Valtteri-myrsky raivoaa Ruotsissa Malikina – naapurissa varoitettu rajuista puhureista

Etelä- ja Länsi-Ruotsissa varaudutaan rajuun Malik-nimen saaneeseen talvimyrskyyn, joka koettelee Valtteri-nimisenä myös Suomea viikonloppuna.

Lumimyrsky koettelee Ruotsia viikonloppuna.

28.1. 18:03

Ruotsin ilmatieteenlaitos SMHI on antanut myrskyvaroituksen lauantaille. Se koskee länsirannikkoa, Skånea ja Lounais-Smålandia. Myös Gotlannissa tulee kovasti. Viikonlopun mittaan suuressa osassa maata on luvassa sadetta ja lunta kovan tuulen ohella.

– Myrsky on pahimmillaan lauantaina illalla ja kestää sunnuntaihin puoleenpäivään saakka. Kovimpia tuulia on luvassa rannikkoalueille, joissa tuulennopeus voi olla lähes 30 metriä sekunnissa, varoittaa meteorologi Josefine Bergstedt sääinstituutti Stormista Expressenille.

– Huono sää alkaa jo lauantain vastaisena yönä, jolloin sataa vettä ja läntisessä Ruotsissa myös märkää lunta. Sadetta kertyy arviolta 25 millimetriä. Sade ei kuitenkaan ole myrskyn huonoin puoli vaan todella kovat tuulet.

SMHI:n mukaan myrskyn myötä on vaara kaatuvista puista sekä huonosta kelistä tieliikenteessä.

Lue lisää: Valtteri-pyry tuo pirunmoisen määrän lunta – sääkartat leiskuvat varoituksista

Myös Suomessa on annettu varoitukset harvinaisen kovasta talvimyrskystä. Valtteri-myrskyn myötä on lunta odotettavissa lähes puoli metriä eteläisimpään Suomeen, lähinnä ja erityisesti Uudellemaalle.

Lauantaina ajokeli on mahdollisesti vaarallinen aina Rovaniemen korkeudelle saakka ja selvästi vaarallinen Kymenlaaksosta Pirkanmaalle.

Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on voimassa myös kovan tuulen varoitus. Tuulesta varoitetaan myös merialueilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?