyttämisessä. Italian on määrä saada miltei 200 miljardia euroa EU-rahoitusta, mutta raha on kytketty uudistusohjelmaan, jonka aikataulu on tiukka.

Kansainväliset sijoittajat ovat seuranneet presidentinvaalia tarkasti huolissaan aikataulujen venymisestä. St. Gallenin yliopiston makrotaloustieteen professori Guido Cozzi sanoi aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että Mattarellan valinta olisi rahamarkkinoiden näkökulmasta erinomainen ratkaisu, sillä näin Draghi pysyisi hallituksen johdossa ja suunnitellut rahoitukset ja investoinnit olisivat taatut toiseksi vuodeksi.

Lisäksi Draghi on onnistunut pitämään puolueiden välisen nahistelun kurissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?