Pentagon kuvailee Venäjän mahdollista hyökkäystä Ukrainaan "kauhistuttavaksi" seurauksiltaan

Yhdysvaltain puolustusministeri: "Putin voi yhä toimia oikein."

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja asevoimien komentaja Mark Milley arvioivat inhimillisen kärsimyksen olevan suurta, mikäli Venäjä päättää hyökätä Ukrainaan.

29.1. 1:03

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi, että tuhot ja inhimilliset kustannukset venäläisten joukkojen täysmittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan olisivat "kauhistuttavia". Pentagonin mukaan diplomaattinen ratkaisu sodan välttämiseksi on kuitenkin yhä mahdollinen.

–  Venäjän presidentti Vladimir Putin voi yhä toimia oikein. Ei ole mitään syytä, miksi tilanteen pitäisi eskaloitua konfliktiksi. Putin voi valita tilanteen rauhoittamisen. Hän voi käskeä joukkonsa poistumaan, Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi perjantaina.

Pentagonin mukaan Venäjä jatkaa joukkojensa kohdistamista Ukrainaan. Vaikka puolustusministeriön edustajat eivät usko Putinin päättäneen sotaan lähdöstä, heidän mukaansa hänen vaihtoehtonsa ovat laajentuneet provokaatioista, jotka voisivat johtaa hyökkäykseen levottomalla Donbassin alueella, yritykseen vallata koko maa hyökkäämällä kaupunkikeskuksiin, kuten pääkaupunki Kiovaan.

–  Jos sota puhkeaa siinä laajuudessa, siviiliväestö tulee kärsimään suunnattomasti. Jos Venäjä päättää hyökätä Ukrainaan, se tulee maksamaan uhrien ja muiden merkittävien vaikutusten muodossa, Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley sanoi ja lisäsi, että Venäjä itsekin joutuisi kärsimään.

Austin ja Milley korostivat, ettei Yhdysvalloilla ole aikomusta lähettää yhdysvaltalaisia joukkoja puolustamaan Ukrainaa, mutta se tulee jatkossakin tukemaan Ukrainan armeijaa aseilla ja muilla materiaaleilla.

Miehet korostivat, että Yhdysvallat on kuitenkin valmis lähettämään joukkoja vahvistamaan ja suojelemaan sellaisia Naton liittolaisia Itä-Euroopassa, jotka ovat uhattuina, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

–  Hyökkäys yhtä Nato-liittolaista kohtaan on hyökkäys kaikki kohtaan, Milley sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?